
May 6, 1971 

Honorable Joe A. Johnson 
Prosecuting Attorney 
Jefferson Cow1ty 
P. 0 . Box 246 
Hillsboro, Missouri 63050 

Dear Mr. Johnson: 

OPINION LETTER NO . 278 
Answer by Letter - Klaffenbach 

Fl LED 
c{1t 

This letter is in response t o your request for an opinion 
in which you ask: 

"1. :~hether or not the County Court has 
authority to dismiss membe rs of t he 
Buil ding Commission prior to t he end 
of the two year term for which they 
were commissioned. 

"2. Whether the County Court has the authori ty 
to amend or delete portions of the Build­
ing Code adopted pursuant to the provisions 
of Section 64 .180, without the necessity of 
public hearing and notice, as required 
for the initial adoption of the Building 
Code." 

In answer to your firs t question we note that under the pro­
visions of Section 64.180, RSMo 1969 the members of said commission 
serve for a term of two years. There is no express statutory 
grant of a power of removal by the county court. 

In State vs. Police Commissioners, 14 Mo . App. 297 (1883), 
at l.c. 302, the St. Louis Court of Appeals stated: 

"It is not disputed that the power of removal 
at pleasure is incidental to the power of 
appointing, in the absence of any inconsistent 
limitation in the law which creates the authori­
ty to appoint. If the law provides a t erm fo r 
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the incumbency, this will supersede the 
incidental power of removal during the continu­
ance of the term." (Affirmed 88 Mo. 144) 

The above holding was approved by the Supreme Court of Mis­
souri in State vs. Maroney, 191 Ho.S:Sl, 90 s.w. 141, 147 (1905). 
The Court therein stated at l.c. 147: 

"The reason of this rule is the evident 
repugnance between the fixed term and the 
power of arbitrary removal. The effect 
of this rule is that the right to hold dur­
ing a fixed term can only be overcome by 
an express grant of power to remove at 
pleasure." ' 

We also note that Sections 106.220, RSMo 1969 et seq. which 
are applicable prescribe a procedure for removal of such county 
officers. 

We conclude in answer to your first question that the county 
court has no authority to "dismiss" members of t he building com­
mission. 

In answer to your second question which asks whether a pub­
lic hearing is necessary to amend the building code it is our 
view that the statute is clear in this respect in that Section 
64.180 provides in part: 

"The regulations adopted shall be applicable 
to the unincorporated territ9ry of the county, 
except as otherwise provided herein, and may 
from time to time be amended by the county court 
after hearin s are held and notice iven as re-

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


