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TEACHERS: 

A teacher. who served eleven years 
in a school district from 1954 
throu~h 196 5, before leaving the 

employment of that district , and who returned to the dist rict four 
years later in 1969, and who was reemployed for two successive years 
after returnin~, qualiried as a permanent teacher prior to leavin~ 
the employment of the district and, therefore reemployment for the 
first school year did not constitute an indefinite contract but when 
the teacher was emoloyed for the succeeding year, the employment con­
stituted an indefinite contract , pursuant to Section 168 .104(4), 
RSMo 1969. 

OPINION NO. 269 

May 13, 1971 

Honorable Eric F . Fink 
Representative, District 46 
Room 2028, Capitol BuildinP. 
Jefferson City, Missouri 65101 

F l LED 

~~r 

Dear Repr esentative Fink: 

This official oninion is issued in resoonse to your request 
for a ruling on the followin~ ques tions : 

"A teacher taught in a school district from 
1954 through 1965 and from 1969 throu~h the 
present date. 

"AccordinP; to section 168 . 104(4) ' Permanent 
teacher, ' since the teacher referred to has 
comoleted five years of service in the same 
district that re-employed her , should she not 
receive tenure after bejn~ re-emoloyed for a 
second success1ve year ? 

"Further, accordin~r to section 168.104( ) ), 
since she has been previously employed as a 
full time teacher t wo or more years, should not 
the board of education at least waive one year 
of her probationary period? 

"Since she has taup;ht in the same djst rtct 
eleven years before a leave of absence and 
twel ve years before the tenure bill went into 
effect, it would seem unduly restrictive to 
interpret the law to mean that her teaching 
experience would have to be outside that same 
district ... 



Honorable Eric F. Fink 

Your inquiry relates to a teacher who has taup,ht in a school 
district for eleven years, takes a leave of absence for a~proxi­
mately four years and is rehired by the same school district for 
the 1969-1970 and 1970-1971 school years. We understand your 
question to be whether this teacher would be a "permanent teacher" 
as that term is defined in Section 168.104(4). If she is not a 
permanent teacher, you then inquire whether the board should waive 
one year of her probationary period pursuant to Section 168.104( 5 ). 

Section 168 .104(4) provides as follows: 

"'Permanent teacher', any teacher who has been 
employed or who is hereafter employed as a 
teacher in the same school district for five 
successive years and who has continued or who 
thereafter continues to be employed as a full­
time teacher by the school district; except 
that, when a pe rmanent teacher r esigns or is 
permanently separated from employment by a 
school district, and is afterwards reemployed 
by the same school district, reemployment for 
the first school year does not constitute an 
indefinite contract but if he is employed for 
the succeeding year, the employment constitutes 
an indefinite contract. Any permanent teacher 
who is promoted with his consent to a position 
of principal or assistant principal, or is 
first employed by a district as a principal 
or assistant principal, shall not have perma­
nent status in such position but shall retain 
tenure in the position previously held within 
the district, or, after servin~ two years as 
principal or assistant principal, shall have 
tenure as a permanent teacher of that system;" 

The crucial part of this definition for the puroose of answer­
ing your inquiry, is the followin~: 

" .•. except that, when a permanent teacher 
resi~ns or is permanently seoarated from em­
ployment by a school district, and is after­
wards reemployed by the same school district, 
reemployment for the first school year does not 
constitute an indefinite contract but if he is 
employed for the succeedin~ year, the employ­
ment constitutes an indefinite contract •••• " 
(EmPhasis supplied) 

To be accorded "permanent teacher" status upon returning to a 
school system for two years, a teacher must have been a "permanent 
teacher" at the time he separated from the school system. 
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Honorable Eric P. Pink 

In Opinion No. 371, dated October 2, 1970, we had occasion to 
interpret Section 168.104(4) in the following manner: 

"Pursuant to Section 168 .104(4), RSMo 1969, a 
permanent teacher is a teacher who has taught 
in the same school district for five succes­
sive years and has been reemployed by that 
district for the sixth successive year. The 
critical point in time for achieving perma­
nent teacher status is reemployment for the 
sixth successive year by the same school dis­
trict. A teacher may have been employed for 
the sixth successive year either before or 
after the effective date of the Teacher Tenure 
Act (July 1, 1970) and thereby be a ' permanent 
teacher' for the purooses of the 'except' 
clause of Section 168.104(4). However, if 
such a permanent teacher has separated from 
the district either before or after the effec­
tive date of the Teacher Tenure Act, he does 
not achieve permanent teacher status immedi­
ately upon reemployment with the district. 
The teacher must serve one probationary year 
and, if reemployed for the succeeding year , 
regains permanent teacher status in that 
district." 

Based on these conclusions from Opinion No . 371 , which we hereby 
reaffirm, the teacher in question would have been a permanent teacher 
at the time she left the employment of the school district in 1965, 
having served eleven years continuously in the district. Upon reem­
ployment by the same school district for the second successive year 
after her return, i.e., the 1970-1971 school year, this teacher's 
employment would constitute an indefinite contract pursuant to Sec­
tion 168.104(4). 

Having determined that the teacher in question would have perm­
anent teacher status upon reemployment for the second successive 
year, we do not reach the second question concerning the len~th of 
time she would have to serve as a probationary teacher under Section 
168.104(5). 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that a teacher 
who served eleven years in a school district from 1954 through 1965, 
before leavin~ the employment of that district, and who returned to 
the district four years later in 1969, and who was reemployed for 
two successive years after returnin~, qualified as a permanent teacher 
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Honorable Eric F. Fink 

prior to leavin~ the employment of the district and, therefore re­
employment for the first school year did not constitute an indefinite 
contract but when the teacher was emoloyed f or the succeeding year, 
the employment constituted an indefinite contract, pursuant to Sec­
tion 168.104(4), RSMo 196 9 . 

The foregoing opinion, which I hereby anprove, was prepared 
by my Assistant, D. Brook Bartlett. 

Yours very truly, 

~./{ . ;:J~_.;a 

Enclosure: Op. No. 371 
10-2-70, Mulvaney 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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