
NOTE: Section 168 . 131 , RS1·1o 197~~swer by Letter (Bartlett) 
was repealed by Senate Bill 
No. 580 , Laws 1982. 

October·2, 1970 

OPINION LETTER NO. 472 

Honorable Robert Pentland 
State Senator 

F l LED 

~,7~ First District 
6429 Gravois 
St. Louis, Missouri 63116 

Dear Senator Pentland : 

This letter is in response to your request for the rulinq 
of this office on three questions pertaining to Section 168.131, 
RSMo 1969 . 

Section 168.131 states in full : 

•No teacher shall be employed to teach in 
the schools of Missouri who has not furnished 
a certificate by a reputable physician, show­
ing the teacher to be in good health and free 
from any contagious disease at the time the 
certificate is granted." 

The questions that you ask are: 

"1. Is Section 168.131 RSMo Cum. Supp. 1967 
applicable to the School District comprised 
of the City of St. Louis? 

• 2. Is this section statutory authority for 
the requirement of an annual physical exami­
nation of each of the system's personnel? 

"3 . Employees who do not pr eoent a physical 
examination report by September 8, 1970, are 
subject to action determined applicable under 
state statutes. What statutes, if any, are 
applicable to this situation?" 



Honorable Robert Pentland 

In answer to your first question, Section 168 .131 provides 
that "no teacher shall be employed to teach in the schools of 
Missouri .••• " The school district compris ed of the Cit y of 
St. Louis is a metropolitan school district as that term is de­
fined in Section 160.011, RSMo 1969. Metropolitan school districts 
are not excluded from the coverage of Section 168.131 . Therefore, 
we conclude that Section luo.l3l appl ies to all teacher s employed 
to teach in the schools of Missouri including those employed by 
the school district comprised of the City of St . Louis . 

I n answer to your second question, Section 168. 131 applies 
only t o "teachers " and not t o a ll personnel. In this respect, 
we enclose Opinion No . 421 , dated October 16, 1969, to Walsh , 
in which we concluded that Section 168.131 does not apply to non­
certificated building employees of the Board of Education for the 
City of St . Louis. 

Your ~econd que-tiou, however, raises additional questions 
wi th rc~p~ct to the t~o classes of teachers in a metropolitan 
school ui~trict -- ~robationary and permanent teachers. See 
Section 168.221 , RSlb 1969 . 

A probationary teacher is appointed on a school year basis, 
Section 168 • .;:21, .1.lS • .o .t..Jii.J, ana must, unl-1 er t:1e ,Jrovisiot.s of 
Seotio.1 1tiS .131, furni sh d heal tn cert ificate a t th~ :..cgi nning 
of eac.1 year of eutploymcnt. We not(.., in ti1is res,;oct, l' .at the 
time ot furni,.. ting t • .l<- required certificate i s r ef _r:raul~ to the 
actual pcrioa of .... mp1oyment of t l"- e teac!1er and not t.~ ... u-" t e of 
execut.~on 0.1. t.1e contract of omplo~nt. "at~ v. ::; ..... ool Diet. 
No . 11 of Gentry County, 23 S.W.2d 1013 (f.to., 1930). 

The contract between a permanent teacher and a metr opolitan 
school district is permanent and continues in effect ;uLject only 
to removal for the causes s e t f orth in ~~clions 1CS.221 a~d 168.281, 
RSMo 1969. A permanent teacher must, ~u~r Section 168.131, fur­
nish a health certificate only at the commencement of the actual 
period of employment under the permanent contract and not each 
year thereafter . 

However, another question indire ctly rais ed uy your second 
question is whether the school board of a metropolitan district 
may propound a regulation requiring all personnel including per­
manent teachers to submit an annual health certificate. 

Section 171.011 authorizes the school board of each school 
district in the state t o make nc~dful rules and regulations. 
This section states in full : 

"The school board of each school district 
in the state may make all needful rules 
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Honorable Robert Pentland 

a.nd regulations for the organization, 
grading and government in the school dis­
trict. The rules shall take effect when 
a copy of the rules, duly signed by order 
of the board, is deposited with the dis­
trict clerk. The district clerk shall 
transmit fort h\li th a copy o f the rules to 
the teachers employed in the schools. The 
rules may be amended or repealed in like 
manner." 

"The school board of each school district in the state ••• " is 
broad enough to include the board o f a metropolitan school dis­
trict. Furthermore, Sections 168.221 and 168.281, which pertain 
exclusively to metropolitan school districts, refer to "published 
regulations of the school district •••• " 

Reasonable requiremex ts t.~ith respect to the health of s chool 
teache:t·!.. !Jcrvc to protect childr en as well as other teachers and 
would ~e , proper ~xcrci&e of t he regulatory powers granted to a 
school board by Section 171.011 . Therefore, we believe that the 
school Loa rd o f a metropolitan school district could require an 
annual physical examination of all t eachers incl udLlg permanent 
teachers. 

I answer t o your third question , all ttl,;o~..h ... .cs i n i :netropoli­
tan s c ~~1 district ;~oar . covered by the terms o~ Section 168.131 
(all prot..ationary t~achers und those pe rmanent tea(..;'\ers -.-~ho are 
in the initial JC~r of th~i r ~cnane1t ~Mployment) 3hould not be 
permit~ud ~o actually begin teaching until they have furnished 
the r equired health certificate . See definition of ''en.ployed" 
for purposes of Section 168 .131 in the Tat~ case , supra. Further­
more, we assume non-compliance with a Missouri :.tatute p·~ rtaining 
to the qualifications of a teacher to teach in th~ 5cnool3 of 
Missouri would constitute a bx.eac!. of "' .. ~vbationary teac '1er 's 
contract. For a permanent teacher in the initial year of his 
permanent employment with a metropolitan district to not comply 
with a Misaouri law "governing the public schools of the state" 
would constitute cause for removal under Sections 168.221 and 
168.281. 

I n. t ,le event the school board has a published regulation 
requiring all teachers to submit a health certificate by a certain 
day, the penalty f or non-compliance with that regulation may also 
be provided in the regulations. However, for permanent teachers, 
non- compliance with a published r ~;~l~tion of the school district 
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would constitute cause for removal under Sections 168 .221 and 
168.281. 

Enclosure : 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 

Opinion No. 421 , lialsh , October 16, 1969 
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