
Answer by Letter (K1affenbach) 

Februa ry 18, 1971 

OPINION LETTER NO. 166 

Honorable Earl L. Sponsler 
State Representative 

Fl LE D 

~~~ 126th District 
R.P.D. 2 
Cabool, Missouri 65689 

Dear Representative Sponsler: 

This opinion is in r esponse to your request in which you 
ask the following question: 

"In a fourth class city , after the office 
ot elected marshal has been abolished by 
ordinance enacted pursuant to a vote or the 
people under provisions or Section 79.050 
RSMo., can the proposition to establish the 
ottioe or elected marshal be toroed to a 
vote or the voters by initiative petition?" 

Section 79.050, RSMo 1969, provides : 

"The following otticers shall be elected 
by the qualified voters of the city , and 
shall hold ottice for the term of two 
years and until their successors are elected 
and qualified, to wit: Mayor and board of 
aldermen. The board or aldermen may pro­
vide by ordinance, after the approval of a 
majority or the voters voting at an elec­
tion at which the issue is submitted, for the 
appointment or a collector and tor the 
appointment or a chief or police, who shall 
perform all duties required of the marshal 
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by law, and any other police officers found 
by the board or aldermen to be necessary 
for the good government or the city. If 
the board or aldermen does not provide for 
the appointment or a chief or police and 
collector as provided by this section, a 
city marshal and collector shall be 
elected, and the board or aldermen may pro­
vide by ordinance that the same person may 
be elected marshal and collector, at the 
same election, and hold both offices and 
the board or aldermen may provide by ordi­
nance for the election or city assessor, 
city attorney, city clerk and street com­
missioner, who shall hold their respective 
offices for a term or two years and until 
their successors shall be elected or 
appointed and qualified." 

In our Opinion Letter No. 100, dated December 1, 1961, issued 
to the Honorable Robert Young, copy enclosed, we held that the 
referendum provision of the Missouri Constitution, Section 49 or 
Article III, applies only to rererendu.m on laws passed by the 
General Assembly and does not provide for referendum on municipal 
ordinances. It likewise follows that the constitutional provision 
is not a constitutional grant to the voters or municipalities to 
propose ordinances by initiative. The legislature has in various 
instances, which we will not enumerate here, authorized the use 
or the initiative process by the voters in municipalities. We 
find no such express authorization with respect to the instant 
situation. 

We conclude that there is no rule or express statutory or con­
stitutional authority which would authorize the use or the 
initiative process in this case. In the absence or such authority, 
there is no right to the initiative process. 5 McQuillin, Mun. 
Corp. (3rd Ed.), p. 201. 

Enclosure: 
Opinion Letter No. 100, 
Young, 12/1/61 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


