July 3, 1972

OPINION LETTER NO. 114
Answer by Letter - Paden

Honorable R. J. Gordon Fl L E D
Prosecuting Attorney

Hickory County

P. O. Box 4 dégfﬁﬁf
Hermitage, Missouri 65668 }

Dear Mr. Gordon:

This opinion is in response to your request for an opinion
from the Office of the Attorney General with respect to the fol-
lowing inguiry:

"May the Sheriff of a fourth class county
appoint deputies, who are non-residents of
the county, in an emergency situation? 1In
the event that he may not make such appoint-
ment, is a law enforcement officer from any
other jurisdiction considered a peace officer
or a private citizen when he aids a county
sheriff in enforcing the law at the request
of such sheriff?"

The authority for the sheriff to appoint deputies in an emer-
gency situation is derived from Section 57.11%, RSMo 1969, as follows:

"In any emergency the sheriff shall ap-
point sworn deputies, who are residents of
the county, possessing all the gqualifications
of sheriff. The deputies shall serve not ex-
ceeding thirty days, and shall possess all the
powers and perform all the duties of deputy
sheriffs, with like responsibilities, and for
their services shall receive two dollars per
day, to be paid out of the county treasury."”



Honorable R. J. Gordon

Section 57.119, RSMo 1969, limits the authority of a sheriff
to appoint sworn deputies in emergency situations to those deputies
who are residents of the county and possess all the qualifications
of sheriff. See State v. Owen, 258 S.W.2d 662 (Mo. 1953), see
Opinion of the Attorney General No. 15, Caslavka, 9-8-54.

It is therefore the opinion of this office that a sheriff of
a fourth class county may not appoint deputies in an emergency
situation who are not residents of that county.

In the second part of your question you ask, if a law enforce-
ment officer from another jurisdiction is considered a peace of-~
ficer or a private citizen when he aids a county sheriff in enforc-
ing the law at the request of such sheriff. 1In State v. Goodman,
449 S.W.2d 656 (Mo. 1970), the Supreme Court indicated that a per-
son summoned by the sheriff to assist him in making an arrest for a
felony is neither an officer nor a private citizen, but occupies the
legal position of a posse comitatus.

"In a proper case the sheriff may
summon to his assistance any person to
assist him in making an arrest for a
felony. A posse comitatus, i.e., those
called to attend the sheriff, may be sum-
moned verbally. The mode is immaterial,
80 long as the object is to require assis-
tance. A perscon so summoned is neither an
officer nor a mere private person, but
occupies the legal position of a posse
comitatus and while cooperating with the
sheriff and acting under his orders is

ust as much clothed with the protection

of the law as the sheriff himself. It is
not essential for a posse comitatus to be
and remain in the actual physical presence
of the sheriff; it is sufficient if the
two are actually endeavoring to make the
arrest and acting in concert with a view
to effect their common design." (l.c. 661)
(Emphasis added).

The right of the sheriff to summon a posse comitatus, or the
whole power of the county, exists by virtue of the common law and
statutes empowering a sheriff to summon aid in the suppression of
disturbances of the peace. 80 C.J.S. Sheriffs and Constables,
§34, pp. 202-203; Sections 542.150, 542.170; 542.180; 542.190,
RSMo 1969.



Honorable R. J. Gordon

The authority of a sheriff to summon a posse comitatus under
the common law exists by virtue of Section 105.210, RSMo 1969, as
follows:

"In all cases where, by the common
law or a statute of this state, any officer
is authorized to execute any process, he
may call to his aid all male inhabitants
above the age of twenty-one years in the
county in which the officer is authorized
to act."

Therefore, the sheriff may summon under his common law
authority a posse comitatus only those male inhabitants above
the age of twenty-one years in the county in which the sheriff
is authorized to act.

It is the opinion of this office that a law enforcement of-
ficer from another jurisdiction could not validly be summoned by
the sheriff as a posse comitatus for the reason that this law
enforcement officer would not be an inhabitant of the county in
which the sheriff is authorized to act and would not be clothed
with the protection of the law afforded to the sheriff, his
deputies and his posse comitatus. State v. Owen, supra.

It is the opinion of this office that a sheriff of a fourth
class county may only appoint deputies in an emergency situation
who are residents of such county. A law officer from another
jurisdiction who is not a resident of such county is not eligible
to be appointed a special deputy or eligible to be summoned a
posse comitatus and therefore is not clothed with the protection
of law afforded the sheriff himself.

Yours very truly,

JOHN C. DANFORTH
Attorney General

Enclosure: Op. No. 15,
9-8-54, Caslavka



