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OPINION NO . 316 

October 13, 1971 F l LED 

~~~ 
llonorable Daniel ~1. Buescher 
Prosecuting Attorney 
Franklin County Court House 
Union, Nissouri 63084 

Dear ~lr . Buescher: 

This official opinion is issued in response to your re­
quest for a ruling on a question of whether a six-director 
school district in i·lissouri must rehire a "permanent teacher" 
if the rehiring of this teacher will result in the school 
district's receiving a lower classification from the State 
Board of Education. 

from your opinion request we tlnderstand the facts underly­
ing this request to be as follows : The teacher in question is 
;:~ permanent teacher as that term is defined in the Teacher Tenure 
Act, Section 164.104(4) . This teacher has been teaching in a 
school which has been annexed by another district. You advise 
that the State Department of Education states that the acquir­
ing district may lose its AAA classif~cation if this teacher, 
who does not have a degree, is hired. 

We understand that the question being asked by you relates 
solely to whether the district must rehire the permanent teacher 
even if it adversely effects its classification by the State 
Department of Education. Because it is implicitly assumed in 
your request, we also arc assuming that the acquiring district 
must hire a permanent teacher employed by the acquired district, 
unless the classification problem prevents it . On this point 
generally, see Opinion No . 186, dated July 9, 1971, a copy of 
which is enclosed. 

Footnote 

1. We are advised by the State Department of Education that 
its policy through the years has been not to lower a clas­
sification because a district \vhich hasrecently incre;:~sed 
its size through merger or annexation is required to honor 
the contracts of teachers in the old district. 



llonorable Daniel ~1. Buescher 

Under the Missouri statutes, we find no relationship be­
tween classification of school districts carried out by the 
State Department of Education pursuant to general autho r ity 
granted to it by the legislature in Section 161.122, RSMo 1969, 
and the provisions of the Teacher Tenure Act, Sections 168.102 
to 168.130, RSNo 1969. 

Section 168 . 106 , RSMo 1969, provides as follows: 

"Indefinite contract, what affects. -­
The contract between a school district 
and a permanent teacher shall be known 
as an indefinite contract and shall con­
tinue in effect for an indefinite period, 
subject only to: 

"(1) Compulsory or optional retirement 
when the teacher reaches the age of re­
tirement provided by law, or regulation 
established by the local board of edu­
cation; 

"(2) Modification by a succeeding in­
definite contract or contracts in the 
manner hereinafter provided; 

"(3) The death of the teacher; 

"(4) Resignation of the teacher with 
the written consent of the school board; 

"(5) Termination by the board of edu­
cation after a hearing as herinafter 
provided; and 

"(6) The revocation of the teacher's 
certificate." 

This section contains the only exceptions to the indefi­
niteness of a permanent teacher's contract . See Opinion No. 268 , 

' dated October 6 , 1971, a copy of which is enclosed . None of 
these ~thorized exceptions permit a school district to make a 
contract with a permanent teacher subject to changes in the 
boundaries of the school district or to classification require­
ments propounded by the State Department of Education . 2 

Footnote 

2 . Note Section 168.124, RSMo 1969, pertaining to leaves of 
absence in the event of "school district reorganization". 
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Honorable Daniel M. Buescher 

Section 168 . 114 , RSMo 1969, sets forth the only grounds 
upon which a school board may terminate a permanent teacher's 
contract : 

"Board may terminate, grounds for. --
1. An indefinite contract with a perma­
nent teacher shall not be terminated by 
the board of education of a school dis­
trict except for one or more of the fol­
lowing causes: 

" (1) Physical or mental condition un­
fitting him to instruct or associate with 
children; 

"(2) Immoral conduct; 

"(3) Incompetency, inefficiency or insu­
bordination in line of duty; 

"(4) Willful or persistent violation of , 
or failure to obey, the school laws of the 
state or the published regulations of the 
board of education of the school district 
employing him; 

"(5) Excessive or unreasonable absence 
from performance of duties; or 

"(6) Conviction of a felony or a crime 
involv i ng moral turpitude . 

2 . In determining the professional compe­
tency of or efficiency of a permanent tea­
cher , consideration should be given to regu ­
lar and special evaluation reports prepared 
in accordance with the policy of the employ­
ing school district and to any written 
standards of performance which may have been 
adopted by the school board." 

No provision in this section is made for terminating the indefi­
nite contract of a permanent teacher because the teacher does 
not possess qualifications required by the State Department of 
Education in classifying school districts . 

We find no intent whatsoever in the Teacher Tenure Act to 
make a permanent teacher ' s contract subject to the classifica ­
t i on standards of the State Board of Education. 
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Honorable Daniel N. Buescher 

CONCLUSION 

Therefore , it is the conclusion of this office that a six­
director school district in the State of Missouri must rehire a 
"per manent teacher" as that term is defined in the Teacher Tenure 
Act, Sections 168.102 to 168.130 , RS~Io 1969, even if the rehir­
ing of this teacher will result in the school district's receiv­
ing a lower classification from the State Board of Education . 

The foregoing opinion , which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant , D. Br ook Bartlett . 

Enclosure : 

Very truly 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 

Opinion No. 186 , DeCoster, July 9, 1971 
Opinion No. 268 , Baker , October 6, 1971 
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