
CONSTITUTIONAL LAW: Bills introduced at one session of 
GENERAL ASSEMBLY : the General Assembly may be considered 

at subsequent sessions of the same 
General Assembly provided the rules of the house concerned permit 
consideration of the bills and the bills concern subjec t matter which 
constitutionally can be considered at such sessions. However, bills 
introduced in one General As sembly do not carry over to a subsequent 
General Assembly . 

OPINION NO . 119 

February 19, 1971 

Honorable Robert Young 
Representative, District 133 
Room 203C, Canitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative YounR: 

V\ LED 
tl'l 

You have requested the opinion of this office on the fol ­
lowing questions: 

"1. Is it possible to consider ap:ain a 
bill , not on the calendar, but first intro­
duced in a re~ular session of the general 
assembly held in the odd-numbered year at 
either of the following times : 

(1) During the reRular session of that 
general assembly held in the even-numbered 
year; or 

(2) During an extraordinary session held 
between the regular sessions (assuming the 
subject matter of the bill to be within the 
governor ' s call)1 

" 2 . If it is possible in either event 
to r econsider such a bill, what nrocedure s 
must b e followed ? 

II 

" 1. Is it possible to consider ap.;ain a 
bill first introduced in a regular session of 
the ~eneral assembly held in an odd- numbered 
year and automatically tabled under the pro­
vision~ of Section 20(a), Article III, Consti ­
tution of Missouri, at either of the followin~ 
times: 
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( 1) During the re~ular session of that 
gener~l assembly held in the even-numbered 
year; or . 

(2) DurinP, an extraordinary session held 
between the regular sessions (assuming the 
subject matter of the bill to be within the 
governor's call)? 

" 2 . If it is possible in ej. ther event 
to reconsider such a bill, what procedures 
must be followed? 

III 

"1. Is it 'possible in any event to con­
sider a bill introduced but not on the calendar , 
or a bill remaining on the calendar of the re ~u­
lar session bev,inning in even- nunbered years 
and automatically tabled by the nrovisions of 
Section 20(a), Article TII , Constitution of 
!..,issouri? 

" 2 . If such consideration is nossible , 
what procedures must be followed?" 

I 

With respect to your first two questions, the initial inauiry 
is to determine if the Constitution of Missouri nlaces any limita­
tions on consideration at a subsenuent session of the same General 
Assembly of: (1) bills introduced at a prior session , but not on 
the calendar when that session adjourns; and , (2) bills introduced 
at a prior session which were pending on the calendar at the time 
the session adjourned. 

In the case of bills pending on the calendar at the session 
required by the Constitution to be held in January of each year, 
Article III, Section 20(a) specifically provides that such bills 
are tabled on the compulsory date for adj ournment. We f i nd that 
the provision for tablinr- bills on the calendar is similar to the 
provision that existed in Article III, Section 20(a) prior to the 
most recent amendment of that section which vtas adopted at the 
November 3, 1970 ~eneral elect i on . We belie ve that such a provi­
sion is intended to prohibit the General Ass embly from con~iderin~ 
bills Generally , while it is in session only for the limited pur­
pose of enroll ing , engrossinP, , and si ~ning bills which wer e passed 
prior to adjournment ; that is , while it is in session for the period 
between June fif t eenth and June thirtieth in odd- numbered ye a rs and 
the period betwec•n April thirtieth and May fift eenth in even-numbered 
year s . We do ne t read Article III , Section 20(a) to prevent the 
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General Assembl~; from removing such hi lls fro~ the tab le f or con­
sideration when it reconvenes in a subseouent session ; provided 
t he Constitution , itself , does not limit the scope of matters that 
may be considered by the General Assembly during any particular 
subsequent session . 

With resoect to bills introduced, but not on the calendar at 
the time a session of the General As~embly adjourns, we find no 
constitutional prohibition a~ainst consideration of such bills at 
a subsequent session; provided, consideration of the subje ct matter 
of such bills i :; not precluded by other constitutional provisions. 
In fact, Articl~ III, Section 22 soecifically provides that each 
house may by rul e provide for co~ittees to meet and consider bills 
during the interim between the session endin~ on the thirtieth day 
of June in odd- numbere d years and the session commencing on the 
first Wednesday after the first Monday of January in even-numbered 
years . 

In arrivinr at the conclusion that there is no constitutional 
prohibition against carrying over bills from one session of the 
General Assembl ~ to a subsequent session of the same General As­
sembly , we have considered as precedent the United States Consti­
tution . Amendment XX, Section 2 provides: 

"The Congress shall assemble at least once in 
every year, and such meeting shall begin at 
noon on the 3d day of January , unles s they 
shall by law appoint a different day." 

We believe that the people of Missouri in amending Arti c l e 
III of the Stat~ Constitution , on November 3, 1970 , intended to 
have annual sesrions of the Missouri General Assembly similar to 
the annual sess )ons that the Congress of the United States is re ­
quired to hold under Amendment XX, Section 2 of the United States 
Constitution. ~e find by reference to the rules of the United States 
Senate, that the Senate has a rule which permits the Senate to con­
sider matters at a new session of the same Congress that were pending 
at a prior session of that Congress as if there had been no adjourn­
ment . Senate Rule XXXII. We find this rule persuasive authority 
that the Constitution of the United States does not prohibit Con­
gress from considerin~ the matters ~endin~ at the adjournment of 
one session in a subsequent session. Also, in accord is Hinds' Pre­
cedents of the House of Representatives, Section 6727. We find no­
thing in the language of the Missouri Constitution that would com­
pel a different conclusion with respect to the Missouri General 
Assembly. 

Having found no constitutional reason why bills may not be 
carried over from one session to succeeding sessions, we are faced 
with the second part of each of your first two questions , to- wit: 
What procedure must be followed to consider bills introduced in one 
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session at subsequent sessions? Article III, ~ection 18 of the Con­
stitution provides that each house may determine the rules of its 
own proceedings except when inconsistent with the Constitution . In­
asmuch as the Constitution does not specify the procedure to be fol­
lowed in cons i der inr, bills at a suhsenuent session , this is a matter 
to be determined by each house pursuant to its own rules. The power 
to make rules carries with it the power to interpret those rules. 
Since each house of the General Asse~bly is vested with that power 
by the Constitution, respect for the provisions of Article II, Sec­
tion 1, dividin~ t he r,overnment into three di s tinct departme nts, 
precludes this office from advisinG the le~islative department on 
the quest i on of how its rules should be interpreted; and therefore, 
we are without power to indica~e the procedure under the ru le s of 
each house to be followed in considering bills introduced in one 
session at a subsequent session. 

II 

In answer to your third ouestion , we are of the opinion that 
the business of the General Assembly is at an end when the next 
General Assembly convenes on the first Wednesday after the first 
Monday in January following the general election . Each Gene ral 
Assembly consti tutes a separate and distinct legislative bod~; and 
therefore , all bills introduced in a General Assembly terminate 
when such General Assembly ceases to exist. See , Jefferson ' s Manual , 
Section LI . 

However , if bills have been introduced but are not on the 
calendar , or bills remain on the calendar when the even- year 0es ­
sion of the General Assembly adjourns sine die under the nrovisions 
of Article III , Section 20(a) , we are of the opinion that those 
bills may be considered , as if there had been no adjournment, in a 
special session called by the Governor; provided, the subject mat­
ter of the bills is within the scope of the Governor' s call and 
further provided , that the rules of the house concerned nrovide 
for the consideration of such bills . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that bills introduced at one 
session of the General Assembly may be considered at subsequent 
sessions of the same General Assembly provided the rules of the 
house concerned permit consideration of the bills and t he bills 
conce rn subject matter which constitutionally can be considered at 
such sessions . However , bills introduced i n one General Assembly 
do not carry over to a subsequent General Assembly . 
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The foregoing opinion , which I herey approve , was prepared 
by my Assistant , Charles A. Blackmar . 

'\.':u:! : rc.y t~ 
~ J-~ 

JOEN C. DAf\JFORTH 
At torney General 
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