
TAXATION (SALES & USE): 
TAXATION (EXEMPTION): 

The term "sale at retail" as defined 
by Section 144.010(8), RSMo 1969, 
does have the same meaning as the term 

"retail sale", used in Section 114.025. The term "retail sale" 
refers only to sales made by those engaged in business and not in 
transactions between individuals. When an individual trades his 
automobile to another individual the net difference after a trade­
in is immaterial because the transaction is not a "retail sale" 
and the full value of the automobile purchased is used to calcu­
late the tax. 

OPINION NO. 122 

October 11, 1972 

Honorable Joe D. Holt 
State Representative 
808 Court Street 
Fulton, Missouri 65251 

Dear Representative Holt: 

F l LE 0 

~~~ 

Your recent opinion request asked the followihg question: 

"Do the provisions of Section 144.025, RSMo 
1969, which referred to '· .. retail sale 
... 'have the same definition as the pro­
visions of Section 144.010(8), as they refer 
to 'sale at retail.' If the provisions of 
144.025 do not have the same meaning, what 
is the meaning of the provisions of Sec­
tion 144.025?" 

Your request also states that your question refers to the situa­
tion in which an automobile is traded to an individual by another 
individual in purchasing an automobile. In this transaction you 
state there was a cash payment of $1,500 to purchase the automo­
bile in addition to the trade-in. You inquire whether the pro­
visions of Section 144.025 apply to sales between individuals as 
well as sales between an individual and one engaged in the busi­
ness of selling automobiles. 

Section 144.025, RSMo, states: 

"Other provisions of law notwithstanding, in 
any retail sale where any article on which a 
sales or use tax has been paid to this state 
is taken in trade as a credit or part payment 
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on the purchase price of the article being 
sold and the difference between the trade­
in allowance and the purchase price exceeds 
five hundred dollars, the tax imposed by 
sections 144.020 and 144.440 shall be com­
puted only on that portion of the purchase 
price in excess of the actual allowance made 
for the article traded in or exchanged." 

Section 144.010(8), RSMo, defines "sale at retail" as: 

" • .. any transfer made by any person en­
gaged in business as defined herein of the 
ownership of, or title to, tangible personal 
property to the purchaser, for use or con­
sumption and not for resale in any form as 
tangible personal property, for a valuable 
consideration; provided, however, that for 
the purposes of sections 144.010 to 144.510 
and the tax imposed thereby, purchases of 
tangible personal property made by duly li­
censed physicians, dentists and veterinar­
ians and used in the practice of their pro­
fessions shall be deemed to be purchases for 
use or consumption and not for resale .... " 

Section 144.440(1), RSMo, the provision imposing a use tax 
on motor vehicles, states as follows: 

"In addition to all other taxes now or here­
after levied and imposed upon every person 
for the privilege of using the highways of 
this state, there is hereby levied and im­
posed a tax equivalent to three percent of 
the purchase price, as defined in section 
144 . 070, which is paid or charged on new and 
used motor vehicles and trailers purchased 
or acquired for use on the highways of this 
state which are required to be registe red 
under the laws of the state of Missouri." 

The problem of definition of terms used in tax acts is a 
recurrent one. As was observed in International Business Machines 
Corp . v . State Tax Commission, 362 S.W.2d 635, 638 (Mo. 1962): 

" ... Each state employs its own defini­
tions, particularly of 'sales at retail,' and 
in general these statutes enlarge upon both 
the dictionary and common acceptation of the 
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term and thus may tax a variety of particular 
dealings and transactions .... " 

In many jurisdictions, the terms "retail sale" and "sale at retail" 
are used synonymously. In each case, such use is based on a stat­
utory definition that equates the terminology or uses it inter­
changeably . ~' Calvert v. Marathon Oil Company , 389 S.W.2d 
153 (Tex.Civ.App. 1965); Lakeside Truck Rental, Inc. v. Bowers, 
180 N.E.2d 140 (Ohio 1962); Coca-Cola Bottling Plants v. Johnson, 
87 A.2d 667 (Me. 1952); Kohn v. City of Philadelphia, 30 A.2d 672 
(Pa. 1943) (citing appropriate statutory definitions). In a deci­
sion of City of St. Louis v. Smith, 114 S.W.2d 1017 (Mo. 1937) at 
1019, the court quoted a statutory definition from the Laws of 
1935 that, at least to the court, equated the term "retail sale" 
with the term "sale at retail." The definition of "sale at retail" 
in that act is essentially that carried forward in the currently 
valid section 144.010(8) defining "sale at retail." A use tax 
is imposed on sales of motor vehicles by one individual to anoth­
er individual under the provisions of Section 144.440, supra. 

In practical effect, your question asks whether or not the 
term "retail sale", as used in Section 144.025, RSMo 1969 includes 
the sale of automobiles between individuals or includes only a 
sale by a person engaged in business. Since the enactment of Sec­
tion 144 . 025 , the Department of Revenue of the State of Missouri 
has administratively applied its terms only to transactions in 
which a person engaged in the business of selling motor vehicles 
or other tangible personal property is involved. Specifically, 
the Department of Revenue has taken a position that the term 
"retail sale" in Section 144 . 025 applies only to sales by auto­
mobile dealers and does not apply to sales by one individual to 
another because the sale is not made by one engaged in business. 
The legislative history of Section 144.025 supports this conclu­
sion. That section was enacted by Senate Bill No. 4 in 1963. 
Such senate bill also contained a reenactment of Section 144.020. 
Section 144.020 imposes a tax "upon every retail sale in this 
state of tangible personal property." Clearly the phrase "retail 
sale " in Section 144.020 refers to a "sale at retail" as defined 
in Section 144.010. When we find in the same senate bill the 
use of the term "retail sale" in Sections 144.020 and 144.025, 
it appears to be the legislative intent that the term "retail 
sale" is to be equated to the definition of "sale at retail", 
found in Section 144.010. Most probably, had the legislative 
intent been to exempt all sales involving a trade-in in which 
over $500 cash was paid, the word retail would have been deleted. 
Therefore, the term "retail sale" as used in Section 144.025 re­
fers only to sales made by those engaged in business and is not 
applicable to transactions between individuals. 
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You also inquire how Section 144.025, RSMo 1969, is to be 
applied in transactions involving a trade-in. That provision has 
been explained by the Department of Revenue in Rule No. 36 of the 
Rules and Regulations applicable to the Missouri Sales/Use Tax 
Law (1967). Rule No. 36, in the examples given by the Department 
of Revenue, is as follows: 

"Sales of automobiles at retail are taxable 
at full sales price thereof and said tax will 
be due and payable when applying for title. 
An exemption may be allowed for automobile 
traded-in provided Missouri Sales or Use Tax 
has been paid on the automobile being traded 
in and the net difference after trade- in ex­
ceeds $500.00. 

"Example. - If a new car is being purchased 
and the price of the new car is $3,000.00 and 
an old car is being traded in and an allow­
ance is made for the old car of $1,000.00 and 
tax has been paid in Missouri on the old car 
at t he time of purchase then the tax would 
apply to the net difference or $2,000 . 00. 

"Example. - If a new car is being purchased 
at the cost of $2,000.00 and an old car is 
being traded in for $1,800.00 then the tax 
would apply to the full $2,000.00 as the net 
difference after trade-in is less than $500.00. 

"When the used car taken in on a trade is in 
turn sold at retail by such dealer, such sales 
are also taxable. The Act imposes a tax upon 
t he sale or transaction to be paid by the pur­
chaser. Therefore, the question of double 
taxation is eliminated." 

Enclosed is a copy of Opinion No. 43, 1964, which more ful ly 
discusses the workings of Section 144.025, RSMo 1969. 

Thus, in the fact situation presented in your request, the 
net difference after the trade-in is immaterial because the trans­
action between two individuals is not a "retail sale". When an 
individual trades in his automobile to another individual the 
net difference after such a trade-in is immaterial because the 
transaction is not a retail sale and the full value of the auto­
mobile purchased is used to calculate the tax. 

CONCLUSION 
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It is the opinion of this office that the term "sale at re­
tail" as defined by Section 144.010(8), RSMo 1969, does have the 
same meaning as the term "retail sale", used in Section 144.025. 
The term "retail sale'' refers only to sales made by those engaged 
in business and not in transactions between individuals. When 
an individual trades his automobile to another individual the 
net difference after a trade-in is immaterial because the trans­
action is not a "retail sale'' and the full value of the automobile 
purchased is used to calculate the tax. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Peter H. Ruger . 

Enclosure: Op. No. 43 
4/3/64, Jones 

Very truly yours, 

~L- r J-f__xe 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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