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Prosecuting Attorney 
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Dear Mr. Buescher: 

OPINION NO. 108 

22, 1972 

FILED 

Me 

This opinion is in response to your request in which you 
ask: 

"Is a Quit Claim deed of release including 
the complete legal description of the proper­
ty which is being completely or partially re­
leased an instrument conveying interest in 
real property such as to subject it to the 
'user fee of $1.00 under Section 59.319 of 
RSMo. 69.'" 

You further state that: 

"Franklin County's Recorder uses a Quit Claim 
deed, with complete legal description, and 
the phrase 'This Deed is made in release 
of, and satisfaction for a certain 
Deed of Trust, dated , recorded in 
Book page of the 
County, Missouri records.' As this instru­
ment appears to be both a Quit Claim deed on 
which the user tax would seem to apply and a 
deed of release which the user tax would not 
apply, the Recorder is unable to ascertain 
whether or not he should, in fact, charge 
such fee." 

Section 59 . 319, RSMo 1969 states: 



Honorable Daniel M. Buescher 

"A user fee of one dollar shall be charged and 
collected by every recorder in this state, over 
and above any other fees required by law, as a 
condition precedent to the recording of any 
instrument conveying real property or any in­
terest therein. The fee shall be forwarded 
monthly by each recorder of deeds to the state 
collector of revenue, and the fees so forward­
ed shall be deposited by the collector in the 
state treasury." 

It is our understanding that it is a common pract ice in Mis­
souri to use a quit claim deed with phraseology similar to that 
which you have quoted to release a deed of trust under Section 443. 
060, RSMo 1969 et seq. See Missouri Practice, Vol. 6, §707, p.p. 
536-537. 

Thus we believe that your question is answered by our enclosed 
Opinions No. 226, dated July 1, 1970 to Jackson and No. 415, dated 
September 28, 1970 to Holman. In the latter opinion we concluded 
at l.c. 4 that: 

"Since a deed of trust does not convey an inter­
est in real estate, it follows that an instru­
ment which serves to release that lien interest 
is treated in the same manner. Therefore, any 
deed of release (whether full or partial) which 
releases a trustee or mortgagee's lien interest 
does not convey an interest in real property and 
does not come within the scope of Section 59 . 
319." 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a quit claim deed of 
release in full or partial satisfaction of a deed of trust is not 
subject to the user fee charge of one dollar by the recorder of 
deeds under Section 59.319, RSMo 1969. 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared by 
my assistant, John c. Klaffenbach. 

~ul:~· ~ 
JOHN C. DANFORT~ 
Attorney General 

Enclosure: Op. No. 226, 7/1/70, Jackson 
Op. No. 415, 9/28/70, Holman 
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