
MARRIAGES: 
MAGISTRA'fES: 

Section 24, Article V of the Mis­
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This opinion is in response to your question asking whether 
magistrates may accept fees, gifts or gratuities for perfor ming 
marriage ceremonies. 

Section 451.100, RSMo 1969, with respect to the solemnization 
of marriages provides: 

"r,arriages may be solemnized by any clergyman, 
either active or retired, who is a citizen of 
the United States, and who is in good standing 
with any church or syna~o~ue in this state, or 
by any judge of a court of _yP.cord. Marriages 
may also be solemnized by a religious society , 
reli~ious institution, or religious organiza­
tion of this state , ac cording to the re f,ula­
tions and customs or the society, institution 
or organizat1on, when either oarty to the mar­
ria~e to be so lemnized is a member of such 
society, institution or or~anization." 
(emphasis added) 

The magistrate courts are courts of recor d, Section 476.010, 
RSMo 1969, with1n the meaning of the above section. 

~ection d4 of Artic le V o f the Missouri Constitution , as re-
cently amended, provides: 

"All judges and magistrates shall receive as 
salary the total amount of their present com­
oensation until otherwise provided by law, but 
no judge ' s or magistrate's salary shall be 
diminished during his term of office. No judge 
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or ma~istrate shall receive any other or addi­
tional compensation for any public service, or 
practice law or do law business. Judges and 
ma~istrates may rece1ve reasonable traveling 
and other expenses allowed by law. The fees 
of all courts, jud~e5, and magistrates shall 
be paid monthly into the state treas ury or to 
the county pa~ing their salaries, as provided 
by law." (emphasis added) 

In our Opinion No. 26, dated December 31, 1946, to the Honor­
able Walter A. Eggers, copy enclosed, we considered the same ques­
tion at some length and held that magistrates are not required to 
solemnize marriages; but if they do so, they may not require a fee. 

We also note that there is no statutory authority for a magis­
trate to compel the payment of a fee and no fee authorized for the 
service of solemnizing marriages. However, marriages are performed 
in suc h a case by virtue of the office. cr., Ward v. St. Louis 
County, 183 S. W.2d 68 (Mo . 1944). And, in our view, any compensa­
tion received for such service regardless of whether it is called 
a fee or gratuity and whether or not it is voluntary or involuntary 
constitutes "additional compensation" within the prohibition of 
Section 24, Article V of the Constitution. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that Section 24, Article V 
of the Missouri Constituti.on prohibits magistrates from receiving 
any compensation for solemnizing marriages. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant John c. Klaffenbach. 

~e:yJ~,_a 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 

Enc l osure: Op. No. 26 
12-31-46, Eggers 
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