
April 9 , 1971 

Honorable George ~. Ul e tt , M.D. 
Director 
Division o -F •ental Ilo:llth 
722 J efferson St. - P.O. Box 687 
Jefferson City, ?"i ssouri f 5101 

Dear Dr. Ulett: 

Opinion LettPr No. 240 
Answer by Letter (Klaffenbach) 
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This letter is in response to your request for an opinion 
in which you ask concerning whether a patient who has "eloped" 
from hospital premises and has since resided in his home community 
for an extended peri od of time 'd thout violating the law or the 
accepted rules o~ soci a l behavior can be discharqed by a state 
hospital super i ntendent. 

You indicate that ~~is situation has aris~n in seve r a l in­
stances and that such discharges by such superintendents have 
been quest i oned on the basis t hat it was believed tha t a patient 
who had left the p remises of the institution without permission, 
should not be dischar ged . \-le a l so understand that you r efer to 
patients who have been involuntarily committed to state mental 
ins titutions pursuant to t he provisions of Section 202 .807, 
RSMo 1969. 

Under Section 202.827, RSP-1o 1969: 

"The head of a hos pital as f requently as 
practicable sha ll exaMi ne or cause to be 
examined every patient and whenever he 
determines that the conditions justifyinq 
involuntary hospitalization no lonqer 
obtain, discharqe the patient. " 

In our view, the fact that a patient left the institution 
without permission is, in the total picture, a fact that relates 
to his fitness to be released. It is however, only a factor and 
there is no legal bar as such prohibiting the release of such a 
person. If in fact the head of the hospital ic; of t he viP\o' that 
the conditions justifying involuntary hospitalization no longer 
exist it is his legal duty to discharge the patient. 



Honorable George A. Ulett , ~ t . D. 

We trust that this answers your question. 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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