
AMBULANCES: 
MOTOR VEHICLES: 
FIRE DEPARTMENT: 
EMERGENCY VEHICLES: 
MOTOR VEHICLE EQUIPMENT: 

Fire trucks and ambulances, whether 
publicly owned or privately owned, 
operated by a member of an organized 
fire department or ambulance asso­
ciation, may display lighted red 
lights, or, with a permit from the 

chief of the organized fire department or ambulance association, 
may display a flashing blue light when responding to an emergency 
call, and the operators of such vehicles may park irrespective of 
the provisions of Sections 304. 014 to 304.026, RSMo 1969, with cau­
tion, disregard stop signals, speed limits, and regulations requir­
ing parking and turning of vehicles in specified directions, but 
comply with all other traffic laws and regulations, and the opera­
tor of all other vehicles on a street or highway, shall yield the 
right-of-way when such vehicle approaches. 

OPINION NO. 152 

June 20, 1972 

Honorable John A. Grellner 
Representative, District 40 
7523 Weil 
Shrewsbury, Missouri 63119 

Dear Representative Grellner: 

F \LED 
l~c:< 

This is in response to your request for an opinion as follows: 

"What color emergency lights are to be used 
by publicly owned fire equipment and ambu­
lances? 

"Robert E. Watts, in his capacity as Fire 
Chief of Brentwood and President of the 
Greater St. Louis County Fire Chiefs Associa­
tion consisting of 47 Fire Departments, are 
confused by Sections 304 . 022 and 307.175 as 
to whether red or blue lights should be used 
on fire trucks and ambulances." 

Laws governing motor vehicles and their equipment is purely 
statutory. 

Section 307.095, RSMo 1969, provides as follows: 

"Headlamps, when lighted, shall exhibit lights 
substantially white in color; auxiliary lamps, 
cowllamps and spot lamps, when lighted, shall 
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exhibit lights substantially white, yellow or 
amber in color. No person shall drive or move 
any vehicle or equipment, except a school bus 
when used for school purposes or an emergency 
vehicle upon any street or highway with any 
lamp or device thereon displaying a red light 
visible from directly in front thereof." 

This section prohibits any person from driving any vehicle, 
except a school bus or an emergency vehicle, on any street or high­
way displaying a red light visible directly in front thereof. 

We are unable to find any statute requiring an ambulance or 
fire truck to display a red or blue light. 

In order to answer your question, two statutes enacted at the 
same time in one bill must be interpreted. The cardinal rule of 
statutory construction is to ascertain the intention of the lawmak­
ing body and as far as possible to give effect to the intention of 
the legislature. If it is susceptible of more than one construc­
tion, it must be given that which will best effect its purpose rath­
er than one which would defeat it, even though such construction is 
not within the strict literal interpretation of the statute. House­
hold Finance Corporation v. Robertson, 364 S.W.2d 595 (Mo. bane 
1963). Statutes in pari materia should be construed together and 
harmonized insofar as reasonably possible. State v. Bern, 322 S.W. 
2d 175 (Spr.Ct.App. 1959). The rule of construing statutes in pari 
materia is especially applicable where two statutes are enacted at 
the session of the General Assembly. State v. Chadeayne, 313 S.W. 
2d 757 (St.L.Ct.App. 1958) transferred to 323 S . W.2d 680 (Mo. bane 
1959). 

Sections 304.022 and 307.175, RSMo 1969, were repealed andre­
enacted by House Bill No. 113 of the 76th General Assembly in 1971. 
These statutes are in pari materia and should be construed together 
in arriving at the intention of the legislature. 

Section 304.022, RSMo, as reenacted, reads as follows: 

"1. Upon the immediate approach of an emer­
gency vehicle giving audible signal by siren 
or while having at least one lighted lamp ex­
hibiting red light visible under normal atmo­
spheric conditions from a distance of five 
hundred feet to the front of such vehicle or 
a flashing blue light authorized by section 
307.175, RSMo, the driver of every other ve­
hicle shall yield the right-of-way and shall 
immediately drive to a position parallel to, 
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and as far as possible to the right or, the 
traveled portion of the highway and thereupon 
stop and remain in such position until such 
emergency vehicle has passed, except when 
otherwise directed by a police or traffic 
officer. 

"2. The motorman of every streetcar shall im­
mediately stop such car clear or any intersec­
tion and keep it in such position until the 
emergency vehicle has passed, except as other­
wise directed by a police or traffic officer. 

"3. An 'emergency vehicle' is a vehicle or any 
of the following types: 

(1) a vehicle operated as an ambulance, or 
a vehicle operated by the state highway patrol, 
police or fire department, sheriff, constable 
or deputy sheriff, traffic officer or coroner; 

(2) Any vehicle qualifying as an emergency 
vehicle under section 307 .175, RSMo; 

(3) Any wrecker, or tow truck or a vehicle 
owned and operated by a public utility or pub­
lic service corporation while performing emer­
gency service. 

"4. (1) The driver of any vehicle referred to 
in subdivisions (1), (2), (3) of subsection 3 
of this section shall not sound the siren 
thereon or have the front red lights or blue 
lights on except when said vehicle is respond­
ing to an emergency call or when in pursuit 
of an actual or suspected law violator, or 
when responding to, but not upon returning 
from, a fire. 

(2) The driver of an emergency vehicle may: 

(a) Park or stand irrespective of the pro­
visions of sections 304.014 to 304.026; 

(b) Proceed past a red or stop signal or 
stop sign, but only after slowing down as may 
be necessary for safe operation; 

(c) Exceed the prima facie speed limit so 
long as he does not endanger life or property; 
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(d) Disregard regulations governing direc­
tion of movement or turning in specified direc­
tions; 

(3) The exemptions herein granted to an emer­
gency vehicle shall apply only when the driver 
of any such vehicle while in motion sounds au­
dible signal by bell, siren, or exhaust whistle 
as may be reasonably necessary, and when the 
vehicle is equipped with at least one lighted 
lamp displaying a red light or blue light vis­
ible under normal atmospheric conditions from 
a distance of five hundred feet to the front 
of such vehicle." 

This section defines the duties and responsibilities of per­
sons operating such vehicles when traveling on the highways. It 
requires the driver of every other vehicle on the highway when an 
emergency vehicle approaches, sounding a siren or having lighted 
red light or flashing blue light to yield the right-of-way in the 
manner as provided therein. An ambulance or vehicle operated by 
the fire department is classified as an emergency vehicle. The pro­
visions of this statute prior to its repeal applied only to pub­
licly owned vehicles. As amended and reenacted it applies to both 
publicly owned and privately owned vehicles. It requires the driv­
ers of all other vehicles on the highway to yield the right-of-way 
to such emergency vehicles when they approach with either a lighted 
red light or a flashing blue light displayed. It further provides 
that a driver of an emergency vehicle may park irrespective of the 
provisions of Sections 304.014 to 304.026, proceed past a red or 
stop signal or stop sign, only after slowing down as may be neces­
sary for safe operation; exceed the prima facie speed limit so long 
as it does not endanger life or property and disregard regulations 
governing direction of movement or turning in specified directions, 
when such vehicle is responding to an emergency call and sounding 
a siren or exhaust whistle and displaying a lighted red light or 
a flashing blue light. 

It is our opinion that under this statute an ambulance or a 
vehicle operated by a fire department, whether publicly owned or 
privately owned, may have a lighted red light or flashing blue 
light while traveling on a highway when such vehicle is respond­
ing to an emergency call and be exempt from the traffic laws and 
regulations as heretofore stated. 

Section 307.175, RSMo Supp. 1971, provides as follows: 

"Motor vehicles and equipment which are op­
erated by any member or an organized fire de­
partment or ambulance association, whether 
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paid or volunteer, may be operated on streets 
and highways in this state as an emergency ve­
hicle under the provisions of 304.022, RSMo, 
while responding to a fire call or ambulance 
call or at the scene of a fire call or ambu­
lance call and while using or sounding a warn­
ing siren and while using or displaying thereon 
fixed, flashing or rotating blue lights, but 
sirens and blue lights shall be used only in 
bona fide emergencies. Permits for the op­
eration of such vehicles equipped with sirens 
or blue lights shall be in writing and shall 
be issued and may be revoked by the chief of 
an organized fire department or organized am­
bulance association and no person shall use 
or display a siren or blue lights on a motor 
vehicle and fire or ambulance equipment with­
out a valid permit authorizing the use. Per­
mit to use a siren or lights as heretofore-­
set out does not relieve the operator of the 
vehicle so equipped with complying with all 
other traffic laws and regulations. Violation 
of this section constitutes a misdemeanor." 
(Emphasis supplied) 

This section applies to members of an organized fire depart­
ment or ambulance association operating motor vehicles or ambulances, 
whether the members are paid or volunteers, and whether the motor 
vehicle or equipment which they are operating is publicly or pri­
vately owned. It is not limited to fire trucks or ambulances but 
applies to any motor vehicle operated by members of an organized 
fire department or ambulance association. It does not apply to 
other emergency vehicles described in Section 304.022. It provides 
that such motor vehicles and equipment may be operated as emergency 
vehicles under Section 304.022 while responding to a fire call or 
ambulance call and while sounding a warning siren and while using 
or displaying flashing or rotating blue lights but sirens and blue 
lights are permitted only when used during bona fide emergencies. 

As heretofore stated, there is no express provision by statute 
requiring fire trucks or ambulances to be equipped with red or blue 
lights other than red lights required on all motor vehicles. The 
statutes do grant certain privileges to persons operating such ve­
hicles on streets or highways during an emergency when equipped 
with red or blue lights and require all other vehicles to yield the 
right-of-way when such vehicles approach during an emergency. 

It is our opinion that under the provisions of the above stat­
utes any motor vehicle, operated by members of an organized fire 
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department or ambulance association whether paid or volunteer, in­
cluding fire trucks and ambulances, whether publicly owned or pri­
vately owned, may be operated on the streets or highways while dis­
playing a red light or with permission from the chief of the fire 
department or ambulance association, may display a flashing blue 
light, when responding to an emergency call, and the operators of 
such vehicles may park irrespective of the provisions of Sections 
304.014 to 304.026, disregard stop signals, speed limits, and regu­
lations governing the parking or turning of such vehicles in speci­
fic directions, but must obey all other traffic laws and regulations, 
and the operators of all other vehicles on such street or highway 
shall yield the right-of-way when such vehicle approaches. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that fire trucks and ambulances, 
whether publicly owned or privately owned, operated by a member of 
an organized fire department or ambulance association, may display 
lighted red lights, or, with a permit from the chief of the orga­
nized fire department or ambulance association, may display a flash­
ing blue light when responding to an emergency call, and the oper­
ators of such vehicles may park irrespective of the provisions of 
Sections 304.014 to 304.026, RSMo 1969, with caution, disregard 
stop signals, speed limits, and regulations requiring parking and 
turning or vehicles in specified directions, but comply with all 
other traffic laws and regulations, and the operator of all other 
vehicles on a street or highway, shall yield the right-of-way when 
such vehicle approaches. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Moody Mansur. 

Yours very truly, 

~--D~H-~ 
Attorney General 

-6-


