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Dear Repr esentative Dolt : 
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This l etter i s i n answer to your questi ons concerning water 
supply distri cts stated as fol lows· 

1. Does 'cities' in t hat statute [Section 
247. 030 ] i~clude third class cities and 
fourth class cities? 

" 2. \1oul d 247. 030 prohibit an establishf'd 
water su1>ply distric t f.ror.t first, purc~ar 
ing an existing city' F \otat erworl'c; ovs t en 
and second, then includC' that city \·lithin 
its boundaries? ' 

We are encl osinq our Opi nion No . 270, dated nay 19, 1 971, 
to the Honor abl e Robert H. Mar tin, concer ning cooferative a~ree­
rents between suc h d i stri cts and cities whi ch relates to, but 
does not di spose of your questionr, . 

Section 247. 030, ~SMo 1969, provides: 

"Territory that may be i ncluded in a di strict 
sought to be incorporated may be wholly with­
i n one or i n l'lor e than one county, may take 
in school districto or parts t~oreof, and 
c i tie!-:l that do not have a waterwor ks system. 
'l'he terri tory howover, shal l be contiguoun, 
and proceedi ngs to incorporate shall be i n 
the circuit court of t he county in which the 
l a rgest acreage i s located . No two d istricts 
shall overlap . ' 



Honorable Ronald M. Belt 

That section does not limit the classification of cities 
within the exception and therefore we conclude that all cities, 
including third and fourth class cities, having a waterworks 
system are excluded from the district. A recent case in which 
the exception was noted with respect to a fourth class city is 
Public Water Supily Dist.No. 7 v. City of Pevely, 437 S.W.2d 108 
(St. LoUis App. 969). 

In answer to your second question, it is our view that the 
powers given the districts under Section 247.050, RS~m 1969, are 
sufficiently broad to authorize the district to acquire the water­
works system of such a city. It is then possible for such a city 
to be included in the enlarged or extended boundaries of the 
district under the provisions of Section 247.040, RSMQ 1969. 

We wish to point out that we are not passing upon the 
authority of any city to sell its waterworks system as various 
particular statutory limitations and requirements such as those 
contained in Sections 91.290, 91.320 and 91.550, RSMo 1969, or 
elsewhere may be involved in any such determination. 

Enclosure: Op. No. 270 
5/19/71, Martin 

Very truly yours , 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


