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A person is not eligible for the office 
of sheriff unless he has resided in the 
county for more than one whole year next 
before filing for said office whether 

SHERIFFS: 
COUNTY CLERK: 

he files by declaration of candidacy or 
by nominating petition. The time for such filing is on or before 
five p.m. on the last Tuesday of April preceding the primary . The 
clerk of the county court may refuse the filing of such a person who 
does not possess the requisite residency eligibility. 

OPINION NO. 134 

May 17, 1972 

Honorable Bernard W. Gorman 
Prosecuting Attorney 
Atchison County 
102 South 3rd Street 
Tarkio, Missouri 64491 

Dear Mr. Gorman: 

Fl LED 

~f 

This opinion is in answer to your opinion request in which 
you ask: 

"a) May a person desiring to become a candi­
date for sheriff, and not having resided 
in the county a year immediately prior 
to the last day for filing a declaration 
of candidacy, file nominating petitions 
as an independent instead of filing a 
declaration of candidacy? 

"b) Must he file the nominating petitions on 
or before the last day for filing a de­
claration of candidacy, or must he file 
the nominating petitions within the limits 
established by Section 120.220? There 
seems to be a contradiction between the 
provisions of 120.220 and 120.240. 

"c) Is the one year residency be"fore filing 
a disqualifying provision so that having 
failed that requirement he is ineligible 
for the office should he be elected. The 
ultima~e question being, is this person 



Honorable Bernard W. Gorman 

ineligible because of his failure to meet 
the residency requirement and therefore 
may not be a candidate even though he 
files the nominating petitions at the 
proper time?" 

You also state that: 

"A person established residence in Atchison 
County, Missouri on August 1, 1971, and has 
continued to live in the county since that date. 
He desires to become a candidate for sheriff 
of this county. He has circulated petitions, 
apparently in the proper form, signed by the 
requisite number of voters. His petitions 
state that he is a candidate on the indepen­
dent ticket. His eligibility other than the 
residency requirement is unquestioned. Sec­
tion 57.010 provides that a candidate for sher­
iff 'shall have resided in said county for more 
than one whole year next bef0re filing for said 
office. • • • · 

"The County Clerk is doubtful that he should 
accept the nominating petitions at any time be­
cause of the question of eligibility of the 
candidate, or having accepted them place the 
candidate's name on a ballot." 

Section 57.010, RSMo 1969, with respect to the eligibility 
requirements for the office of sheriff, states in ·part: 

"· .. Such person shall be a resident taxpay­
er and elector of said county, shall have re­
sided in said county for more than one whole 
year next before filing for said office and 
shall be a person capable of efficient law 
enforcement .... " 

The provision with respect to the filing of such candidate 
for . a cbuntywide office is contained in Section 120.240, RSMo 1969, 
which states in pa~t: 

"1. No person's name shall appear on a general 
election ballot as an independent candidate 
whose petition for such status shall not have 
been submitted to the proper officer by what­
ever time may be fixed by law as the final 
date for filing as a candidate in a party pri­
mary." 
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Section 120.240, above quoted, must be distinguished from 
Section 120.220 which states: 

"Petitions of nomination for the nomination of 
candidates for offices in cities and other po­
litical subdivisions shall be filed with the 
clerk or other proper officer or board of the 
political subdivision at least sixty-eight days 
prior to the day of election. No such petitions 
of nomination shall in any event be filed more 
than eighty-five days before the day of the 
election." 

By pomparison Section 120.220, RSMo 1959 stated: 

"Petitions of nomination under sections 120. 
140 to 120.230 for the nomination of candi­
dates for offices to be voted upon by the elec­
tors of the entire state, or any ~!strict larger 
than a county, shall be presented to the secre­
tary of state at least seventy-eight days pro­
vious to the day of election for which the can­
didates are nominated. All other petitions for 
nomination of candidates shall be filed with 
the county clerk of the respective counties at 
least seventy-eight days previous to the day of 
election; except that petitions of nomination 
for nomination of candidates for the offices in 
cities and other political subdivisions shall 
be filed with the clerk or other proper offi­
cer or board of the political subdivision at 
least sixty-eight days previous to the day of 
election. No such petitions of nomination shall 
in any event be filed more than eighty-five days 
before the day of election. (Emphasis added) 

The underscored portions indicate clearly that county offices 
were considered separate from those of "cities and other political 
subdivisions." The reference to filing petitions with the county 
clerk for county offices was deleted when the section was amended 
and only the provisions applicable to "cities and other political 
subdivisions" were reenacted. Laws 1969, page 237. Therefore, we 
believe that the provisions of Section 120.220, RSMo 1969 are not 
applicable to petitions for county offices. Our conclusion is that 
Section 120.240 refers to candidates for county offices and there­
fore the petitions must be filed by the "time •.• fixed by law 
as the final date for filing as a candidate in a party primary." 

Section 120.340, RSMo 1969, states in part that: 
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"No candidate's name shall be printed upon any 
official ballot at any primary election unless 
the candidate ~h~s on or before five p.m. pre­
vailing local time on the last ·Tuesday of April 
preceding the primary filed a written declar-
ation of candidacy, ••• " _ ,.-. -=--==--------Therefore, if the candidate t~~·~~ce of sheriff has not 

resided in such county for more., than one whole year. next preceding 
the last Tuesday in April preceding the primary he is, under Sec­
tion 57.010, not eligible for the office of sheriff. 

With respect to the question of whether or not the clerk can 
refuse the filing of such a candidate, it. is our view that our 
Opinion No. 87, dated April .11,. 1972 to Usrey, enclosed, answers 
your question ·and that the clerk may refuse to place the name of 
a candidate he believes to be ineligible on the ballot. 

·CONCLUSION 

It is the o~inion of this office that a person is not eligible 
for the office or· sheriff unless he has resided in the county for 
more than one whole . year next before filing tor said offi~e whether 
he files by a declaration of candidacy or by nominating petition. 
The time for such filing is on or before five p.m. on the last Tues­
day of April preceding the primary. The clerk of the county court 
may refuse the filing of such a person who does not possess the 
requisite residency eligibility. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, John C. Klaffenbach. 

Enclosure: Op. No • . 87 
4/11/72, Usrey 

Very truly yours, 

~cO-t'~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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