May 12, 1972

OPINTON LETTER NO. 42
Answer by letter-Jones

Mr. G. L. Donahoe, Executive Secretary } F Jl_ E:[)
The Public School Retirement

System of Missourl
Post Office Box 268 %/Z
Jefferson City, Missouri 65101

Dear Mr. Donahoe:

This letter 1s to acknowledpge receipt of your request for an
oplnion from this office which reads in part as follows:

"Does the Board of Trustees of The Public
Schoocl Retirement System of Missouri have
the authority, or power, to adopt repgula-
tions which will permit the retirement system
to recelve contributions for a member who is
on leave of absence from hls teaching posi-
tion, with compensation from the employer
for the period spent on leave; and 1s the
system authorized to allow membership ser-
vice credit for the time spent on leave for
which contridbutions are remitted by the
employer?”

Subsection 1 of Section 169.050, RSMo 1969, defines members
of the system as follows:

Wi . all employees as herein defined of dis-
tricts included in the retirement system there-
by created shall be members of the system by
virtue of their employment."

Subsection 6 of Section 169.010, RSMo 1969, defines "employee"
as being synonymous with the term "teacher." The word "teacher"
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is defined in part in subsection 16 of Section 169.010, RSMo, as
follows:

"'Teacher' shall mean any teacher, teacher-

secretary, substitute teacher, supervisor,

prineipal, supervising principal, superin-

tendent or assistant superintendent, school

nurse, or librarian who shall teach or be em-

ployed by any public school, state college

or state teachers' college on a full-time

basis and who shall be duly certificated under

the law governling the certification of teachers;
n

. -

In addition, the word "employer™ is defined in subsection 7
of Section 169.010, RSMo, as follows:

"'Employer' shall mean the district that makes
payment directly to the teacher or employee
for his services;"

Subsection 1 of Section 169.030, RSMo 1969, indicates that
contributions shall be made in eaqual amounts by "members of the
system and their employers." Subsection 10 of Section 169.020,
RSMo 1969, defines "membership service" as service rendered by a
member of the retirement system after the service becomes opera-
tive. Finally, the board i1s granted authority to adopt rules and
regulations by subsection 14 of Section 169.020, RSMo, which pro-
vides:

"SubjJect to the limitations of sectlions 169,
010 to 169.130, the board of trustees shall
formulate and adopt rules and regulations for
the government of 1ts own proceedings and for
the administration of the retirement system.”

As 1s indlcated, the power of the board to adopt rules and
regulations 1s limited to the extent that a statutory provision
cannot be altered or changed by a rule or regulation.

In connection with the above, it was held in Attorney Ceneral
Opinion No. 35, Gould, March 18, 1969, that public school boards
may grant leaves of absence with pay to teachers for the purpose
of study and professional improvement; and that the agreement to
grant leaves must be 1incorporated in the written terms of the em-
ployment contract and must be in exchange for services actually
rendered during the contract period and not a gratuity. In addi-
tion, 1t was further pointed out that contributions to the Public
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School Retirement System should be calculated during the teacher's
leave of absence in the same manner as contributions 2re calculated
during periods of actual service (copy of orinion attached). Tt

is our view that the same consideration 1s applicable to the matter
that has been presented.

As a result of the foregolins, 1t 1s our oplnion that the board
of trustees of the Public School Retirement System has the author-
ity to adopt a repulation which wlll permit the retirement system
to receive contributions for a member who is on a leave of absence
from his teaching position with compensation from the employer for
the period spent on leave; and the system 1s authorized to allow
membership service credlt for the time spent on leave for which
contributions are remitted by the employer, but the authority of
the board to adopt a reculation 1s limited to the extent that a
statutory provision cannot be altered or changed by said rule or
regulation.

Yours very truly,

JOHN C. DANFORTH
Attorney General

Enclosure: Op. No. 35
3-18-69, Gould



