
March 22, 1972 

Honorable J. H. Frappier 
State Representative, District 24 
Room 202J Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Frappier: 

OPINION LETTER NO. 112 
Answer by Letter - Klaffenbach 

F l LE D 

~ 

This letter is in response to your question in which you ask: 

"Does the St. Louis County Board of Election 
Commissioners have the authority to register 
qualified county residents outside of the geo­
graphical boundaries of St. Louis County?" 

You further state that: 

"Various organizations have attempted to spon­
sor regis tration efforts at various institu­
tions, shopping centers, factories, enc. It 
would encourage & facilitate registration if 
the vehicle contained clerks from both the 
city and county boards and thereby be able to 
register residents of either area. As the 
attached letter indicates, a strict interpre­
tation of chapter 113.180 RSMo subsection 3, 
prevents the efficient registration of voters." 

Although you mention Section 113.180, we believe you refer to 
Section 113.210 , RSMo Supp. 1971 . 

Subsection 3 of Section 113.210, RSMo Supp. 1971, which i s ap­
plicable to St. Louis County provides: 
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"The board of election commissioners shall, 
for the purpose of registering new voters, or 
reinstating the classes of persons whose reg­
istration was suspended or canceled, cause its 
office to be open on at least three separate 
days of each week to register or reinstate 
them on the registration list of the precinct 
in which they then reside, but no new regis­
tration of voters or reinstatement of persons 
suspended or canceled on the registration re­
cords shall be made at any time later than 5:00 
p.m. on the twenty-eighth day preceding any gen­
eral, special or primary election except that, 
when a special election is held at a time so 
as to interfere with normal registration under 
this section, no person shall be denied the 
right to register at a time not later than the 
twenty-eighth day preceding any general or pri­
mary election. No registration of new voters 
shall be permitted sooner than fifteen days 
after an election in counties included in sec­
tions 113.010 to 113.420. The board of elec­
tion commissioners may establish additional 
places of registration in the county and super­
vise the registration of voters at the addi­
tional places of registry. Registration shall 
be held at each additional place of registry 
at the time and hours to be determined by the 
board of election commissioners. The addi­
tional places of registry may be established 
in public, private or mobile units and subject 
to change by the board from time to time as, 
in its discretion, the circumstances require. 
The clerk and assistants regularly employed 
in the office of the clerk of any city, town, 
or village and regular employees of fire pro­
tection districts, school districts, and pub­
lic libraries may be appointed by the board 
of election commissioners as deputy registra­
tion officers. All persons so appointed may 
accept registration of voters at their offices 
at the time and hours to be determined b the 
board." Emphasis added) 

We have reviewed the opinion of the legal counsel for the Board 
and agree with such opinion that the provisions of the section, which 
we have underscored for emphasis, indicate a clear legislative intent 
that the registration be conducted as prescribed therein thus exclud­
ing registration at such places you mention outside the boundaries 
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of St. Louis County. In this respect we call your attention to our 
enclosed Opinion No. 206, dated May 29, 1967, to Almond. 

Enclosure: Op. No. 206 
5-29-67, Almond 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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