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OPINION LETTER NO. 16 

Honorable Peter H. Rea 
Prosecuting Attorney 
Taney County Court House 
Porsyth, Missouri 65653 

Dear Mr. Rea: 
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You have inquired as to t he validity of the composition of a 
board of arbitration est ablished pursuant to Section 162.431, RSMo, 
to consi6er adjustment of school di strict boundaries. The portion 
ot this statute about which your question r evolves states: 

"· •• If the districts attected are in two 
counties , the presidents of the county boards 
of education concerned together with one mem­
ber appointed by t he state board of education 
not a r esident of the counties affected con­
stitute a board or arbitration •••• " (Sec­
tion 162. 431( 3), RSMo) 

We understand from the State Department or Education that your 
question arises from a petition submitted by certain voters ot the 
Nixa Reorganized School District R-2 to alter t he boundary between 
Nixa Reorganized School District R-2 (Christian and a small portion 
ot Stone Counties) and Ozark Reorganized School District R-6 (Chris­
tian County), both six-director school districts. At the April 7, 
1970, election on the ques tion, the voters of the Ni xa District 
voted against the boundary change , and the voters of the Ozark Dis­
trict voted in favor ot the change. Accordingly, pursuant to 
Section 162.~31, RSMo a board or arbitration convened , and on July 
6, 1970 , ruled against the boundary change. This board or arbitra­
tion consisted of Freeman Gl en , President of the Christian County 
Board ot Education, and Laurence Meiner or Ja.sper County, designee 
ot the State Board ot E6ueation. Christian and Stone Counties have 
not conducted annual elections to the county board or education tor 
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the past several years. Preeman Glen is the last President of the 
Christian County Board or Education selected pursuant to Sections 
162.111 and 162.121, RSl.,o. Stone County's last such selected Pre­
sident died prior to the convening of the board of arbitration in 
question, but at the time , you advise us that Stone County had a 
"Vice-President" or the county board of education. Hence your 
question: 

Was the "Vice-President" of the Stone County 
Board or Education eligible for, and an indis­
pensable member of the board of arbitration 
appointed pursuant to Section 162.4 31 ( 3), RSr.to, 
to act on the petition for altering the bound­
aries of the Nixa R-2 and Ozark R-6 School 
Districts? 

Six member county boards of education are authorized to be 
elected at annual April school elections with three members from 
each county court district, and the members serving staggered three 
year terms (Section 162 .111 , RSMo). The board is to organize with­
in four dayn of the election by selecting a President from among 
its members (Section 162.121 , RSMo). Four members constitute a 
quorum for board meetings (Section 162.131, RSMo) . Section 162.131, 
RSMo, requires that the county board or education meet at least 
once each quarter of each calendar year and as often otherwise as 
is necessary to discharge its duties. One or two vacancies may be 
tilled by the board and more than two by t he county court, pending 
the next annual school e l ection (Section 162 .1~1 , RS~lo). 

Quite obviously, t he statutes make no provision for a "Vice­
President " of a county board of education. It is our view that 
upon the demise of the member who had been selected as the Presi­
dent of the Stone County Board of Education, t he board was required 
to till the vacancy by appointment of a new member and was also re­
quired to reorganize by selecting a new President (Section 162.121 
and Section 162.141, RSMo). A "Vice-President" selected by the 
board in advance of the vacancy or the President's demise would 
not constitute an adequate reorganization entitling this "Vice­
President" to have been recognized as a member of the board of 
arbitration convened pursuant to Section 162 .431(3) , RSMo. 

Therefore, at the time the board or arbitration convened to 
consider the question or the boundary change, there was a vaoancy 
on the three-man board contemplated by law (Section 162.431 (3), 
RSMo, as above-quoted). Could the two properly qualified members 
make the final decision on the boundary question? We think they 
could in view of Section 1 .050, RSMo, which provides: 
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"Words importing joint authority to three or 
more persons shall be construed as authority 
to a majority of the persons , unless otherwise 
declared in the law giving the authority." 

This statute was applied by the Missouri Supreme Court in ruling 
that two or the three commissioners appointed by the county court 
to appraise damages in connection with a road change could qualify 
and validly make the required appraisement. 

"It is true the statute (Acts 1893, p. 223, 
§ 3) requires the county court to appoint 
three disinterested freeholders to act as a 
board or commissioners, to assess the damages 
resulting to the owner by reason of the loca­
tion or a new road, or the change of a road, 
upon his land. The legislature, however, has 
laid down certain rules for the construction 
of statutes. Section 6570, Rev. St. 1889, de­
clares that 'the construction of all statutes 
of this state shall be by the following addi­
tional rules, unless such construction be 
plainly repugnant to t he intent of the legisla­
ture, or the context of t he same statute: • • • 
Second, words imparting joint authority to three 
or more persons shall be construed as authority 
to a majority of such persons, unless otherwise 
declared in the law giving such authority.' 
There is nothing in the road law, under which 
the county court was acting, indicating an in­
tent that all the commissioner s must quali fy 
and act. Upon the contrary, it is declared 
that 'the report of said board of commissioners , 
when signed by a majority of them, shall be 
taken and considered as the report of all.' 
Acts 1893, p. 223, § 3. This court said in 
Quayle v. Railroad Co., 63 Mo. 465: 'What is 
the joint authority conferred upon the three 
commissioners? It is to view the land , assess 
the damages, and make report. It is not ex­
pressed in the statute that all three shall 
join in the view of the land, the assessment 
or the damages, or in making the report, and 
therefore, according to the rule of construc­
tion laid down by the legislature, any two of 
them might act, and perform all of these duties, 
unless such a construction would not only be 
repugnant, but plainly repugnant, to the in­
tention or the legislature in requiring them 
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to be appointed.' See, also, Moore v. Wingate, 
53 Mo. 398. It is plainly apparent that the 
legislature intended that, if a majority or 
the commissioners should qualify and make the 
assessment, their acts should be valid •••• " 
(Thurlow v. Ross, 45 S.W. 1125 , 1126 (Mo. 1898)) 

Under a statute substantially identical to Section 1.050, RSMo, 
the Supreme Court or Kansas ruled that a parole revocation by two 
members or the state parole board, required by statute to have three 
members, was valid where there was a vacancy in the board's third 
membership (Murray v. State, 394 P.2d 88 (Kan. 1964)). 

Accordingly, we are or the opinion that the action taken by 
Freeman Glen and Laurence Meiner, as the board or arbitration con­
vened pursuant to Section 162 .431, RSMo, was valid. 

Yours very truly , 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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