
March 1 7 , 1972 

OPI~~IO~: L:LTS::::F. NO . C S 

Answer by Letter - Klaffenbach 

Honorable Donald J. Gralike 
State Represen~ative, District 49 
Roo~ 301 Capitol Building 
J efferson City, Missouri 65101 

F l L E 0 

~R 
Dear Representative Gralike: -----

This letter is in response to your opinion request in which 
you ask: 

r: rf in t he ever.t the Treasurer of the county 
committee is not available is it permissable 
to file in cash or by cashier che ck alone 
~ith declaration of candidacy with the Board 
of Zlection Cor.uniss!.oner~? · 

Subsection 3 of Section 120.780> RSMo 1~69 to which you 
refer proviclf~s: 

'Any qualif i ed e lec tor in t he tm'lnship or 
vmr<.i may haVf' his or ht' ~ narne prir.tt~J on the 
prina r y ba llot or party t i cket on \ihich he 
or she na~t desire to become a cand:.date for 
C 0 1'1J"!:l t teenan or commit tee\'T Oman, by paying a 
filing fee to the treasurer of the county 
comr~i t tee and by filing a receipt showing 
the payment of t he fil ing fee and a declar­
ation of candidacy l'Ti til the boar d of e le c­
tion cooonissicners or county clerk as is re­
quired by section 120.31~ 0 . In all counties 
of the first class containing a ci t;y· v1hich 
nm'l has or may hereafter have a population 
of more t:han t hrE:e hundred and fif't~· thou­
s aml l nhab i tants, the fee i~ t 'llenty --f:. ve 
dol lars , and in all other counties of the 
f irnt. cl ass the fee iu one hundr ed dollars. =: 



Honorable Donald J. Gralike 

You further advise that the problem is centered about the 
treasurer's not being readily available to the candidates. 

We are of the view that your question is answered by our 
Opinions No. 37, dated June 4, 1954 to Hamilton and No. 100, dated 
February 13, 1964 to Schellhorn, which are self-explanatory and 
which are enclosed. 

Although these opinions which interpreted provisions similar 
to the provision you question hold that the procedure prescribed 
is not mandatory, we wish to caution you that the cases relied 
on, State ex rel. Haller v. Arnold, 210 S.W. 374 (Mo. 1919) and 
State ex rel. Neu v. Waechter, 58 S.W.2d 971 (Mo. 1933) noted 
that the candidate was not at fault and that such a provision 
would be unconstitutional if it required simultaneous filing of 
the receipt and declaration in all circumstances. 

There is no authority for payment of the prescribed fee to 
the board of election commissioners. 

Thus we conclude that while a deviation from simultaneous fil­
ing may be justified in some instances we are not free to hold 
generally that the procedure prescribed in Section 120.780 may 
be casually i gnored. If an alternative procedure is desired it 
should be provided by amendment to such section. 

Enclosures: Op. No. 37 
6/4/54, Hamilton 

Very truly yours , 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 

Op. No. 100 
2/13/64, Schellhorn 
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