
ELEC'fiONS: 
ABSENTEE BALLOTS: 

The list of the names of appli cants 
for absentee ballots posted by the 
election authority in a·conspicuous 

place accessible to the public at the entrance of the office of the 
election authority should include the post - office address to which 
the ballot is to be sent , the street address in the application for 
an absentee ballot and the ward or precinct number given by the 
applicant. 

OPINI ON NO . 2 

January 14 , 1972 

Honorable George W. Parker · 
State Representative, District 120 
Room 202A Capitol Building 
Jeffer son City, Missouri 65101 

Dear Representative Parker: 

FIL ED· 

~ 

This is in answer to your request for an opinion which read s 
as follows: 

"Re 112 . 030, RSMo 1969 concerning the election 
authority's instruction to post the list of 
applicants for absentee ballots. 

"The statute says, 'The list shall show also 
the post-office address, street addres s , elec ­
tion district or precinct number given by the 
applicant. ' 

"Question: Should the election authority be 
expected to provide the out - of-county address 
for absentee ballot applicants who reside out 
of the county? 

" Comments: Presumably, most applicants from 
out of town would necessarily include their 
mailing address out of town because their bal­
lot goes to them by mail. It would seem to me 
that it should be public information as to 
where out of town the applicant lives . List­
ing the precinct or election district is im­
portant in counting his vote ... but for an 
out of town resident this would probably be 
the address in the county where he lived 
prior to moving out of the county and would 
have no current significance , except for iden­
tifying which precinct to credit his vote to." 
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. 
Section 112 . 030, RSMo 1969, provides in part as follows: 

"1. Application for an absentee ballot may be 
made on a blank signed by the applicant, to be 
furnished by the election authority, or may be 
made in writing by first class mail addressed 
to the election authority and signed by the 
applicant . Immediately upon receipt of each 
application, within the time and in the manner 
provided, the election authority shall make a 
list of the names of the absentee voters whose 
applications for ballots have been received , 
and shall cause the list to be immediately post­
ed in a conspicuous place accessible to the pub­
lic at the entrance of the office of the elec­
tion authority. The list shall show also the 
post- office address, street address, election 
district or precinct number given by the ap­
plicant. 

"2. The election authority shall not furnish 
a ballot to any person who is not lawfully en­
titled to vote. If the applicant for a ballot 
is entitled to receive the ballot, the elec­
tion authority shall send an official ballot 
in a separate envelope addressed to each ab­
sentee voter by certified mail with return re­
ceipt or shall deliver in person an official 
ballot to any applicant applying in person at 
the office of the election authority . " 

It can be seen from the provisions of Section 112 . 030 above 
quoted that applications for absentee ballots must be made on a form 
f urnished by the election authority or by the applicant in writing 
and that the election authority when it receives such application 
must deliver the absentee ballot to the individual in person or 
must send the official ballot to such individual by certified mail. 

We are enclosing Opinion No. 356 rendered December 7, 1964 to 
Frank C. Ellis which holds that the delivery of such absentee bal­
lots must be at the place where the voter either permanently or 
temporarily resides. In cases where a ballot is mailed to a per­
son casting an absentee ballot in one county because he is a perma­
nent resident of such county but who is temporarily located in 
another county or another state under the holding in such opinion 
the ballot must be mailed to him at the address at which he is 
then l ocated . 

It is our view that the requirement of posting of a list in 
a conspicuous place accessible to the public at the entrance of the 
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office of the election authority means that such list shall show 
the post-office address, the street address and the election dis­
trict or the precinct number given by the applicant. We believe 
it apparent that the statute does not confer upon the election 
authority the power to include in the list only the post-office 
address or the street address or the ward number or the precinct 
number. The statute itself makes it clear that the list is to 
include as separate items the street address, the post-office ad­
dress and either the ward number or the precinct number. The reason 
that an alternative is given as to ward or precinct number is that 
wards are found only in incorporated municipalities . It is clear 
that the reason for posting such a list is so that interested mem­
bers of the public may make such investigation as they deem proper 
in order to determine whether or not the individuals applying for 
absentee ballots are persons eligible to receive and cast such 
absentee ballots. All information necessary for a determination 
should be included in the list and this would include both the 
street address and ward or precinct number listed by the indivi­
dual applying for the ballot in addition to the post-office ad­
dress to which he requests that the ballot be sent. 

We believe that the holding above made i s conclusively shown 
by the provisions of Section 11472, RSMo 1939, which provided an 
affidavit and application form for an absentee ballot and which 
included, as does Section 112.030, the provision that the list should 
show "the post-office address, street address , ward or precinct 
number given by such applicant." In the affidavit and application 
for ballot form provided in such statute the applicant was required 
to list his street address and he was also required to give the 
"post-office address to which ballot is mailed." This we believe 
constituted a clear legislative interpretation of the meaning of 
the phrase "the post-office address, street address, ward or pre­
cinct number given by such applicant" and that the statute required 
that both the post-office address and street address be in the list 
posted by the election authority. The specific statutory form for 
affidavit and application for absentee ballot was deleted from such 
section when such section was amended, Laws Mo. 1943, p. 526 , pro­
viding that application could be made upon a form furnished by 
the county clerk, board of election commissioners or other officers 
charged with the duty of furnishing ballots or in writing by first 
class mail aadressed to the election authority and signed by the 
applicant but the phrase "the post-office address, street address , 
ward or precinc t number given by such applicant" was unchanged. 
It follows therefore that in making the list of applicants for 
absentee ballots the election authority must include the post­
office address to which the ballot i s to be sent, the street ad­
dress in the application and the ward or precinct number given by 
the applicant. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the list of the names of 
applicants for absentee ballots posted by the election authority 
in a conspicuous place accessible to the public at the entrance of 
the office of the election authority should include the post-office 
address to which the ballot is to be sent, the street address in 
the application for an absentee ballot and the ward or precinct 
number given by the applicant. 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared by 
my assistant, C. B. Burns, Jr. 

Enclosure: Op . No. 356 
12-7-6~, Ellis 

Very truly yours, 

~~0~-Zl 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 

- 4 -


