
Honor~blo Alden ~. Lance 
Prosecuting Attorney 
.1\ndrew County 
41~ West Main ctreet 
Savannah, Missnuri 64485 

Dear Hr. Lance: 

March 30, 1971 

Opinion Letter No. 219 
Answered by letter(Klaffenbach} 

F 1 LED 

~If 
-----

This letter is in response to your opinion request in which 
you ask thP following question 

" May a Police Jud ge who is a lawyer and elected 
to the office in a Fourth Class City within a 
Judicial Circuit containing a Second Class County, 
serve as Deputy Juvenil~ Officer for the county 
in which the Fourth Cl~sn City o~ which h is t he 
duly elected Police Ju !qe? 

Additionally vou refer to our Opinion No. 141, dated Mav 7 , 
1970 wh ich was addressed to you anrl in which we held that prose­
cuting attorn~ys ~nc sheriffs or other law enforcem~nt officers 
occupied positions t ha t arc incompatible with and in conflict 
wi th the position of the juvenile officer under the juvenile act 
and therefore such officers may not serve as juvenile officers 
or deputy juvenile officers. 

With respect to the question that you no~ pose we note that 
the police judge of such a city is, un ~er t he provisions of Sec ­
tion 98 . 510 RSMo . 1969, a conservator o& the peace , and has ex­
c lusive ori qinal jurisdiction to hear and determine al l offenses 
against the ordinances of the city. 

Under Section 211.031 ~~Mo. 1969, pertaining to the juris­
d iction of th~ juvenile courts we note that Subsection (1) (d) 
gives the juvenile court exclusive jurisdiction over a "child" , 
as defined in that chapter, who is "alleged to h~tve violated a 
state law or Muni cipal ordinance an~ further under Subsection 
(2) has jurisdiction concerning ' any minor seventeen years of 
age or older who may he within the county, and who is a lleged 
to have violated a state law or municipal ordinance prior to 
hnving become seventeen years of age'. 



Honorable Alden ~. Lance 

Under Section 211.041 RSMo. 1969, the juvenile court once 
having acquired jurisdiction of a child may retain jurisdiction 
for the purposes of Chapter 211 until he has attained the age 
of twenty-one years, with an exception, not pertinent h0re. 

Section 211.071 RS!'1o. 1969, with respect to prosecutions 
under the qenPral law states· 

"In the d iscretion of the junqe of the juvenile 
court, when any petition under thi~ chapter allegeo 
that a child of t he aqe of fourteen years or older 
has committed an offense which would be a felony 
if co~~itted by an adult, or that the child has 
violated a state or municipal traffic law or or­
d jnanco or that a minor between the agos of seven­
teen and twenty-onP. ynars over whom the juvenile 
court has jurisdiction has violated any state law 
or municipal ordinance, the petition may be dis­
missed and such child or minor may be prooecuted 
under the general law, whenever the judge after 
receiving the report of the investigl\tion required 
by this chapter and hearing evidence finds that such 
child or minor is not a proper subject to be dealt 
with under the provisions of t his ch,.pter." 

Clearly then under the last quoted section such a child who 
has allegedly violated a municipal ordinance may be ~rosecuted 
for such ordinance violation. The police juvac who also serves 
as a deputy juvenile officer ex~rcising the powers of the juvenile 
officer under Chapter 211 would be p laced in the incompatible 
situation of acting as an arm of the state with respect to the 
state's parens patria position with the juveniles and at the 
same time having t he duty as police judge to pass upon cases of 
alleged ordinance violations which will from time to time in­
volve such juveniles as are prosecuted under general law. In 
addition, although prosecution under general law is within the 
discretion of the judqe of the juvenile court, no doubt the 
recommendations of the juvenile officer and his deputies will 
be given some consideration in t~e ulti~1te doternination made 
by the juvenil~ court. 

For these reasons and for the further reasons exnressed in 
our prior opinion to you, it i s our view that t he office of such 
a police judge is incompatible with the office of juvenile 
officer or deputy juvenile officer. 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
1\ttorney General 


