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A county clerk may refuse to place 
the name of a candidate he believes 
to be ineligible on the ballot and 
his action is subJect to review by 
the courts. A person cannot have a 
residence for voting purposes only 
which is separate from his legal 
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Honorable Rupert G. Usrey 
Prosecuting Attorney 
Holt County, Courthouse 
Oregon, Missouri 64473 

Dear Mr. Usrey: 
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This letter is in answer to your opinion request in which 

you ask: 

"1. May the County Clerk consider facts 
other than those contained in the declara­
tion of candidacy of a township committeeman 
to determine whe ther or not the candidate is 
eligible to have his name printed on the. pri­
mary ballot? 

"2. May a person maintain his home and 
family in one township and his legal or voting 
residence in another township and thereby be a 
qualified elector in a township other than that 
in which he lives?" 

You also state that: 

"Certain persons have filed a declaration 
of candidacy for township committeeman or com­
mitteewoman, alleging in such declaration, res­
idence in a township other than that in which 
they live and maintain their homes and famil­
ies . As I understand it, these candidates have 
always voted in the township from which they 
seek to be elected, and apparently are of the 
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opinion that they may maintain a legal and vot­
ing residence in the township and represent it 
as committeeman, even though they no longer 
live in the township." 

Section 120.770, RSMo 1969 provides in part: 

" ..• Any qualified elector in any such vot­
ing precinct or district may have his or her 
name printed on the primary ballot or party 
ticket on which he or she may desire to be­
come a candidate for committeeman or com­
mitteewoman by complying with the provisions 
of section 120 . 340 and, in all counties in 
this state now or hereafter containing a city 
of the first class, by also paying the sum of 
five dollars to the treasurer of the county 
committee of the party on whose ticket he or 
she seeks election." 

Section 120.340, RSMo 1969 provides for the time of filing a 
declaration of candidacy and the form to be used in primary elec­
tions. Further, Section 120.370, RSMo 1969 provides that for cer­
tain offices, including the office of committeeman or committee­
woman, the declaration must be filed in the office of the county 
clerk in third class counties. 

In answer to your first question, the case of Mansur v. Morris, 
196 S.W.2d 287 (Mo. 1946) holds that the duty of the county clerk 
is not purely ministerial. While we find no other Missouri cases 
on this precise point it is our view that the clerk may refuse to 
place the name of a candidate he believes to be ineligible on the 
ballot. In reaching this conclusion we note that the courts have 
consistently refused to grant relief in mandamus actions by persons 
requesting that their names be placed on the ballot unless the re­
lator has shown that he is eligible and entitled to have his name 
placed on the ballot. See State ex rel. Dodd v. Dye, 163 S.W.2d 
1055 (Mo.App. 1942); State ex rel. Christian v. Lawry, 405 S.W.2d 
729 (Mo.App. 1966); and State ex rel. Scott v. Dircks, 111 S.W. 1 
(Mo. 1908). 

In other states the courts have held that while the election 
officers' functions are generally ministerial, the writ of mandamus 
will be denied when the relator is not entitled to have his name 
placed on the ballot because he is not eligible for the office. 
Application of Lindgren, 113 N.E. 353 (N.Y.App. 1921); Davis v. 
Crawford, 116 So. 41 (Fla.Sup. 1928). 
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Our conclusion then is that the clerk may refuse to place the 
name of a candidate he believes to be ineligible on the ballot and 
the question of eligibility will then be determined by the courts 
if an action is brought to require the clerk to place the candi­
date' s name on the ballot . 

Your second question asks whether a person may maintain his 
home and family in one township and his legal or voting residence 
in another township and thereby be a qualified elector in a town­
ship other than that in which he lives. We also understand from 
you that in the circumstances presented there is no evidence to 
indicate that the person actually has a legal residence in the 
township in which he has been voting and for which he has filed 
his declaration of candidacy. 

Of course, a person cannot have a separate residence only for 
voting purposes. Hall v. Schoenecke, 31 S.W. 97 (Mo. 1895). How­
ever the legal questions in determining residency are numerous as 
indicated by the holding of the Springfield Court of Appeals in 
Clarkson v. MFA Mutual Insurance Company, 413 S.W.2d 10 (1967), 
quoted at length in our enclosed Opinion No. 153, dated Febru-
ary 19, 1971, to Beckemeyer. See State ex inf. McKittrick v. Jones, 
185 S.W.2d 17 (Mo. 1945). We also enclose Opinion No. 387, dated 
September 3, 1971, to Broomfield and Opinion No. 168, dated Au­
gust 7, 1969 to Gum, relative to this question. 

In direct answer to your second question, if it is determined 
that a person is not a bona fide resident of the township at the 
time he files his declaration he is not eligible to have his name 
printed on the ballot. Since such a determination would contro­
vert the declaration of residence and of elector qualification 
(see form of declaration, Section 120.340, RSMo 1969) it obviously 
gives rise to an actual contest of the factual situation which we 
are not able to decide. In this respect we refer you to page 5 
of our Opinion No. 387, 1971, wherein we stated that, generally 
speaking, a person resides where his family permanently resides, 
but that under the Clarkson holding the residence of the family 
is not conclusive. How the clerk acts in any particular case is 
a matter to be determined by the clerk after consideration of all 
the facts involved. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a county clerk may re­
fuse to place the name of a candidate he believes to be ineligible 
on the ballot and his action is subject to review by the courts. 
A person cannot have a residence for voting purposes only which 
is separate from his legal residence. 
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The foregoing opinion which I hereby approve was prepared by 
my assistant, John C. Klaffenbach . 

Enclosures: Op. No. 153 
2/19/71, Heckemeyer 

Op. No. 387 
9/3/71, Broomfield 

Op . No. 168 
8/7/69, Gum 

Very truly yours, 

·~~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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