
ELECTIONS: 
REGISTRATION: 

1. The requirement of one year's 
residence in the state as a con­
dition to voting established by 

Article VIII, Section 2 of the Missouri Constitution and Section 
111.021 RSMo 1969 is unconstitutional and void. 2. If the dura­
tiona! requirement of sixty days residence in a county, city 
or town as a condition to voting is held valid by the court in 
the case now pending in the United States District Court for 
the Western District of Missouri, such duration of residence 
will be required as a condition for voting at the November elec­
tion but such duration of residence is not required in order to 
vote at the preceding primary election. 3. Any otherwise 
qualified person who is a resident of the City of St. Louis at 
the time of registration, regardless of the duration of his 
residence, may register to vote at the primary at any time 
prior to 5:00 p.m. on the 28th day preceding the primary elec­
tion date as provided in Section 118.240, RSMo Supp. 1971. 
4 . The St. Louis City Election Board should register all resi­
dents of such city who apply before 5:00 p.m. on the 28th day 
preceding the August 1972 primary date if they have all other 
constitutional qualifications. Such persons are entitled to 
vote in the 1972 primary. 

May 10, 1972 

Mr. John T. Wiley, Chairman 
Board of Election Commissioners 
City of St. Louis 
208 South 12th Boulevard 
St. Louis, Missouri 63102 

Dear Mr. Wiley: 

OPINION NO. 123 

This letter is a partial response to your request for 
an opinion on the effect of recent decisions of the Supreme 
Court of the United States relating to voter residency re­
quirements, on the provisions of Missouri law, and particular­
ly Article VIII, Section 2 of the Missouri Constitution, and 
Section 111.021, RSMo 1969. 

The effect of such Missouri state constitutional and 
statutory provisions is to establish a residency requirement 
of one year in the state, and sixty days in the county, city 
or town, prior to an election, in order to permit a person to 
vote at that election. We note that such provisions are also 
found in Section 118.030, RSMo, applicable to St. Louis City. 



Mr. John T. Wiley 

The case of Dunn v. Blumstein, 92 s . ct. 995, decided 
March 21 , 1 972 , by the Supreme Court of the United States, 
held invalid periods of one year ' s residency in the state , 
and three months ' residency in the county , as established 
by the Constitution and statutes of Tennessee . The decision 
sustained a uniform period of thirty days for the closing 
of registration books, as established by state statute . 

Because of the many problems under the Missouri election 
laws as presented by that opinion, we have commenced an ac­
tion in the United States District Court for the Wester n 
District of Missouri which we hope will result in a defini-
tive answer to the problem. Missouri , in contrast to Tennessee , 
does not have statewide registration of voters. Where r egis­
tration exists , the statutes provide periods of twenty- eight 
days or four weeks for the closing of registration books , be­
fore an election . Missouri a l so has a residency requirement of 
sixty days in the county, city or town , while Tennessee has a 
three- month period in the county. Because of the pending l iti­
gation, we do not believe that we shoul d issue an op1n1on cover­
ing the matters which will be presented to the court . 

We believe that it is clear, however, that under the de­
cision in Dunn v. Blumstein , the period of one- year ' s resi­
dency in the state , as established by Article VIII , Section 2 
of the Missouri Constitution and Section 111.021 of the Mis­
souri statutes, is unconstitutional and void . 

We are enclosing Opinion No. 1, rendered May 25 , 1938 , 
to H. D. Al lison, which held that a person who will have lived 
in this state a period of one year on or before the November 
election date is entitled to register and vote at the preceding 
August primary even though he has been a resident of the state 
for less than one year on such primary election date . Of 
course , as stated above , the requirement of one year ' s residence 
in the state is invalid but we believe the reasoning of the 
opinion is sound and that the same reasoning applies with re­
gard to the sixty-day county , city or town residential require­
ment . It follows that the maximum residential period in the 
county , c i ty or town that could be required before a resident 
is entitl ed to register and vote is sixty days before the 
November general election and , therefore , the election board 
should register persons who will have the required sixty- day 
residency in the City of St . Louis on or before the November 
election date . Since all residents who apply for registration 
on a date prior to the August 1972 primary date will clearly 
have a sixty-day residency before the November election date, 
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all residents of St. Louis City who have all other constitu­
tional qualifications should be registered who apply before 
registration is closed at 5:00 p.m. on the 28th day pre-
ceding the primary election date as provided in Section 118.240, 
RSMo Supp. 1971. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that : 

1. The requirement of one year ' s residence in the state 
as a condition to voting established by Article VIII , Section 
2 of the Missouri Constitution and Section 111 .021 RSMo 1969 
is unconstitutional and void. 

2. If the durational requirement of sixty days residence 
in a county, city or town as a condition to voting is held valid 
by the court in the case now pending in the United States Dis­
trict Court for the Western District of Missouri, such dura­
tion of residence will be required as a condition for voting 
at the November election but such duration of residence is not 
required in order to vote at the preceding primary e l ection. 

3. Any otherwise qualified person who is a resident of 
the City of St. Louis at the time of registration , regardless 
of the duration of his residence , may register to vote at the 
primary at any time prior to 5:00 p.m . on the 28th day pre­
ceding the primary election date as provided in Section 118.240, 
RSMo Supp. 1971. 

4. The St . Louis City Election Board should register all 
residents of such city who apply before 5:00 p . m. on the 28th 
day preceding the August 1972 primary date if they have all 
other constitutional qualifications . Such persons are e n­
titled to vote in the 1972 primary. 

Enclosure: Op. No. 1 
5-25- 38, Allison 

- 3-

~u:5~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


