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The provisions of Section 66.250, 
RSMo (Senate Bill 389 , 76th General 
Assembly, Second Regular Session) 
requiring appointed police officers 
in police departments in any county 
of the first class having a charter 
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form of government to complete training or show completion of 
certain training courses in law enforcement or possess specified 
experience will apply to appointed officers in the sheriff's 
office of Jackson County when its Charter goes into effect Janu­
ary 1, 1973. 
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Oct obe r 11, 1972 

Honorable Jack E . Gant 
Missouri Senate 
9517 East 29th Street 
Independence, Missouri 64052 

Dear Senator Gant: 

FILED 
I~(P 

This opinion is in answer to your opinion request in whi ch 
you ask : 

"Will section 66.250, RSMo 1969, [sic] apply 
to [the sheriff's office of] Jackson County 
when its County Charter goes into effect Jan­
uary 1, 1973." 

Section 66.250, Senate Bill No. 389 of the 76th General Assem-
bly, Second Regular Session, provides: 

"1. Any person appointed after September 28 , 
1971, to serve as a police officer in any po­
lice department in any county of the first 
class having a charter form of government 
shall, if he has not heretofore completed the 
training required by this subsection, within 
six months from the date of the appointment, 
cause to be filed with the prosecuting attor­
ney of the county proof that he has satis­
factorily completed a law enforcement officer 
training course conducted by the Federal Bu­
reau of Investigation National Academy or the 
Southern Police Institute of Louisville , Ken­
tucky, or a t raining course with a minimum of 
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six hundred hours of instruction conducted 
by the county police department alone or in 
cooperation with any municipal police depart­
ment authorized by law to operate police train­
ing courses, the state highway patrol, or any 
accredited course for police officers approved 
by such county police department; provided 
that any person who has successfully complet­
ed a basic police recruit training course con­
ducted by the St. Louis County and Municipal 
Police Training Academy, the City of St. Louis 
Police Academy or the Kansas City Police Aca­
demy, or who has eight continuous years' of 
service and experience as a full-time police 
officer, shall have fulfilled the requirements 
of this law. 

"2. Any person so appointed who fails to com­
ply with the provisions of this section with­
in the six months' period shall not thereafter 
receive any compensation nor shall he be au­
thorized to act as a police officer until he 
has complied. 

"3. The chief executive officer of each po­
lice department shall be responsible for the 
enforcement of this section, and shall notify 
the prosecuting attorney of the county of the 
appointment of any new officer not later than 
five days after the date of the appointment. 

"4. Any person who willfully violates any of 
the provisions of this section is guilty of a 
misdemeanor and, upon conviction, shall be 
punished as provided by law." 

Section 66.250, RSMo 1969, referred to, "Any person hired 
. to serve as a police officer in a municipal police depart­

ment in any county of the first class having a charter form of 
government ... " 

St. Louis County has its own police department which fulfills 
the police requirement for St. Louis County, State on Inf. Dalton 
ex rel. Shepley v. Gamble, 280 S.W . 2d 656 (Mo. 1955) whereas the 
police function for Jackson County will be provided by the sher­
iff's office under Article VII of the Constitutional Home Rule 
Charter which authorizes the election of a sheriff and the appoint­
ment of officers by him. Thus, whether such police function is 
fulfilled by the sheriff's office or by the county police depart­
ment makes no difference in the premises since both are "police 
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departments" in our view within the language of present Section 
66.250 which broadly includes "any police department in any county 
of the first class having a charter form of government." 

Sections 18(b) and 18(e) of Article VI of the Constitution 
provide as foll ows: 

18(b) "The charter shall provide for its amendment, 
for the form of the county government, the 
number, kinds, manner of selection, terms of 
office and salaries of the county officers, 
and for the exercise of all powers and duties 
of counties and county officers prescribed by 
the Constitution and laws of the state. " 

18(e) "Laws shall be enacted providing for free and 
open elections in such counties, and laws may 
be enacted providing the number and salaries 
of the judicial officers therein as provided 
by this Constitution and by law, but no law 
shall provide for any other office or employ­
ee of the county or fix the salary of any of 
its officers or employees." 

The question that must be answered is whether the provisions 
of these constitutional provisions authorizing a county charter 
to make certain provisions relating to county officers and pro­
hibiting the enactment of certain laws relating to county of­
ficers is a bar to the application of Section 66.250 to a charter 
county. 

It is clear that Section 66.250 does not purport to provide 
for or affect the number, kinds or salaries of county officers or 
to pr ovide for the exercise of powers or duties of county officers. 

We do not believe that the provisions of Section 66.250 pro­
vide for the terms of office of county officers. The provisions 
of Section 66.250 simply provide that police officers in first 
class charter counties shall possess certain experience or train­
ing qualifications in order to continue to hold the position of 
policeman. Such section does not purport to affect the term of 
an officer any more than does a statute providing that a county 
officer forfeits his office upon conviction of a crime. 

We do not believe that the provisions of Section 66.250 inter­
fere with the "manner of selection" of county officers so as to 
bar the application of Section 66.250 to a first class charter 
county's appointed police officers. 
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It was held in the Gamble case that sheriffs are county of­
ficers and that St. Louis County alone has the right to deter­
mine "the number, kinds, manner of selection, terms of office 
and salaries 11 of its county officers under section 18(b). We 
have found no precise definition of the language "manner of selec­
tion" as used in the Constitution and we are of the view that it 
refers primarily to whether such county officers are to be elec­
ted or appointed. In this respect it must be borne in mind that 
our courts have repeatedly held that the exercise of the police 
power is a matter of overall statewide concern. State ex rel. 
Reynolds v. Jost, 175 S.W. 591, 59~ (Mo. 1915); State ex rel. 
Spink v. Kemp, 283 S.W.2d 502, 522 (Mo. 1955); State ex rel. 
Sanders v. Cervantes, 480 S.W.2d 888, 890 (Mo . 1972). At the 
same time we recognize that at least one Missouri Supreme Court 
opinion has indicated that the exercise of such charter powers 
would place such a police department beyond the control of the 
legislature for some purposes. Stemmler v. Einstein, 297 S.W.2d 
~67, 473 (Mo. 1957). 

However, after an analysis of these cases and related author­
ities and in the absence of any clear conflict with the Constitu­
tion, we have reached the conclusion that the experience or train­
ing requirements of Section 66.250 are a valid exercise of legis­
lative power as applied to such a county and that such a require­
ment does not conflict with the charter county's constitutional 
authority. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the provisions of Sec­
tion 66.250 , RSMo (Senate Bill 389, 76th General Assembly, Second 
Regular Session) requiring appointed police officers in police 
departments in any county of the first class having a charter 
form of government to complete training or show completion of 
certain training courses in law enforcement or possess specified 
experience will apply to appointed officers in the sheriff's of­
fice of Jackson County when its Charter goes in effect Janu-
ary 1, 1973. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, C. B. Burns, Jr. 

~u~5~_J:I' 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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