Answer by letter-Jones

January 27, 1971

OPINION LETTER NO. 7

Honoravble J. H. Frappier
Representative, District 24
Room 202J, Capiltol Bulldlug
Jefferson City, Missouri 65101
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Dear Representative Frapnier:

This letter is to acknowledpe receipt of your request for an
opinion from this office in regard to whether or not the manager
of the St. Louis Suburban Teachers Assoclation Credit Union who
is certified to teach in the State of Missouri, but 1s vresently
not teaching in a school system, is eligible to become a member
of the Public School Retirement System of Missouri. It is our
understanding that the Teachers Credit Union services all school

employees in a four county area.

In response to your request, it should first
that the individual described does not qualify as
defined in subsection 16 of Section 169.010, RSMo
more, subsection 2 of Section 169.130, RSMo 19G9,

of all be noted
a "teacher" as
1969, Purther-
reads as follows:

"Any person, duly certificated under the law

governing the certification of teachers

» em-

ployed full-time by any statewide nonprofit
educational association or organization serv-
ing on an educational professional basis through
its membership the active members of the pub-
lic school retirement system of Missouri or

the public school districts maintaining high
schools in this state, may be a member of the
public school retirement system of Missouri.

Any such person who becomes a member be

fore

July 1, 1955, may claim and recelve credit

for prior service. The contributlions required
to be made by the member's employer shall be
paid by the association or organization.”



Honorable J. H. Prappier

The phrase "statewide nonprofit educational association or or-
ganization" 1is not defined in Chapter 169. Tt should be noted, how-
ever, that a credit union, while not ordinarily a private corpora-
tion for profit, is organized under specific statutory provisions
with its membership limited to certain well-defined grouns of people,
such as those living within a certain district, employees of a com-
mon employer, or the like. In addition, a credit union is generally
restricted in making loans to its membership. See 13 Am.Jur.2d,
Building and Loan Associations, Section 4, nage 146.

Therefore, without passing on whether a credlt union is a non-
profit educational association or organization, 1t 1s our view that
a Teachers Credit Union, which only provides services for school
employees in a four county area, does not meet the statutory re-
quirement of being "statewlde'" and that the manager of the credit
union 1s not eligible for membership in the Publiec School Retire-
ment System of Missouri.

Yours very truly,

JOHN C. DANFORTH
Attorney General



