
SCHOOLS: A teacher who has served only five 
TEACHERS: successive years in the same school 

system has not achieved "pennanent 
teacher" status pursuant to the definition or "pennanent teacher" 
in Section 168.104(4), RSMo 1969, and therefore, such a teacher 
would not gain "permanent teacher" status upon being reemployed 
by that same school district for the second s uccessive year. 
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Dear Representative Mulvaney: 

This is in reply to your letter requesting an interpreta­
tion of Section 168.102(3) of Senate Committee Substitute for 
House Bill No. 120 of the Seventy-fifth General Assembly (which 
now appears as Section 168.104(4), RSMo 1969) of the Teacher 
Tenure Law. Your letter reads, in part, as follows: 

"I am interested in obtaining an opinion on 
the following section of the Teacher Tenure 
Law: 

"'168.102(3 ) "Permanent Teacher", any teacher 
who has been employed or who is hereafter em­
ployed as a teacher in the same school dis­
trict for five successive years and who has 
continued or who thereafter continues to 
be employed as a full-time teacher by the 
school district; except t hat, when a per­
manent teacher resigns or is permanently 
separated from employment by a school dis­
trict, and is afterwards reemployed by the 
same school district, reemployment for the 
first school year does not constitute an 
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indefinite contract but if he is employed 
for the succeeding year, the employment con­
stitutes an indefinite contract •••• " 

"If the teacher had served five years in a 
district prior to the tenure law, and if the 
teacher was separated prior to the tenure law 
going into effect, would the teacher be a per­
manent teacher if rehired by that same district 
for two consecutive years after the tenure law 
takes effect?" 

T.he part or Section 168.104(4) which must be interpreted to 
respond to your question is as follows: 

"' ••. except that, when a permanent teacher 
resigns or is permanently separated from em­
ployment by a school district, and is after­
wards reemployed by the same school district, 
reemployment for the first school year does 
not constitute an indefinite contract but if 
he is employed for the succeeding yea.r, the 
employment constitutes an indefinite con­
tract. • • • '" (Emphasis supplied.) 

To be accorded "permanent teacher" status upon returning to a school 
system for two years a teacher must have been a "permanent teacher" 
at the time he separated from the school system. 

Pursuant to Section 168.104(4), RSMo 1969, a permanent 
teacher is a teacher who has taught in the same school district 
for five successive years and has been reemployed by that dis­
trict for the sixth successive year. The critical point in 
time for achieving permanent teacher status is reemployment 
for the sixth successive year by the same school district. A 
teacher may have ~een employed for the sixth successive year 
either before or after the effective date of the Teacher Tenure 
Act (July 1, 1970) and thereby be a "permanent teacher" for the 
purposes of the "except'' clause of Section 168.104(4). However, 
if such a permanent teacher has separated from the district either 
before or after the effective date of the Teacher Tenure Act, he 
does not achieve permanent teacher status immediately upon re­
employment with the district. The teacher must serve one proba­
tionary year and, if reemployed for the succeeding year, regains 
permanent teacher status in that district. 

Applying the foregoing conclusions to the factual situ­
ation set forth in your letter, we note that the teacher about 
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whom you inquire had served only five successive years in the 
district prior to separation. Under these facts, the teacher in 
question never qualified for permanent teacher status prior to 
his separation from the district because he was not reemployed 
for the sixth successive year. Therefore, this teacher would 
not have been a !ermanent teacher when he separated from the 
district and wou d not qualify under the "except" clause of Sec­
tion 168.104(4) for permanent teacher status upon being reemployed 
by that same district for the second successive year . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a teacher who has 
served only five successive years in the same school system has 
not achieved "permanent teacher" status pursuant to the defi­
nition of "permanent teacher" in Section 168.104(4), RSMo 1969, 
and, therefore, such a teacher would not gain "permanent 
teacher" status upon being reemployed by that same school dis­
trict for the second successive year. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, D. Brook Bartlett. 
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JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


