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Dear Mr . Holliday: 
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You recently requested an opinion of this office on the fol ­
lowing question: 

'' Does a County Coroner in a County of the 
Fourth Class have authority under 193.130 
and 193. 146 , RSMO, 1969~ to prepare and 
submi t a certificate of death to the local 
registrar where a death has allegedly oc­
curred in the county by drowning, but no 
body has been discovered?" 

Section 193.130, RSMo 1969, states: 

"A certificate of every death or stillbirth 
shall be filed with the local re~istrar of 
the district in which the death or stillbirth 
occurred within three days after the occur­
rence is known, or if the olace of death or 
stillbirth is not known then with the local 
registrar of the district in which the body 
is found within twenty-four hours thereafter . 
In every instance a certiricate shall be filed 
prior to interment or other disnosition of 
the body . " 

Section 193.140 states, in some detail , the procedure to be 
followed in preparing a death certificate. The last sentence of 
that provision contains the followin~ language: 
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" ... If the circumstances suggest that the 
death or stillbirth was caused by other than 
natural causes, the local registrar shall re­
fer the case to the coroner for investigation 
and certification." 

In this case, if we were to hold that the coroner cannot pre­
pare a certificate of death, the question then becomes how can 
death be proved? The answer to that question can be useful in 
resolving the question at hand. Of course, the statutory pre­
sumption that a seven-year absence indicates death is applicable 
in this state. This presumption has been extensively described 
in 25A, C.J.S., Death, Section 9 (1941) as follows: 

"In civil cases, the death of a person is to 
be determined as a question of fact, and may 
be established in a variety of ways. It may 
be established judicially by proof of facts 
which raise a presumption that the person is 
dead. Where a person has disappeared it is 
not always necessary to wait for seven years 
before attempting to prove that he i$ dead; 
death may be proved by showing facts from 
which a reasonable inference would lead to 
that conclusion. 

"The fact of death may be proved by direct 
evidence or it may be proved in some instances 
by circumstantial evidence alone. If that 
fact of death is proved by evidence and in­
ferences therefrom, no presumption as to death, 
common law or statutory, need be brought into 
play." 

Other jurisdictions have squarely held that you need not find 
a body to establish the fact of death. Further, you need not wait 
until the seven- year period has run when evidence can be adduced 
to show death. The court in In re Estate of Bencel, 189 A.2d 733 
(N.J. 1963) rejected the contention that, to show death, someone 
had to see the death occur and be able to identify the dece~ent. 
The court noted that "circumstantial evidence, from which the fact 
of death may legitimately be inferred, will suffice." In that case, 
the finding of burned wreckage from a deepsea fishing boat was suf­
ficient evidence to establish the death of a person who was allegedly 
a passenger on the boat. In Hanzes v. Flavio, 125 N.E. 612 (Mass. 
1920), the evidence that a person was seen engaged in battle, after 
which he was not seen alive was competent on the point whether he 
was killed in battle. Finally, in Adler v. University Boat Mart, 
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Inc., 387 P.2d 509 (Wash. 1963), the court held that death by drown­
ing could be established by circumstantial evidence without the 
presumption afforded by the lapse of seven years, even though the 
decedent's body was not recovered from the water in which the de­
cedent was last seen. In that case there was no direct testimony 
that the other survivors of the boatinv, accident had seen the de­
cedent go down. Thus, it would seem that a judicial determination 
could be made that death had occurred in this case prior to the 
lapse of seven years. 

Thus, there is much authority for the proposition that the 
fact of death can be determined without the presence of a body. 
However, all of the above cited cases deal with situations in 
which a judicial determination of death was sought. In none of 
these cases was the precise issue presented by this request in­
volved. However, the fact that none of these cases involved the 
situations in which the coroner had relied on testimony to issue 
a certificate of death indicates that, at least in the jurisdic­
tions represented by these cases, coroners interpret their autho­
rity in such a way as to require the presence of a body before 
they can certify that death has occ.urred. 

The last sentence of Section 193.030, RSMo 1969, states that 
a certificate shall be filed prior to the interment or the dis­
position of the body. In subsection 3 of Section 193.140 there 
is a reference to "issuing a permit for burial, cremation or other 
disposition of the body." It thus aopears that the provisions of 
Sections 193.130 and 193.140 contemplate the presence of a body 
before the coroner has the authority to act under such sections. 

Chapter 58 of the Missouri Revised Statutes is the statutory 
provision dealing with coroners. Nowhere in this chapter is a 
coroner in a county of the fourth class specifically granted the 
authority to prepare and submit a certificate of death or to hold 
an inquest when no corpse is present. Enclosed is a copy of Opin­
ion No. 6, November 26, 1951, which states that the coroner has 
the right to declare the cause of death without an inquest when 
he "views" a body. However, this opinion does not compel the con­
verse of this proposition, that by inquest, he may determine the 
cause of death when there is no body present. In fact, the inquest 
procedure, as authorized by Section 58.260 specifically provides 
that the presence of a dead body is the factor bringing that sec­
tion into operation. In addition, Section 58.360, RSMo 1969, states 
that the coroner's jury must view the body before reaching its 
verdict. 

CONCLUSION 

It i s the opinion of this office that a coroner in a county 
of the fourth class does not have the authority to prepare and 
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submit a certificate of death to the local re~istrar when a death 
has allegedly occurred in the county but the body of the decedent 
has not been discovered. 

The foregoing opinion, which I hereby appr ove, was prepared 
by my assistant, Peter H. Ruger. 

~urs ver 

L-t: 

~nclosure: Op. No. 6 
11-26-51, Beckham 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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