
Honorable Bill J. Crigler 
State Representative 

May 20, 1971 

One Hundred Sixteenth District 
Room 313, Capitol Building 
Jefferson City, russouri 65101 

Dear Representative Crigler: 

Answered by Letter - Mansur 

OPINION NO. 211 
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This is in response to your request tor an opinion in part 
as follows: 

"A Levee Dis trict organized under Chapter 
245 RSMo . provides that a Board of Super­
visors shall be elected to govern the Dis ­
trict. Section 245.060 states in part 
that t he landowners shall gather 'for the 
purpose of electing a Board of five super­
visors , to be composed of owners of real 
estate in s aid District'. No other pro­
visions or law are found which define t he 
statute. A member of the Board of Super­
visors of the South Howard Levee District 
is the owner or eighteen percent (l8Z ) of 
the outstanding stock in a family owned 
corporate farm. The other stockholders of 
that corporation are his rather, mother, 
brother, and sister. The family corporation 
of which he is an owner holds title to a 
substantial number of acres which are lo­
cated within t he confi nes of the Levee Dis­
trict and this person is actively engaged 
in farming that real estate . He does not 



Honorable Bill J. Crigler 

own any real estate in his own name which 
is located within the Levee District. All 
of the real estate in which he has an in­
terest is held by the corporation in its 
corporate name. 

"The questions presented are as follows: 

"1. Does this member's eighteen percent 
(18%) interest in the family corporation 
qualify him as a landowner within the 
purview of Section 245.060? If it does 
not, can he legally serve on the Board 
of Supervisors? 

"2. Is a family owned corporation, such 
as the one outlined above, entitled 
through its Board of Directors to appoint 
someone to stand in its shoes as a land­
owner and serve on the Board of Super­
visors?" 

Section 245.060, RSMo provides for the election of the board 
of five supervisors for levee districts organized under Chapter 245, 
RSMo. It provides for the circuit clerk of the court organizing 
that levee district to call a meeting of the owners of real estate 
or other property in the district to meet at a day and hour specified 
in some public place in the district: 

" ••• for the purpose of electing a 
board or five supervisors, to be composed 
of owners of real estate in said district, 
two of whom at least shall be residents 
or the county or counties in which said 
district is situate, or some adjoining 
counties; • • • " 

Section 245.010, RSMo provides in part: 

"2. The word 'owner' as used in sections 
245.010 to 245.280 shall mean the owner 
of the freehold estate. as appears by 
the deed record, and it shall not include 
reversioners, remaindermen, trustees, or 
mortgagees, who shall not be counted and 
need not be notified by publication, or 
served by process, but shall be represented 
by the present owners of the freehold 
estate in any proceeding under sections 
245.010 to 245.280." 

-2-



Honorable Bill J. Crigler 

According to the information you submit, the individual you 
inquire about owns 18% of the outstanding stock of a corporation that 
owns real estate in the district but does not own any real estate in 
the district in his own name. A stockholder of a corporation does 
not own any property that belongs to the corporation. Spurlock 
v . Missouri Pac. Ry. Co . , 90 Mo. 199, 2 s .w. 219. 

In answer to your firs t question, it is the opinion of t his 
office that the ownership of 18% of the outstanding stock of a cor­
poration which owns real estate in a drainage district does not 
qualify such person as an owner or real estate under the terms of 
the above statute and such person i s not qualified to serve on a 
board of supervisors unless he owns real estate in his own name 
within the district. 

In answer to your second quest ion, it i s our opinion, that 
the board of directors of a corporation cannot appoint someone to 
stand in its shoes as a landowner and serve on the board of super­
visors of a drainage district. Under the above statute no person 
is qualified to serve on the board of directors of the levee dis­
trict, unless he owns a free-hold interest in the real estate in 
his own name. 
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Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


