
INSURANCE : (1) The board of trustee s of a 
COUNTY HOSPITALS : countv hospital may not p urchase 

liability insurance to cover their 
own negligence , as they are nrotected by soverei~n immunity . (2) 
The county hospital board of trustees may authorize the purchase 
of l i ability insurance coverin~ the ne~liv,ence of the employees of 
a county hospital as a form of compensation . (3) The board of trust ­
ees of a county hospital does not waive its sovereign immunity by 
the purchase of a liability insurance policy coverin~ its employees. 
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Honorable James Millan 
Prosecutin~ Attorney 

May 10, 1971 

Pike County Court House 
Bowlin~ Green , Missouri 63334 

Dear l\1r . Millan: 

FILED 
;.s--

This is in reply to your reauest for an opinion of th is office 
in which you ask the followin~: 

"Is your opinion No. 99, dated "1a:v 12, 
1960 still in effect and is it your ooinion 
that a county hospital onerated and main­
tained under this chapter has no tort lia­
bility and cannot pronerly purchase liability 
insurance to ~uard a~ainst any liabjlity? 

" If this is still your opinion can it 
purchase liability insurance to cover negli­
~ences of individual emnloyees who mi~ht be 
personally responsible even though a county 
hospital would not be liable itself for their 
ne~ligences? 

11 My final question , 1 s ,.whether or not 
such a county hospital would waive its im­
munity for tort liability, if it is st ill 
immune, by purchasin~ general liability 
insurance?" 

I 

The issue of first concern is whether a county hospital , ope ­
rated pursuant to Sections 205 . 160 throu~h 205.340, RSMo 1969, is 
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liable in tort for its neqli~ence, or the ne~li~ence of its em­
ployees, and whether it may purchase liability insurance to ~uard 
against any theoretical liability. 

By previous opinion of this office, No . 99 , Woods , 5-1 2-60 , 
and by Opinion No. 528, Conley, 12-16-69, this office has held 
that a county hospital operated and maintained under th e fore~oin.t?; 
sections is not liable in tort , and that a county hospital cannot 
properly purchase liability insurance to ~uard a~ainst a non­
existent liability. After a review of the foregoing ooinions, 
and in li~ht of Abernathy v. Sisters of St. Mary's (Mo.Sup . en 
bane 1969) 446 S .W. 2d 599; and Garnier v. St. Andrew Presbyterian 
Church of St . Louis (Mo.Sup . en bane 1969) 4~6 S . W.2d 607 , it is 
the conclusion of this office that the opinions of the Attorney 
General No. 99, Woods , and No . 528, Conley, correctly express the 
state of the law in re~ard to county hosoitals . 

II 

Your second question asks whether liability insurance, to 
cover the negli~ence of individual emnloyees , may be purchased by 
the board of hospital trustees, even thou~h the trustees would not 
be liable itself for their employee's ne~li~ence . 

By reference to Section 205 . 190()), RSMo 1969, it can be seen 
that the hospital board of trustees may fix the co~oensation for 
the employees under consideration: 

"Said board of hospital tru3tees !'"hall have 
power to appoint a suitable superintendent 
or matron , or both , and necessary assistants 
and fix their compensat1on, and shall also 
have power to remove such anpointees; and 
shall in ~eneral carry out the spirit and in­
tent of sections 205.160 to 205.340 in estab­
lishing and maintainin~ a county nublic 
hospital." 

As can be seen by reference to the above section , the legis­
lature has not attempted to limit the fern that consideration for 
employee services is to take, but has instead given the hospital 
board of trustees the authority to fix "com;1ensation. 11 The ques­
tion then becomes, whether a liability insurance policy purchased 
for an employee may be le~ally considered as nart of said emoloyee ' s 
"compensation . 11 In a former opinion of this office , Opinion "1\Jo. 
93, Cason , 9 -9-69, we held, under a similar factual instance , that 
the purchase of insurance for an ennlovee may he considered a proper 
form of compensation. Thus, it is the oninion of this office , that 
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those employees hired and compensate d consistent with Section 
205.190(5) , supra, by the board of hosnital trustees, may have 
purchased for them a liaoility insurance policy covering their 
negligence durin~ the normal activities of their emnloyment. 

IIT 

Your third question is whether a purchase of liability insur­
ance coverin~ the ne~li~ence of the hosnital b oard of trus tees 
would act as a waiver of the board's sovereian immunity. As we 
have previously held in this opinion, the board of trustees of the 
county hospital have no authority to purchase liability insurance 
on a non-existent liability, and thus this question becomes moot. 
The auestion may arise, however, as to whether the purchase of lia­
bility insurance coverin~ the ne~lieence of ennloyees of a hospital 
board of trustees would act an a waiver of the trustees' soverei~n 
immunity. In Opinion No . 93, Ca~on, 9-9- 69, this office held that 
ourchase of liability insurance as a form of comnensat1on for em­
ployee services, was not an attempt by the ~overnmental unit to 
cover any ne~li~ent liability of its own , and thus no waiver or 
estoppel problems arise. 

CONCLUSION 

It is the conclusion of this office that: 

(1) The board of trustee s of a county hosnital may not purchase 
liability insurance to cover their own ne~lit,ence, as they are pro­
tected by sovereign immunity . 

(2) The county hospital board of trustees may authorize the 
purchase of liability insurance covering the neRli~ence of the em­
ployees of a county hospital as a form of comnensation . 

(3) The board of trustees of a county hospital does not waive 
its soverei~n immunity by the purchase of a liability insurance 
policy covering its employees. 

The fore~oing opinion, which I hereby anorove , was prepared 
by my Assistant, Kenneth Romines. 

~u;_ ve:y ::J~_p; 
Enc losures: Op. No. 99 

5-12-60, Hoods 

Op. No. 528 
12-16-69, Conley 

Op. No. 93 
9-9-69, Cason 

JOliN C. DANFORTH 
Attorney General 
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