
LAND SURVEYORS: 
COUNTY SUPVEYOR: 
DEPUTY COU.!TY SURVEYOR: 

1. Only a person duly registered 
as a land surveyor under Chapter 
327, RSMo 1969, is qualified to 
be elected to the office of county 

surveyor. 2 . County surveyors who were qualified for the office 
when elected continue to hold the office for the remainder of their 
terms. 3. County surveyors have authority to appoint a duly regis­
tered land surveyor as a deputy to perform work as a land surveyor. 
4. The state land surveyor may in his discretion require land sur­
veys to be made by a local registered land surveyor when no regis­
tered county surveyor exists. 5. The only compensation the county 
surveyor in third and fourth class counties is entitled to receive 
for his services, whether the work is performed by him or his dep­
uty , is the compensation provided by statute for the county sur­
veyor. Any compensation to the deputy for his services must come 
from the county surveyor . 

OPINION NO. 96 

Mr . Robert E. Myers 
State Land Surveyor 

May 23, 1972 

State Land Survey Authority 
P. 0 . Box 1158 
Rolla , Missouri 65401 

Dear Mr. Myers: 

FILED 

q~ 

This is in response to your request for an opinion from this 
office in part as follows: 

"The Attorney General's Opinion Number 
405 , November 15, 1971 stated that 'a duly 
elected county surveyor cannot practice as 
a land surveyor in this state as defined in 
Section 327.272, RSMo 1969 , unless he has been 
duly registered as a land surveyor under Chap­
ter 327, RSMo 1969' . Section 60.010 RSMo 1969 
states, 'the qualified voters of each county 
of this state in classes two , three and fou r 
shall elect some suitable oerson as a county 
surveyor' . Does the qualification ' some suit­
able person' now mean a land surveyor register­
ed under provisions of Chapter 327 , RSMo 1969? 

"In the event that the elected county sur­
veyor is not registered as a land surveyor un­
der Chapter 327, RSMo 1969 may the county sur­
veyor appoint a Deputy that is registered as 
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a land surveyor in order to practice land sur­
veying? 

"The duties of the State Land Surveyor 
are given in Section 60.530, RSMo 1969 which 
states that 'he shall, whenever practical, cause 
all land surveys, except geodet ic surveys, to 
be executed, under his direction by the regis ­
tered county surveyor or a local registered 
land surveyor when no re~istered county sur­
veyor exists.' 

"In the case of the unregistered county 
surveyor and registered deputy county surveyor 
is the State Land Surveyor bound to cause all 
land surveys to be executed by the deputy as 
if he were the 'registered county surveyor' 
called for by statute. Also does the county 
surveyor statutory fee schedule apply to said 
deputy." (Underscoring theirs) 

You further state that in 1972 there are seventy- one county 
surveyors in Missouri. Fifteen of these surveyors are not now 
regis tered land surveyors according to Chapter 327, RSMo 1969 . 
You further state that at present several of these non- registered 
county surveyors have appointed a deputy county surveyor who is a 
registered land surveyor and who actually surveys and signs and 
seals all such surveys for the county surveyor . You further state 
that all county surveyors are to be elected this year and you want 
to know whether a person who is not a duly registered land surveyor 
in the State of Missouri is qualified to be elected to the office 
as county surveyor. 

Section 60.010, RSMo 1969, provides for the election of a 
county surveyor in class two, three and four counties, as follows: 

"At the regular general election in the year 
1948, and every four years thereafter, the 
qualified voters of each county of this state 
in classes two, three and four shall elect 
some suitable person as county surveyor, who 
shall hold his office for four years and until 
his successor is duly elected, commissioned 
and qualified." 

On November 15, 1971, in Opinion No . 405, this office ruled 
that a duly elected county surveyor cannot practice as a l a nd sur­
veyor in this state unless he has been duly registered as a land 
surveyor under Chapter 327, RSMo. 
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We shall consider your questions in the order as submitted. 

Section 60.010, RSMo, provides for the election of a "suitable 
person" as county surveyor. The question is who is a suitable per­
son to be elected county surveyor under this statute. 

It is our view the term "suitable person" as used in this 
statute as applied to the qualifications for public office should 
be considered in the sense of being fully capable of adequately 
rendering all the services, fitness or capability of performing 
the duties of the office. 67 C.J.S., Officers, paragraph 11. 
rrhe term "sui table person" is defined in Words and Phrases, Volume 
40A as a proper and competent person. 

In regard to the duties of the county surveyor, Section 60.120, 
RSMo 1969, provides that the county surveyor shall, within ten days, 
when called upon, survey any tract of land or town lot lying with­
in his county at the expense of the person demanding the same. Sec­
tion 60.170, RSMo 1969, requires the county surveyor to execute all 
orders from a court of record for surveying any tract of land the 
title to which is in dispute before such court. Section 60.150, 
RSMo 1969, provides no surveys or resurvey made by any person ex­
cept that of the county surveyor shall be considered as legal evi­
dence in any court of this state, except such surveys as are made 
by the authority of the United States or by mutual consent of the 
parties . 

Considering these duties as required by statute of a county 
surveyor, it is our view that unless the person is capable of per­
forming these duties such person is not qualified for such office 
and, therefore, is not qualified or eligible to be elected as a 
county surveyor in class two, three and four counties in this state 
at the present time. 

The question arises about the status of county surveyors who 
were elected to office prior to the enactment of Section 327.272, 
RSMo 1969, which provides that no duly elected county surveyor shall 
practice as a land surveyor in this state unless duly registered 
as a land surveyor in this state. This statute was enacted in 
1969 . 

It is our view that a duly elected county surveyor elected 
to office prior to 1969, who was qualified at that time for the 
office of county surveyor, continues to legally hold the office 
during the remainder of his term. 

The general principles of law concerning a vacancy in public 
office and when it occurs is stated in 67 C. J.S . , Officers , para­
graph 50 in part as follows: 
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" ... The law abhors vacancies in public of­
fices, and courts generally indulge in a strong 
presumption against a legislative intent to 
create, by statute, a condition which may re­
sult in an executive or administrative office 
becoming, for any period of time, wholly va­
cant and unoccupied by one lawfully autho­
rized to exercise its functions •.•• " 

In State ex inf. Lamkin ex rel. Harrison v. Tennyson, 151 S.W. 
2d 1090 (Mo. bane 1941) involved a quo warranto proceeding to de­
termine the right of a county recorder to hold the office of re­
corder when a change in population resulted in separating the of­
fice of circuit clerk-recorder. In holding the circuit clerk­
recorder continued to hold both offices until the next election, 
the court stated, l.c. 1091: 

"In this connection it should be noted that 
the courts indulge a strong presumption against 
a legislative intent to create a condition 
that might result in a vacancy in public of­
fice. • • . " 

In State ex inf. McKittrick v. Wilson, 166 S.W.2d 499 (Mo. 
bane 1942), the Supreme Court in quo warranto proceedings had be­
fore it the question of whether the circuit clerk had forfeited 
his office while in the United States Army on the theory that he 
was unable to devote his time to the office and as a result had 
forfeited the office. In discussing this question, the court 
stated, l.c. 501: 

" ... Verily a public office is held on the 
implied condition that the officer will per­
form the duties belonging to it. However, 
Mechem in his work on Public Officers points 
out that generally it is a willful refusal to 
perform the duties of an office which works a 
forfeiture so that a judgment of ouster is 
necessary. The statutes of some states speci­
fically require such a judgment." 

It is our view that county surveyors who were qualified for 
the office of county surveyor when elected qualify to remain in 
office during the remainder of the term. That it was not the in­
tention of the legislature, when it enacted the statute requiring 
county surveyors to be registered land surveyors in order to per­
form the duties of land surveying, to create a vacancy in the of­
f4ce of county surveyor or to create a condition that would result 
in a forfeiture of the office. As hereinafter discussed, it is 
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our view that they may appoint deputy surveyors who are qualified 
to perform the functions and it is not necessary for the office 
to be considered vacant. 

You inquire about the authorit y of the county surveyor to ap­
point a duly re gistered land surveyor in this state as a deputy 
to perform the duties of the county surveyor in making surveys and 
to sign and seal all such surveys. 

Section 60.090, RSMo 1969, provides : 

"Deputies may be appointed by any surveyor who, 
before they proceed to discharge their duties, 
shall take an oath well, truly and faithfully 
to discharge the duties of deputy surveyors." 

General principles of law concerning the powers and authority 
of deputy public officers is stated in 67 C.J.S., Officers, para­
graph 151 in part as follows: 

"Without statutory authority, deputies or sub­
ordinate officials have no power with respect 
to the duties of an office involving the exer­
cise of judgment and discretion; nor may they, 
as a rule, without such authority, perform ju­
dicial or quasi-judicial duties conferred on 
their principals, and a deputy may not himself 
make or appoint a deputy. However, as a gene­
ral rule under the statutes , a legally appoint­
ed deputy possesses the same powers as the of­
ficer whom he represents and may usually do 
every act which his principal may do, so that 
all ministerial duties pertaining to the of­
fice which the principal could perform may be 
performed by a deputy. When the law authorizes 
an officer to appoint a deputy without any ex­
press limitation on his power, the duties of 
the office may be performed by either, and a 
deputy may exercise any of the duties pertain­
ing to the office, as the necessity of conve­
nience of the public may demand their use, and 
this power may not be curtailed by the princi­
pal, unless the law expressly authorizes him 
to do so." (emphasis supplied) 

We believe this principle of law should be and is followed in 
this state. Small v. Field, 102 Mo. 10~ (1890); State v. Carey, 
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318 Mo. 813 (1927). It is our view that a county surveyor may ap­
point a deputy who is duly registered as a land surveyor and other­
wise qualified to perform the work as a surveyor and perform the 
duties of the county surveyor in the same manner as they are to be 
performed by the county surveyor. 

Section 327.361, RSMo 1969, prohibits the filing or recording 
of certain documents not sealed and signed by a registered land 
surveyor. It provides as follows: 

"1. It shall be unlawful for the recorder of 
deeds of any county, or the clerk of any city 
or town, or the clerk or other proper officer 
of any school, road, drainage, or levee dis­
trict or other civil subdivision of this state, 
to file or record any map, plat, or survey which 
does not have impressed thereon, and affixed 
thereto, the personal seal and signature of 
the registered land surveyor by whom or under 
whose authority and supervision the map, plat 
or survey was prepared. 

"2. Any person who violates the provisions of 
this section is guilty of a misdemeanor and 
upon conviction thereof shall be punished by 
a fine of not less than one hundred dollars 
nor more than five hundred dollars, or by con­
finement in the county jail for not less than 
thirty nor more than sixty days or by both 
such fine and confinement." 

Under this statute for a map, plat or survey to be filed or 
recorded, it must have impressed thereon, and affixed thereto, 
the personal seal and signature of the registered land surveyor 
by whom or under whose authority and supervision the map, plat or 
survey was prepared. It does not prohibit the county surveyor 
from also signing the document or instrument. It is our opinion 
the document or instrument signed by the county surveyor, together 
with the seal and signature of the registered land surveyor who 
prepared or supervised the preparation of the document or instru­
ment, complies with the provision of this statute and such docu­
ment or instrument may be filed and recorded. 

You refer to Section 60.530, RSMo 1969, which states that the 
state land surveyor" ... shall, whenever practical, cause all 
land surveys, except geodetic surveys, to be executed, under his 
direction by the registered county surveyor or a local registered 
land surveyor when no registered county surveyor exists •••• " and 
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inauire whether the state land surveyor is bound to cause all land 
surveys to be executed by the deputy as if he were the registered 
county surveyor . 

Section 60 . 530, RSMo, provides: 

"The state land surveyor shall, under guidance 
of the authority, carry out the routine func­
tions and duties of the authority, as prescrib­
ed in sections 60.500 to 60.610. He shall, 
whenever practical, cause all land surveys, ex­
cept geodetic surveys, to be executed, under 
his direction by the registered county survey­
or or a local re gistered land surveyor when 
no registered county surveyor exists. He shall 
perform such other work and acts as shall, in 
the judgment of the authority, be necessary 
and prop~r to carry out the objectives of sec­
tions 60.500 to 60.610 and, within the limits 
of appropriations made therefor and subject to 
the approval of the authority, employ and fix 
the compensation of such additional employees 
as may be necessary to carry out the provisions 
of sections 60.500 to 60.610." (emphasis added) 

The above section provides that the state land surveyor shall, 
whenever practical, cause all land surveys, except geodetic surveys, 
be executed under his direction by the registered county surveyor 
or a local registered land surveyor when no registered county sur­
veyor exists. It is our view under this statute it is a matter of 
discretion for the state land surveyor to determine when it is prac­
tical to have a local registered land surveyor do the work when no 
registered county surveyor exists. As heretofore stated, it is our 
view that a duly re ~istered deputy land surveyor has authority to 
perform the duties of the county surveyor. This is true whether 
the county surveyor is or is not a registered land surveyor . When 
the county surveyor is not a re gistered land surveyor and does not 
have a deputy who is a registered land surveyor, the state land 
surveyor has authority under this statute to require a local regis­
tered land surveyor to perform the services. 

You also inquire whether the statutory fee schedule that ap­
plies to the county surveyor applies to his deputy . Section 60 . 
100, RSMo 1969, provides that in counties of the second class, the 
county surveyor may charge for his services such sum as may be 
agreed upon by such surveyor and the person employing him. 

Section 60.110, RSMo 1969, provides that county surveyors in 
counties of the third and fourth class shall be allowed fees for 
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their services, which statutes set out a schedule of fees for the 
services of the county surveyor. 

The county surveyor is a public official . When a statute pro­
vides compensation to a public official in a particular mode or 
manner , the officer is confined to such manner and is entitled to 
no other or further compensation or to any different mode of re ­
quiring it. Public policy requires that a public officer be denied 
additional compensation for performing official duties . Nodaway 
County v. Kidder, 344 Mo . 795, 129 S.W . 2d 857 (1939). 

It i s our opinion that county surveyors in counties of the 
third and fourth class are entitled to receive only fees as pro­
vided in Section 60.110, RSMo, for the performance of their ser­
vices. That the county surveyor is entitled to the fees for the 
work performed by the deputies . That the deputy is not entitled 
to charge these fees but his compensation depends upon the terms 
of his employment by the county surveyor in class three and four 
count ies to be paid by the county surveyor. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: 

1. Onl y a person duly registered as a land surveyor under 
Chapter 327, RSMo 1969, is qualified to be elected to the office 
of county surveyor. 

2. County surveyors who were qualified for the office when 
elected continue to hold the office for the remainder of their 
terms . 

3 . County surveyors have authority to appoint a duly regis­
tered land surveyor as a deputy to perform work as a land surveyor. 

4 . The state land surveyor may in his discretion require 
land surveys to be made by a local registered land surveyor when 
no registered county surveyor exists. 

5. The only compensation the county surveyor in third and 
fourth class counties is entitled to receive for his services, 
whether the work is performed by him or his deputy, is the compen­
sation provided by statute for the county surveyor . Any compen­
sation to the deputy for his services must come from the county 
surveyor. 
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The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Moody Mansur. 

~r:lJ~~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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