
COU NTY COLLECTORS: 
COMPENSATION : 
CONSTITUTIONAL LAW: 

Collectors of third class counties 
wherein the total amount of taxes 
levied for any one year exceeds four 
million dollars can retain all com­
missions and fees earned by them. 

OPINION NO. 386 

Honorable Haskell Holman 
State Auditor 
State of Missouri 
Cap i to l Building 

September 18 , 1970 

Jefferson City , Missouri 65101 

Dear Mr . Holman: 
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This is to acknowledge receipt of your request for an opi nion 
from this office which reads in part as follows: 

" . .. Pertaining to compensation retainable 
by collectors of third class counties, whose 
term of office began on the First Monday of 
March 1967, coming within the classification 
of subsection (15) of Section 52.260 Cumu­
lative Supplement 1967. 

"Section 52.270 Cumulative Supplement 1967 
determines the maximum amount of current 
commissions and fees to be retained by a 
collector or ex-officio collector coming 
within the classifications indicated in sub­
sections l through 14 of Section 52 . 260 . 
However, no provision is found in Section 
52 . 270 pertaining to limit of amount re­
tainable by a collector coming within the 
classificiation, ' In counties wherein the 
total amount levied for any one year exceeds 
four million dollars , ****' as contained in 
the provisions of Subsection 15 of Section 
52 . 260 . 
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"The question arising from this situation is 
as follows: 

"1. Are collectors of all counties of the 
third class wherein the total amount of taxes 
levied for any one year exceeds four million 
dollars entitled to retain, without limitation, 
all commissions and fees earned by them?" 

Section 52.260, RSMo 1969, is relevant to the issue presented 
and reads in part as follows: 

"The collector in counties not having township 
organization shall collect and retain the fol­
lowing commissions for collecting all state , 
county, bridge, road, school and all other local 
taxes, including merchants', manufacturers' and 
liquor and beer licenses, other than back, delin­
quent and ditch and levee taxes, and the com­
missions constitute his compensation except in 
counties where the collector is paid a salary 
in lieu of fees: 

* * * 
"(15) In counties wherein the total amount 
levied for any one year exceeds four million 
dollars, a commission of one percent on the 
amounts collected." 

Senate Bill No. 259 of the Seventy-second General Assembly 
became effective on October 13, 1963, and effected a repeal of Sec­
tion 52.260, RSMo 1959, and an enactment of a new section to be 
known as 52 . 260 which specifically included subsection 15. As 
indicated in your opinion request, Section 52.270, RSMo 1969, 
imposes limitations on the amount of commissions retained by col­
lectors in third class counties in the classifications indicated 
in subsections (1) through (1~) of Section 52.260, RSMo 1969, but 
makes no references to collectors who come within subsection (15). 

In Opinion of the Attorney General No. 303, Speer , 9-~-63, 
it was held that Senate Bill No. 259 which specifically included 
subsection (15), would not during the term of the collectors of 
third and fourth class counties then in office, authorize the pay­
ment to such collectors of compensation in excess of that author­
ized to be retained by collectors under the provisions of Section 
52.270, RSMo, for the reason that such action would constitute 
a violation of Section 13, Article VII of the Missouri Constitution 

-2-



Honorable Haskell Holman 

of 1945. (Copy of Opinion attached). It should be noted, however, 
that the following comment was made on page 3 of the opinion: 

"Since Subdivision (15) applies to all counties 
wherein the 'total amount levied for any one 
year exceeds four million dollars ... ',it is 
conceivable that it could apply to counties 
of the third and fourth class. Because the 
collectors in those counties are compensated 
by commissions, it is possible that Senate 
Bill No. 259 could cause an increase in their 
compensation by making the provisions as to 
limitations on the amount of commissions col­
lectors are allowed to retain found in Section 
52.270, 1961 Cum. Supp., inapplicable to such 
collectors . • • • " 

We are therefore persuaded that Section 52.270, RSMo 1969, 
does not place a limitation on commissions and fees earned by col­
lectors of all counties of the third class, coming within the clas­
sification of subsection (15) of Section 52.260, RSMo 1969. 

In addition, it is our view that Section 13, Article VII, 
Constitution of Missouri, 1945, the prohibition against an increase 
in an officer's compensation during his term of office, would not 
apply to collectors of third class counties whose term of office 
began on the first Monday of March 1967. Section 52.010, RSMo 1969, 
provides that the collector of revenue, shall be elected in each 
of the counties of this state, except counties under township organ­
ization, for four years. Section 52 . 015, RSMo 1969, provides that 
the terms for which collectors are elected expire on the first Monday 
in March of the year in which they are required to make their final 
settlement for the tax book collected by them. Therefore, under 
the factual situation presented, Senate Bill No. 259 which specif­
ically included subsection 15 and which became effective on October 
13, 1963, would apply only to collectors of third class counties 
whose term of office commenced on March 1, 1963. There is authority 
for this proposition in the case of State ex rel Emmons v. Farmer, 
(Mo. Sup. 1917), 196 S.W. 1106, 1109 (4) where It was held that 
the constitutional provision forbidding an increase or decrease of 
compensation during a term of office has reference to the period 
fixed as a "term" by the statute only, and in no way refers to the 
individual who may happen to be the incumbent for more than one 
term. The court further pointed out that each official term stands 
by itself. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that collectors of third 
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class counties wherein the total amount of taxes levied for any one 
year exceeds four million dollars can retain all commissions and 
fees earned by them . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, B. J . Jones. 

Enclosure: 

Op. No. 303 
9-4-63, Speer 

~Y~~u~y~~ 
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JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


