
March 29, 1971 

Honorable James E. Godfrey 
Missouri House of Representatives 
State Capitol Building - Room 308 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Godfrey: 

OPINION LETTER NO. 228 
Answer by Letter Klaffenbach 
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This letter is in answer to your opinion request in which 

you ask: 

"Would you kindly render an Attorney General's 
Opinion on the proposition as to whether or not 
a duly elected State Official can give away, 
transfer, or otherwise dispose of property or 
assets of his office without complying with 
the statutory provisions for the disposal of 
s ame; or, can he give away, transfer, or 
otherwise dispose of property or assets of 
his office at his pleasure?" 

The obvious answer to your question as thus phrased is clear­
ly that a state officer must comply with state statutes and that 
state property cannot be disposed of according to the whim of the 
officer in charge of such property. 

In particular, however, we understand that your question is 
directed to the current controversy concerning the transfer of 
postage stamps to the State Senate by the Auditor. The facts 
with respect to this controversy as we understand them are that 
the State Auditor found stamps valued at approximately $31,000 
after he took office in January, 1971 and that he then deter ­
mined that the same were in excess of the needs of his office 
and also concluded that he could not dispose of the stamps by 
return to the United States Post Office or by sale to the pub­
lic. We also understand that the Auditor then conferred with 
the Governor on about the second day of his term of office and 
a joint decision was reached concluding that some of the stamps 
should be transferred to the State Senate and to the House of 
Representatives. 
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It is further our understanding that, in accordance with 
the views of the Governor, stamps in the approximate amount of 
$4,000 were transferred to the State Senate. Thereafter, we 
understand, the Governor called the State Auditor and requested 
that additional stamps be transferred to the House of Represen­
tatives. 

In order to answer your question fully it would be nec­
essary to pass upon the propriety of the transfer by the State 
Auditor, the propriety of the action of the Senate in accept­
ing such transfer, and, additionally, the propriety of the 
action of the Governor and any other state officers who may 
have been involved in the transfer. In these premises it is 
clear that the question involves a controversy concerning the 
past actions of numerous officers of both the Executive and 
Legislative branches of the government. As such it is not a 
proper subject of an opinion of this office under Section 27.040 
R.S.Mo. 1969, and for this reason and for the reason expressed 
below and because our opinion under these circumstances would 
serve no useful purpose we must respectfully decline to ans-
wer your question. 

At the same time however we believe that the question takes 
on the character of mootness because we understand that the 
stamps have not been expended and are being held in trust by 
the Senate for the State Auditor pending a determination con­
cerning ultimate disposal. Thus the stamps have not been given 
away or disposed of by the Auditor and we have a collateral 
question with respect to their disposal. 

We find no statutory provision authorizing the State Pur­
chasing Agent to transfer surplus property to the legislative 
branch of the state government. However, under Section 34.140 
R.S.Mo. 1969 he has the power to transfer surplus from any 
department of the state where it is not needed to any other 
department where it is needed. It is therefore our view that 
the Auditor may declare the stamps to be surplus property for 
disposal by the Purchasing Agent. 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


