
TAXATION {INCOME) : Section 143.140 , RSMo 1969 , does not autho­
rize a deduction from gross income , in de­
termining net income for income tax purposes, 
of amounts paid into a retirement plan trust 
by se l f - employed individuals. 

OPINION NO. 111 

April 15, 1971 

Honor able Maurice Schechter 
Senator, 13th District 
41 Country Fair Lane 
Creve Coeur, Missouri 63141 

Dear Senator Schechter: 

FILED 

Ill 

This .official opinion is rendered pursuant to the request con­
tained in your letter concerning the treatment , under the Missouri 
Income Tax Law, of retirement 'plan trusts created by self-employed 
persons. 

More specifically , the question raised by your letter is whe­
ther or not Section 143.140 , RSMo, as amended by Senate Bill No. 318 , 
A.L.l959, authorizes the deduction from gross income in computing in­
come tax liability of amounts paid into self-employment retirement 
plans. 

The law as originally enacted (L . l941, p . 690, §11347A) provided 
as follows: 

"A trust crea ted by an employer and employees 
as part of a stock bonus , pension or profit­
sharing plan , for the exclusive benefit of em­
ployees, to which contributions are made by 
such employer or employees, or both , for the 
purpose of distributing to such employees, the 
earnings and principal of the fund accumulated 
by the trust in accordance with such plan, .. 
shall not be taxable under sections 143.030 to 
143.080 , but the amount actually distributed, 
or made available to any distributee shall be 
taxab l e to him in the year in which so distri­
buted or made availab l e , to the extent that it 
exceeds the total amount theretofore paid in 
by him." 



Honorable Maurice Schechter 

In 1959 , this section of the statute was amended by adding in 
the first paragraph thereof the following language : 

11 
••• or a trust consisting solely of one 

or more restricted retirement funds, created 
for one or more self-employed persons as part 
of a retirement plan for the e xclusive benefit 
of such self-employed person or persons , to 
which contributions are made by such self- em­
ployed person or persons, 'for the purpose of 
distributing to such self-employed person or 
persons , the earnings and principal of the 
fund accumulated by the trust in accordance 
with such plan , . 11 (S . B. 318 , A.L . l959) 

It should be observed that Section 143 . 140 relates to the exemp­
tion from income taxation of the earnings and principal of certain 
trust entities . It does not expressly authorize a deduction to any­
one for amounts contributed or paid into such retirement plan trusts . 
It is well settled that deductions in computing income taxes are a 
matter of legislative grace and cannot be granted in the absence of 
specific legislative authority . Mertens Law of Federal Income Taxa­
tion , Section 3 . 08 . Furthermore , in our opinion, the language of 
Section 143.140 is unambiguous, therefore it must be construed in ac­
cordance with its manifest intent without reaching for a meaning be­
yond the statute itself . State ex rel . Bell v . Phillips Petroleum Co ., 
160 S . W. 2d 764 , 349 Mo . 360 ; State ex rel . Allen v. Yeaman (App . l969) 
440 S . W. 2d 138 . Inasmuch as the language of this statute clearly pro­
vides for the exemption of the earnings and principal of these trusts 
but fails to provide for a deduction of amounts contributed to the 
f und , the authority fo r deduction , if any exists, must be found else­
where i n the law. 

No express provisi on is made in the law for deduction of amounts 
paid into employee re t ire ment trusts created for self- employed per­
s ons or otherwise . Howe ver , Section 143 . 160 , RSMo 1969 , relating to 
deductions does authorize the deduction of certain expenses , stating : 

11 1. In ascer taini ng net income there may be 
deducted from g r oss income derived during the 
same period the following : 

(1) Expenses : Al l of the ordinary and necessary 
e xpenses . . paid within the year in the main­
tenance and operation of the taxpayer ' s business 
and properties , ... " 

Under the provisions of this section amounts paid by an employer 
(whether corporate , partnership , individual or otherwise) to an employee 
t rust are sometimes allowed as a deduction from gross income as ordi­
n ary and necessary business e xpenses . (C . C. H. State Tax Reporter, 
Missouri , Paragraphs 10- 600 , 11-901) . This , however , does not apply 
in the case of self- employed persons where the usual common law em­
ploy e r-employee relati o nsh i p does not exist . 
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Honorable Maurice Schechter 

The federal law contains special provisions allowing deduction 
of contri butions by self- employed persons to qual ified pension or 
reti rement plans. The Self- Employed Individuals Tax Retirement Act 
of 1962 (76 Stat . 809) effective with r e spect to taxable years begin­
ning after December 31, 1962 , permits all self-employed individuals , 
who choose to do so , to be covered by a qualified pension or profit 
sharing plan i n much the same way as employees are covered . This law 
g i ves se l f-empl oyed individuals, including partners, the benefit of 
current tax deductions for contributions to a qualified retirement 
p l an . At the same time, the Act permits a tax-free buildup of pen­
sion fund investments. No income will be taxed until it is distri ­
b uted o r made avai lab l e to the self- employed individual or his bene­
ficiar y. (Internal Revenue Code 1954 , §404). 

Ther e is no counterpart in the Missouri statutes authorizing 
deduction of such contributions . As indicated above, Section 143.140 , 
RSMo 1 969, does · a l low the tax free bui l d up of trust funds created by 
self- employed individuals for retirement purposes, but the legislature 
has not p assed laws establishing a comprehensive system as now exists 
wi th respect to federal taxpayers . 

In the letter requesting an opinion of this office it is sugges ­
ted that the 1959 amendment to Section 143.140 attempted to set up the 
same p r ocedure for a self- employed person under Missouri law as is 
contained in the federal statutes . In this regard we e mphasize that 
the Self- Employed Individuals Tax Retirement Act of 1962 did not be­
c ome effective until 1963 , more than three years after the Missouri 
amendment became law. Inasmuch as Missouri law is silent wi th r e spect 
to granting such deductions , it is apparent that the federal law and 
the Missouri law are different in this respect. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that Section 143 . 140, RSMo 1969 , 
does not authorize a deduction from gross income, in determining net 
income for income tax purpose s , of amounts paid into a retirement plan 
trust by self-employed individuals . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by my 
assistant, John E. Park . 

~u:y:::;~~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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