
LIBRARIES : The governing boards of county, city-
county and municipal libraries are 

vested with the administrative authority of such libraries and are 
not under the direction of the officers or governing bodies of such 
cities or counties. 
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308 East High Street 
Jeffer son City , Missouri 65101 

Dear Mr . O'Halloran: ..... 
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This opinion is in response to your request in which you ask 
the following: 

"What is the legal r elationship between a 
Library Board of Trustees (city , county, or 
city- county library) and the appointing author­
ity (Mayor, County Court, or a combination of 
both) after the Library Board of Trustees is 
appointed? 

"Secti-ons 70.210 , 182 . 070, 182.200 (5) and 
182 . ~80 all appear to establish libraries as 
bodies corporate of the State. Sections 182 . 
050, 182.170 and 182 . 291 , provide for t he ap­
poi ntment of trustees . The r elationship of 
appointing body and body appointed after the 
appointment is unclear . 

"We are aware of the specific requirements 
in the law for reports , of the process for 
filling vacancies, and of the custody of funds 
belonging to the library . 

"Our question relates to the powers , actual 
or implied , which the appointing author ity may 
ha ve over decisions and acts of the Board of 
Trustees which has been appointed . 

"Further , we would be interested in knowing, 
should your opinion be that a Library Board of 
Trustees does possess a high degree of legal 
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independence from its appointing body, your 
opinion on the obligation of the Library Board 
not only to assert that independence , but also 
to erect and establish those procedures and 
practices of operation which are appropriate 
to a highly independent public body." 

"From time to time a County Court or a May­
or and Council may come into conflict with the 
Board of Trustees of a local library, a board 
originally appointed by the Court or the Mayor . 
This conflict often involves the right and 
authority of the County Court or the Mayor to 
influence or even to direct the actions of the 
Library Board . Thus, our question: to what 
extent can the County Court or Mayor , under 
the law, influence, direct , or dictate the de­
cisions of a library board?" 

We view your question as relating to those sections contained 
in Chapter 182, RSMo 1969, with respect to county library districts, 
Sections 182.010 to 182 .130, RSMo; city libraries under Sections 
182 . 140 to 182.280 , RSMo; city- county libraries, Sections 182.291 
to 182.301 , RSMo, and municipal library districts, Sections 182.480 
to 182 . 510, RSMo . Our conclusions with respect to the first three 
also pertain to municipal library districts which under Section 
182.480 are political subdivisions of the State of Missouri and 
cor porate bodies and which under Section 182 . 490 have powers simi­
lar to those of the other libraries . 

For the sake of brevity we will not quote the sections cited 
and will not discuss the r espective city or county governing bodies' 
powers of appointment of such board members as the power to appoint 
in our view is not relative to the duties of such boards . 

In general , as you have indicated in your question , such library 
boards are bodies corporate and the statutes vest the authority for 
the execution of the laws dealing with such libraries in such boards. 
Nowhere do we find any reservation of powers to the governing body 
of the cities , counties or the respective officials of such cities 
or counties. While it is clear that in certain sections such as for 
an example Section 182 .1 80 , now applicable to municipal library dis ­
tricts, the mayor or other proper official by and with the consent 
of the legislative branch of the city government may remove any 
trustee for misconduct or neglect of duty, the power of removal and 
thus the power of ultimate control is limited in such instances to 
cases of misconduct or neglect of duty. Similar provisions respect­
ing removal of county library board members were at one time con­
tained within Section 182.050 but were omitted by amendment of such 
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section and therefore such board members may not be summarily removed. 
The board members do of course serve for definite terms . 

It is also notable that e lected county officials except as 
otherwise specified cannot serve on the county boards, Section 182. 
050, and members of the city government are not eligible to be members 
of such municipal library boards under Section 182 . 170. 

Likewise, as stated in your question, city, county and city­
county libraries are included within the definition of "political 
subdivision" as contained in Section 70 . 210, RSMo 1969 , relating to 
cooperation by political subdivisions . Other cooperation provisions 
such as Section 182 .301 , relating to city and city-county library 
boards provide that the boards have the power to contract for cooper­
ative service with the body having control of a city, county, school 
or other public library. The thrust of these statutes is that such 
library boards are autonomous and not subject to control, direct or 
indirect, by the officers of the governing bodies of the cities 
and counties. 

Although the Supreme Court of Missouri in State v. Dwyer , 234 
S . W.2d 604 (1950) held that the library considered in that case was 
an institution of the city, the provisions under consideration here 
in our view vest the full and undiminished statutory governing 
powers in such boards of trustees . 

In answer to your second question, such boards having the power 
to execute the authority vested in them also have the corresponding 
duty to act sua sponte to accomplish the purposes for wh ich they 
exist . 

It should be clear that this opinion does not attempt to cover 
specific questions and if you have any particular quest ions involved 
each should be answered on an individual basis. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the governing boards of 
county , city-county and municipal libraries are vested with the 
administrative authority of such libraries and are not under the 
direction of the officers or governing bodies of such cities or 
counties. 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared by 
my assistant , John C. Klaffenbach . 

~ly' yJ~__.a 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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