
Answered by Letter - Jones 
OPINION LETTER NO. 22 

April 26, 1971 

Mr. Edwin M. Bode, Secretary 
Missouri State Employees' 

Retirement System 
Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Bode : 
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This letter is to acknowledge receipt of your request for 
an opinion from this office which reads in part as follows : 

"Advice is requested as to the detenni­
nation or the amount of benefits due a 
member or the Retirement System who has 
ceased to be an employee of the State 
or Missouri sometime prior to his Nor­
mal Retirement Date. We are referring 
to a member at least sixty years of age 
who has accumulated fifteen or more years 
or creditable service or who has served 
six or more years as a member or the 
General Assembly, and in either case , 
has not been refunded his accumulated 
contributions to the Fund • 

• • • 
"Our question is : Shall the amount or 
benefits be determinable at the time 
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the member ceases to be an employee, or 
at the time he is eligible for benefits?" 

The assumption is made that the opinion request refers to 
an individual who is not presently employed by the state; and who 
does not reenter state employment in the future. 

In Attorney General's Opinion No. 188, Bode, 9-16-69, it 
was held that an individual who is sixty years of age, with fifteen 
years or creditable service in the state retirement system, but who 
has not retired and who is no longer a contributing member or the 
system, may not receive an increase in retirement benefits as pro­
vided for in House Bill No. 480 of the Seventy-fifth General Assembly, 
if such person does not reeneter state employment. (copy enclosed.) 
The reasoning of the opinion was in accordance with the decision 
in State ex rel Breshears v. Missouri State Employees' Retirement 
System, 362 S.W.2d 571 (1962). In this ease , it was held by the 
Supreme Court of Missouri, sitting en bane , that a 1961 amendment 
to a 1957 statute permitting payment of increased benefits to 
retired members (emphasis ours) of the Missouri State Employees' 
Retirement System would take a portion of the fund existing when 
the amendment was passed to pay the increase and would impair a 
contract with active members in violation of Section 13, Article I, 
of the Missouri Constitution. 

It is submitted that the same consideration is applicable to 
the matter that has been presented. In line with the reasoning 
in the Breshears ease, an individual who is not presently employed 
by the state ; and who does not make contributions to the System, 
would not be entitled to increased benefits upon being eligible 
tor retirement, as this would necessarily involve taking a portion 
of the existing retirement fund to pay the additional benefits to 
individuals who are not presently employed by the state. Conse­
quently, such action would constitute an impairment or contract 
in violation of Section 13, Article I, or the Missouri Constitution 
as to all active members who have since continued to contribute 
to the Retirement System. 

It is therefore our opinion that the amount or retirement 
benefits due a member of the retirement system who has ceased to 
be an employee of the state, sometime prior to his normal retire­
ment date, but is at least sixty years of age and who has ac­
cumulated fifteen or more years of creditable service or served 
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six or more years as a member of the general assembly, and has 
not been refunded his accumulated contributions to the fund; 
are determined under the law in effect at the time the member 
ceases to be an employee of the state. 

Enclosure: 

Op. No. 188 
9-16-69, Bode 
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Very truly yours , 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


