
FIRE PROTECTION DISTRICTS : 1 . A fire protection district in 
constitutional charter counties 

has authority to contract with another fire protection district 
for providing a joint fire and emergency dispatching service . 
The dispatching center which furnishes the dispatching service 
may hire a chi ef dispatcher but does not have auth.ority to· con­
t r act· with a private corporation to furnish a chief dispatcher. 
2 . A chief dispatcher as required in Section 321.245, RSMo 1969, 
to be in charge of the operation and directly responsible to the 
management of the dispatching service is not required to be physi­
cally present twenty- four hour s a day seven days a week . Such 
chief dispatcher must give hi s posit i on his complete and undi- . 
vided attention and may not .engage in any · oth~r activities that 
would either consume any ·or the port i on of the tim~ requi red for 
him properly t o funct i on as chief dispatcher or which wo·uld in 
any respect interfere with his ability to perfo~m his duties. 

OPINION NO . 48 
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Honorable J. Anthony Dill 
Representative , Di strict 44 
Room 235A , Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 
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Dear Representative Dill: 

Thi s i s in response to your request for an opinion from this 
office as follows : 

"1. May Fire Protection District in St. 
Louis County, incorporated under Chapter 321 
R. S . Mo . l969 , which is levying a di spatching 
tax pursuant to the provisions of section 321 . 
243, contract with a private person, firm or 
corporation to provide the services of chief 
dispatcher as required by Section 321 . 245 (4), 
providing such private person, f~rm or corpora­
tion has at least a second class radio tele ­
phone license issued by the Federal Communi­
cations Commiss ion , and is other wise qualified 
by the provisions of this section? 

" 2 . Is it necessary that a person, firm 
or corporation possessing the qualifications 
of chi ef dispatcher as set out in Sec t ion 321 . 
245 (4) be present in the dispatching center 
on a 24 hour 7 day basis? Is it necessary 
that a person , firm or corporation possessing 
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the qualifications of chief dispatcher as 
described in Section 321.245 (4) be on call 
and available to the dispatching center on a 
24 hour, 7 day basis to fulfill the require­
ments of said Section?" 

As we understand the facts, the South St. Louis County fire 
dispatching center, a joint agency operated by seven cooperating 
fire protection districts, presently retains an individual as 
chief dispatcher and that the dispatching center may have the op­
portunity to contract with an independent corporation to provide 
the chief dispatcher; and you inquire whether the dispatching cen­
ter has the legal authority to contract with an independent cor­
poration as chief dispatcher or to furnish a chief dispatcher. 

Section 321.220, RSMo 1969, provides that a fire protection 
district shall have the following powers, authority and privileges 
including: 

"(4) To enter into contracts, franchises 
and agreements with any person, partnership, 
association or corporation, public or pri­
vate, affecting the affairs of the district, 
including contracts with any municipality, 
district or state, or the United States of 
America, and any of their agencies, political 
subdivisions or instrumentalities, for the 
planning, development, construction, acquisi­
tion or operation of any public improvement 
or facility, or for a common service relating 
to the control or prevention of fires, includ­
ing the installation, operation and maintenance 
of water supply distribution, fire hydrant and 
fire alarm systems; provided, that a notice 
shall be published for bids on all construction 
or purchase contracts for work or material or 
both, outside the authority contained in sub­
division (9) below, involving an.expense of two 
thousand dollars or more;" 

Under this statute a fire protection district is given express 
authority to enter into contracts, franchises and agreements with 
any person, partnership, association, corporation, public or pri­
vate, affecting the affairs of the district. 

Section 321.243, RSMo, provides: 

"1. Notwithstanding any other provision of 
law, an additional tax of not to exceed three 
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cents per one hundred dollars of assessed val­
uation may be levied and collected by any city, 
town, village, or fire protection district all 
or part of which is located in a county of the 
first class having a charter form of govern­
ment, but all the funds derived from such tax 
shall be used solely for the purpose of pro­
viding a joint, central fire and emergency dis­
patching service. 

"2. The additional tax prescribed by this sec­
tion shall be levied only when the governing 
body of the city, town, village, or fire pro­
tection district determines that a central fire 
and emergency dispatching center is available, 
that the center meets the minimum requirements 
set by section 321.245, and when the governing 
body has entered into a contract with the center 
for fire and emergency dispatching services. 
The funds from the tax shall be kept separate 
and apart from all other funds of the city, 
town, village, or fire protection district, 
and shall be paid out only on order of the 
governing body." 

A basic rule of statutory construction is to seek legislative 
intention, which should be ascertained from the words used, if that 
is possible, and in so doing, words should be given their plain and 
ordinary meaning so as to promote object and manifest purpose of -
statute, State ex rel. State Highway Commission v. Wiggins, 454 S.W. 
2d 899 (Mo. bane 1970). 

It is our opinion that under this statute any city, town, vil­
lage or fire protection district all or part of which is located in 
a county of the first class having a charter form of government may 
levy a tax not to exceed three cents per one hundred dollars assessed 
valuation to be used solely for the purpose of providing a joint, 
central fire and emergency dispatching service. This tax can be 
used only for a joint dispatching service with another fire protec­
tion district or municipal corporation. 

The question under consideration concerns only the furnishing 
or hiring the chief dispatcher. Section 321.245, RSMo, provides 
in part that no central dispatching center shall qualify to re­
ceive any of the funds collected pursuant to Sections 321.243 and 
321.245, RSMo, unless it meets the following minimum equipment and 
personnel requirements including: 

"(4) A chief dispatcher to be in charge of 
operations, who must have at least a Federal 
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Communications Commission second class radio 
telephone license, and who shall be directly 
responsible to the management of the dispatch­
ing service; plus 

"(5) Sufficient senior dispatchers to pro­
vide twenty-four hour attendance at the center; 
plus 

"(6) Such assistant dispatchers as may be 
necessary to provide two-man switchboard opera­
tion during certain hours as prescribed in sec­
tions 321.243 and 321.245; 

* * * 
"2. A minimum of two dispatchers shall be 

on duty at all times in any central dispatch­
ing center between the hours of 7:00 a.m. and 
11:00 p.m. If only one dispatcher is on duty 
at other times, a twenty-minute watchman's 
check shall be maintained. 

"3. All dispatchers shall be at least 
twenty-one years of age and not more than 
seventy years of age. They shall devote their 
full time to this occupation. Each dispatcher 
must be capable of operating all equipment used 
in the dispatching center. 

"4. Each dispatching center shall employ 
sufficient personnel to insure that no person 
will be required to be on duty without at least 
twelve hours between shifts." 

It is our opinion that under the above statute the chief dis­
patcher has to be in charge of the operation of the dispatching 
center, have at least a Federal Communications Commission second 
class radio telephone license, and be directly responsible to the 
management of the dispatching service. A corporation is not qua­
lified for a Federal Communications Commission second class radio 
telephone license. 47 U.S.C.A., Section 303(i) (1), Rules and Regu­
lations of the Federal Communications Commission. Under Section 
321.245(4), supra, the chief dispatcher has to be responsible to 
the management of the dispatching service, which in this case, con­
sists of the several fire protection districts operating the joint 
service. The chief dispatcher under these conditions has to be 
under the control and responsible to the dispatching center. There­
fore, it is our view that the dispatching center cannot contract 
with a private corporation to furnish a chief dispatcher. 
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In answer to your second question, it is our opinion that sub­
section 4 of Sect ion 321 . 245 , supra , which require s the chief dis­
patcher to be in charge of t he dispatchine service and directly 
responsible to the management of the dispatching service is to be 
given a reasonable construction and t hat he is not required to be 
on duty twenty-four hours a day seven days a week but require him 
to give such time and devote such service as is necessary for the 
performance of his duties . We believe this is a matter between 
the dispatching center and the employee re garding his hours of 
servi ce . Statutes which define the duties of a public employee 
should be reasonably construed. Section 321.245(3), suora, re­
quires all dispatchers to devote their full time to this occupa­
tion . In Opinion No . 130 issued by this office on March 22, 1966 
(a copy enc losed ), the term "full time" as used in a statute ·was 
defined . It is our opinion that the chief dispatcher is not re­
quired to be physically present at the dispatching center twenty­
four hours a day seven days a week, but tha t he is required to de­
vote fu ll t i me to the performance of his duties as such phrase is 
ruled in attached Opinion No . 130 . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: 

1 . A fire protection district in constitutional charter coun­
ties has authority to contract with another fi re pr otection district 
for providing a joint fire and emergency dispatching service . The 
dispatching center which furnishes the dispatching service may hire 
a chief dispatcher but does not have authori ty to contract with a . 
private co rporation to furnish a chief d i spatcher . 

2 . A chief dispatcher a s required i n Section 321 . 245 , RSMo 1969, 
to be in char ge of t he operation and directly responsible to the man­
agement of the dispatching service is not required to be physically 
present twenty-four hours a day seven days a we elc . Such chief dis­
patcher must gi ve hi s position his complet e and undivided attention 
and may not engage in any other activit ies that would ei ther con-
sume any of the portion of the t ime required for him properly to 
function as chief dispatcher or which wa ul~ in any r espect inter-
fere with his ability to perform his duties . 

The foregoi ng opinion, which I hereby appr ove , was prepared by 
my assistant , Moody Mansur. 

Enclos ure : Op . No. 130 
3- 22- 66 , Sloan 
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JOHN C. DANFORTH 
Attorney Gener al 


