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unaer subsect1on 3 ot sect1on 
167. 151, RS1o 1969 (providing 
that a nonre s ident taxpayer must 
receive credit on tuition charged 

EXCEPT I ON:\L Cl l fLPREN : 

h .is chi 1 d i 11 .1 11 amount equal to the tax paid to the school dis­
trict), scho• I taxes paid in prior years or delinquent taxes 
p.1 id in t he Lllr ren t year may not be used as a credit against 
tuition charges for the current year. Furthermore, exceptional 
children, as defined by Section 178.260, RSMo 1969, whose 
pnrcnt s are nonres ident taxpayer s of a district, are entitled 
t u "appropr i ~~ t c instruction" in accordance with s ubsection 2 
of Section 178.260, RSMo 1969. 

OPfNION NO. 12 

March 20, 1972 

Dr. Arthur L. Mallory 
Commissioner of Education 
State Department of Education 
Jefferson State Office Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Dr. Mallory: 

FJ LED 
/~ 

This official opinion i s issued in response to your re­
quest for a ruling on whether, under Section 167.151.3, RSMo 
1969, a person who pays a school tax in a di s tri c t other than 
the one in which he resides may send his children to a public 
school in the district in which the tax is paid and have cre ­
dited against the tuition charged for the current year (1) 
schoo l taxes paid in prior years or (2) delinquent taxes paid 
in the current year. Also, you inquire whether exceptional 
children, as defined by Section 178.260 .1, RSMo 1969 , whose 
parents are nonresident taxpaye rs of a school district , are 
entitled to be enrolled in special c lasses for s uc h children. 

In Mi ssouri, a student may attend the public schools of 
the district in which he l ives without the payment of any tui­
tion fee . A school board may charge a tuition fee to pupil s who 
are not resident s of the district and, therefore, not entit l ed 
to free instruction . See Section 167.151.1, RSMo 1969, which 
reads as follows: 

"Admission of nonresident and other tui ­
tion u ils -- or han s exem t from tuition 
-- sc ool tax ere 1te aga1ns t tu1t1on. - -
1. The school board of any district, in its 
discretion, may admit to the school pupils 
not entitled to free ins t ruction and pre­
scribe the tuition fee to be paid by them , 
except as provided in sections 167.1 21 and 
16 7 . 131 ." 

Under certain circumstances , a person may send his children 
to school in a district other than the district in which he 
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r e sides and receive credit on the tuition equal to the amount 
of school tax paid to the receiving district. Section 167.151.3 
provides as fo llows : 

"3. Any person who pays a school tax in 
any other district than that in which he 
resides may send his children to any public 
school in the district in which the tax is 
paid and receive as a credit on the amount 
charged for tuition the amount of the schoo l 
tax paid to the district." 

In Opinion No. 235, dated December 12, 1967, to the Honorable 
Melvin D. Benitz, this office concluded that a parent, under 
subsection 3, may send his children to any public school in 
the district in which property tax is paid and the schoo l board 
of that district does not have the discretion to refuse admit­
tance to those children . In reaching this conclusion , we noted 
that the most likely purpose underlying this legislation was to 
permit a person paying school taxes to directly benefit from 
his tax money. We find no intent expressed or implied in s ub ­
section 3 or in any other Missouri s tatute which would permit a 
taxpayer to receive credit on the current year's tuition for 
taxes paid in previous years or for delinquent taxes paid in 
the current year but attributable to previous years. Certainly, 
a resident taxpayer receives no direct benefit from school taxes 
paid in years in which that taxpayer had no children attending 
the public schools of his district. We find no language in sub­
section 3 which would lead us to believe that the legislature 
intended a nonresident taxpayer to have greater rights in this 
regard. 

Therefore, we conclude that under subsection 3 of Section 
167.151, RSMo 1969, a nonresident taxpayer may receive credit 
on the current year's tuition in an amount equal to current 
school taxes. For example , a nonresident taxpayer who pays 
real estate taxes in calendar year 1972 , should be a llowed a 
credit against any tuition charged him for the school year 1972-
1973, in the amount of current school taxes paid. 

With reference to your que stion concerning exceptional chil­
dren, we understand that the ques tion is whether parents who are 
nonresident taxpayers of a school district are entitled to have 
their exceptional ch i ld enrolled in s pecial c lasses. 

The term "exceptional child , " as used in the statute, "in­
cludes children who deviate from the average i n physical, mental, 
emotional or social developmental characterisitics to such an 
extent that they require special educational services in order 
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to develop to their maximum capacity." Section 178 . 260.1, RSMo 
1969. (The definition does not include "gifted" children. Sec­
tion 178.270. 5, RSMo 1969.) The State Board of Education esta­
blishes "standards and regulations for determining those children 
who are eligible for special education under the provisions of 
Sect ion 178.260 .... " Section 178.270.3, RSMo 1969. 

Every school district in the State is required to provide 
appropriate instruction for exceptional children. 

"2. The board of education of each school 
district, except school districts in any 
county of the first class in which a special 
school district has been organized under sec­
tions 178.640 to 178.760, shall provide appro­
priate instruction for exceptional children 
between the ages of six and twenty years re­
siding in the district who are educable and 
capable of benefiting by special education. 
Each six-director, urban and metropolitan 
school district in any county of the first 
class in which such special school district 
has been organized shall provide all appro­
priate instruction in remedial reading for 
its enrolled children, if such instruction is 
approved by the state board of education . 
The special school district in such county 
shall provide all appropriate instruction ap­
proved by the state board of education for 
all other categories of exceptional children 
hereunder." S~ction 178.260.2, RSMo 1969. 

Therefore, it is the duty of the school district in which 
the exceptional child resides to provide appropriate instruc­
tion. If the schoo l district in which the child resides does not 
have its own program for exceptional children, the Missouri Legis­
lature has authorized it to contract with another school district 
for such instruction. 

"Exceptional child defined -- board to 
provide instructionsl except ions -- trans­
~ortation to be lrov1ded. -- 1 . The term 

exceptional chi d 1 as used herein includes 
children who deviate from the average in 
physical, mental, emotional or social de­
velopmental characteristics to such an ex­
tent that they require special educational 
services in order to develop to their maxi­
mum capacity. Local districts may establish 
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specia l programs by contracting with nearby 
districts for the education o£ one or more 
such children; or when any child cannot at­
tend classes economically, safely or con­
veniently by providing adequate home in­
struction. Regulations for home instruction 
shall be established by the state board of 
education." Section 178.260.1, RSMo 1969. 

We have previously determined that under Section 167.151.3, 
a school district must provide education for the child of a 
nonresident taxpayer. Where the nonresident taxpayer has an 
exceptional child, we believe that the school di str ict which 
receives the school taxes must provide "appropriate instruc­
tion" for the exceptional child. We discern no legislative 
intent to prevent a nonresident taxpayer who has an exceptional 
child from benefiting from his school taxes. Any interpreta­
tion of Sections 167.151.3 and 178.260, which would treat ex­
ceptional children differently from nonexceptional children, 
could lead to serious constitutional problems. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the conclusion of this office that under 
subsection 3 of Section 167.151, RSMo 1969 (providing that a 
nonresident taxpayer must receive credit on tuition charged 
his child in an amount equal to the tax paid to the school 
district), school taxes paid in prior years or delinquent taxes 
paid in the current year may not be used as a credit against 
tuition charges for the current year. Furthermore, exceptional 
children, as defined by Section 178.260, RSMo 1969, whose parents 
are nonresident taxpayers of a district, are entitled to "appro­
priate instruction" in accordance with subsection 2 of Section 
178.260, RSMo 1969. 

The foregoing op1n1on, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant D. Brook Bartlett. 

Very truly yours, 

JOHN C. D;NQ--P-
Attorney General 

Enclosure: 

Opinion No. 235, Benitz, 12 -12-67 
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