
ELECTIONS: No person who establishes residence 
in Missouri 28 days or less prior 

to a primary or general election can register or vote in places 
where registration is required or vote in places where registration 
is not required at such ensuing primary or general election. 

SUPPLEMENTAL OPINION NO. 123A 

July 19, 1972 

Mr. John T. Wiley, Chairman 
Board of Elec'tion Commissioners 
City of St. Louis 
208 South 12th Boulevard 
St. Louis, Missouri 63102 

Dear Mr. Wiley: 
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This opinion supplements Opinion No. 123 rendered in answer 

to your request for an opinion as to the effect of recent decisions 
of the Supreme Court of the United States relating to voter resi­
dency requirements. In such opinion this office held that the re­
quirement of one year's residence in the state as a condition to 
voting established by Section 2 of Article VIII of the Constitu­
tion of Missouri and Section 111.021, RSMo, is unconstitutional 
and void under the ruling of the Supreme Court of the United States 
in the case of Dunn v. Blumstein. In such opinion we also held 
the durational requirement of 60 days residence in a county, city 
or town as a ·condition to votinR, as provided in such constitu­
tional and statutory provisions, is not applicable to primaries 
but is applicable only to general elections. 

The Supreme Court of Missouri on July 12, 1972, in the case 
of Totton v. Murdock, No. 57976 held that the pr ovision in Section 
2 of Article VIII of the Missouri Constitution as to age is appli­
cable to primary elections as well as general elections except as 
modified by the 26th Amendment to the Constitution of the United 
States. Specifically, the court held that persons who are not 18 
years old on or before the day after a primary are not entitled to 
register for or vote in such primary. (Attorney General's Opinion 
No. 132 rendered to Kohn under date of April 24, 1972, is hereby 
withdrawn). In view of the fact that the Supreme Court held that 
requirements relating to age are apolicable to voters at primary 
elections, it appears that the residential requirement applicable 
to voters also are applicable to primary elections as well as gen­
eral elections. Therefore, it becomes necessary to determine wheth­
er or not the 60 days resident ial requirement in Section 2 of Ar­
ticle VIII of the Constitution of Missouri and Section 111.021, 
RSMo, is invalid and void under the holding of Dunn v. Blumstein , 
supra. 
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It is the opinion of this office that the residential require­
ment of 60 days in the city, county, or town as a condition to voting 
as provided for in Section 2 of Article VIII of the Constitution and 
Section 111.02l, · RSMo, is invalid, void and of no effect under the 
holding of the Supreme Court in the Dunn case. As pointed out in 
Opinion No. 123, the Supreme Court or-the United States held invalid 
and void such residential requirements a s a qualification for voting . 
The court in that case did uphold as a valid enactment the closing 
of the registration books throughout the State of Tennessee 30 days 
prior to an election. It is our view, therefore, that the only val­
id provisions in Missouri, at present, applicable t o residents of 
this state ar·e those statutes providing for registration. Therefore, 
anyone establishing residence in this state after the close of the 
registration period is not entitled to participate in the ensuing 
election. While there are slight variations as to the closing date 
of registration in the various cities and counties o f this state, 
no statute provides for a closing date for registration more than 
28 days before the election (e. g ., Section 114.120, RSMo, applicable 
to county option registration). In view of the fact that it would 
be discriminatory to hold that persons establishing residence in 
areas of this state where regi s tration is required cannot register 
or vote if they establish such residence within a s tatutory period 
preceding an election but that persons establishing residence in 
this state in areas in which registration is not required during 
such period can vote, it is our view that no person who establishes 
residence in the state within 28 days prior to an election is en­
titled to vote at the ensuing election. 

It is our view that the maximum period during which the reg­
istration books are closed is the applicable standar d to determine 
whether a person has established a residence in this s tate which 
entitles him to vote. 

We note that Section 118.240, RSMo Supp. 1971, applicable to 
elections in cities of over 600 , 000 provides that registration 
for municipal elections shall close at 5 p.m. on the forty-fi f t h 
day prior to the April election. This opinion does not purport to 
rule on the validity of such provisions. 

CONCLUSION 

It is, therefore, the opinion of thi s office that: 

1. The requirement of one year's residence in the state as a 
condition to voting in a primary or general election, as provided 
for in Section 2 of Article VIII of the Missouri Constitution and 
Section 111.021, RSMo 1969, is unconstitutional and void. 
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2. The durational residential requirement of 60 days residence 
in a county, city, or town as a condition to voting in primaries 
or general elections as provided in Section 2 of Article VIII of 
the Constitution of Missouri and Section 111.021, RSMo, is uncon­
stitutional and void. 

3. Any individual otherwise qualified who establishes residence 
in this state more than 28 days prior to the next ensuing primary 
or general election in an area in this state in which registration 
is required is authorized to register and vote at the ensuing pri­
mary or general election. 

4. Any individual otherwise qualified who establishes residence 
in this state more than 28 days prior to the next ensuing primary 
or general election in an area in this state in which registration 
is not required is authorized to vote at the ensuing primary or 
general election. 

5. An individual establishing residence in this state 28 days 
or less before a primary or general election cannot register for 
or vote at such primary or general election. 

As pointed out in Opinion No. 123, a suit instituted by the 
Attorney General is now pending in federal court requesting a ruling 
on the 60 day constitutional and statutory requirement. This opin­
ion will remain in effect unless it is changed, modified or other­
wise affected by a court ruling on such provisions . 

~r:::J~-2? 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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