March 29, 1971 Answer by letter-Wood

OPINION LETTER NO. 50

Mr. Joseph Jaeger, Jr.
Director of Parks c,
Missouri State Park Board *

204 Jefferson Building
Jefferson City, Missouri 65101

Dear Mr. Jaecer:

You have reaquested my formal orinion as to the legality of a
contract that would be entered into between the Missouril State Park
Board and a private individual or private historic group or polit-
ical subdivision, whereby,the Park Board would assume responsi-
bility for continually maintailning, repairing, and administering
a historic site designated as a recipient of federal funds by the
Secretary of the Tnterior pursuant to Public Law 89-665 (80 Stat.
915, 16 U.S.C.A., §§470, et seq.) in the event the particular in-
dividual, historic group, or political subdivision failed to main-
tain, repailr or administer the historic site as required by the
Secretary of the Interior.

For the reasons developed in my opinion to you bearing No.
420 and dated October 28, 1969 (copy enclosed), it is my opinion
that the Park Board may not enter into such 2 contract. In my
opinion, the Park Board may only agreetto maintain, renair, and
administer historic sites owned or leased by the State of Missouri
for "park purposes.”

"The board i1s hereby authorized to accept or
acquire by purchase, lease, donation, agree-
ment or eminent domain, any lands, or rights
in lands, sites, objects or facilities which
in its opinion should be held, preserved, im-
proved and maintained for park or parkway pur-
poses. The board is authorized to improve,
maintain, operate and regulate any such lands,



Mr. Joseph Jaeger, Jr.

sites, objects or facilities when such action
would promote the park program and the general
welfare. . . ." (Section 253.040(1), RSMo 1969)

We believe that a historic site is properly within the scope
of the above statute in view of the law's definition of a "park"
as:

". . . any land, site or object primarily of
recreational value or of cultural value be-
cause of its scenic, historic, prehistoric,
archeclogic, scientific, or other distinetive
characteristics or natural features;" (Section
253.010(3), RSMo 1969)

Accordingly, 1t 1s my opinion that the State Park Board may
not contract with a private individual, historie¢ group or political
subdivision for the maintenance, repair, and administration of a
historic site which 1s not owned or leased by the State of Missouri
for park purposes.

Yours very truly,

JOHN C. DANFORTH
Attorney General

Enclosure: Op. No. 420
10-28-69, Jaeger



