
ELECTIONS: 
COMMITTEEMEN: 

Sectton 111.171, RSMo 1969, prohibits 
the secretary or treasurer of a county 
committee, whether a member of the 

committee or not, from serving as an election judge or clerk in elec­
tions in which the county is involved. 

Honorable Stephen Burns 
State Representative 
District No. 42 
10702 Manchester 

January 22, 1971 

St . Louis, Missouri 63122 

Dear Representative Burns: 

OPINION NO. 20 

Fl LED ~~. 
~() 

This official opinion is in response to your request for a 
ruling on the ouestion of whether Section 111.171 , RSMo 1969, pro­
hibits the secretary or treasurer of a county committee who is not 
a member of the committee from serving as an election judge or clerk. 
You state that the secretary and treasurer of a Jefferson County po­
litical committee are selected by the elected members of the commi t­
tee in order to broaden the representation of the "grass roots of 
the party." The Jefferson County clerk refuses to permit the secre­
tary or treasurer of the committee t o serve as an election judge or 
clerk relyin~ on Section 111.171 and Attorney General ' s Opinion No. 
237, dated April 3, 1970, to Honorable 'Ted Salveter. 

The organization of a party political committee in Jefferson 
County (being a county with more than one legislative district) is 
governed by Sections 120.800 and 120.810, RSMo 1969. Pursuant to 
those provisions, a county committee shall elect a secretary and a 
treasurer "who may or may not be members of the committee." You 
have advised that tne secretary and treasure r of this committee 
are not members of the committee. 

Subsection 1 of Section 111.171, RSMo 1969 , reads as follows: 

"No person shall be qualified to act as judge 
or clerk of any registrati on or election in 
this state unless he is legally entitled to 
vote at the next election following his ap­
pointment. He must be a person of good repute 
and character who can speak , read anct write 
the English language . He must reside in the 
precinct, ward, township or election district 



Honorable Stephen Burns 

for which he is selected to act . He must not 
hold any office or employment under the United 
States , the state of Missouri, or under the 
county, city , or other political subdivision 
involved in the election to be held at the 
time of his appointment . He must not be a 
candidate for any office at the next ensuin~ 
election but a notary oub lic shal l no t be dis ­
aualified from actinR as a jud~e or clerk . " 
[Emphasis supplied ] 

We find no requirement in Section 111 . 171 that only members 
of a county committee arc prohibited from servin~ as election 
judges and clerks. A person is not qualified to act as an elec­
tion judr;e or clerk if he holds "any office or employment" under 
the poli tical subdivision involved in the election . In Opinion No. 
237 , dated April 3 , 1970 , to Honorable Ted Salveter (a copy of 
which is enclosed herewith), we concluded that members of a county 
committee are not qualified to serve as elec tion jud~es and clerks 
because they are " public offi cer:::." or "county officers . " \.Je be ­
lieve that the secretary and treasurer of a county committee elected 
by the members of the committee pursuant to Sections 120 . 800 and 
120.810 , RSMo 1969 , hold an office under t~e county and are, there­
fore , prohibited by Sec tion 111 . 171 from servjn~ as election jud~es 
and clerks in elections in which th e county is involved . 

CONCLUSI ON 

It is the opinion of this office that Section 111.171, RSMo 
1969, prohibits the secretary or treasurer of a county committee , 
whether a member of the committee or not , from servinR as an elec­
tion judge or clerk in elect ions in which t he county is involved . 

The foregoing opinion , which I hereby approve , was prepared 
by my Assistant , D. Brook Bart lett . 
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Enclosur e : Oo. No . 237 
4-3-70 , Salveter 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney r.eneral 
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