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This is in response to your request for an official op1n1on from 
this office on the question of whether a motor vehicle dealer is 
making illegal use of his dealer's license plates by allowing mem­
bers of his family to operate, for their own personal use and enjoy­
ment, vehicles which are owned by the dealership and which display 
dealer 's license plates . 

Section 301.250 , RSMo 1969, provides: 

"1. All manufacturers and dealers shall, instead 
of registering each motor vehicle manufactured or 
dealt in, make a verified application upon a 
blank to be furnished by the director of revenue , 
for a distinctive number for all the motor vehicles 
owned or controlled by such manufacturer or dealer , 
said application to contain: 

* * * 
"3. The dealer plates may be displayed on any motor 
vehicle used by an employee or officer and owned by 
the manufacturer or dealer, but shall not be dis­
played o n any motor vehicle or trailer hired or 
loaned to others or upon any regularly used service 
or wrecker vehicle. 



Honorable James L. Paul 

"4 ..•• For the purposes of this section a 
dealer is any person , firm , corporation, 
association, agent or subagent, engaged in the 
business of selling or exchanging new, u sed, 
or reconstructed motor vehicles or trailers 
and who buys and sells , or exchanges four or 
more new, used or r econstructed motor vehicles 
or trailers in any one calendar year." 

Section 301.250 makes it clear that a dealer ' s license plate is not 
a general and unlimited license . Rather, it is a license which 
legally may be displayed only upon a certain restrictive class of 
vehicles which are used by a certain class of people. 

The first limitation is that a dealer ' s license may be displayed 
only upon a vehicle which is being held for sale by a dealer. This 
fact is shown by an examination of Section 301.250 , supra, which 
states that a dealer's plate may be validly displayed upon a vehicle 
only if the vehicle is "owned by the . . . dealer" (subsection 3) 
and "dealt in" by the dealer (subsection 1). Furthermore, a dealer's 
plate may not be displayed " upon any regularly used service or 
wrecker vehicle " (subsection 3). This wording which limits the use 
of a dealer ' s plate to a motor vehic l e "dealt in " clearly indicates 
that the intent of the legislature was to include only vehicles held 
for sale by a dealer. 

Secondly , the unambiguous wording of Section 301.250.3, RSMo 
1969 , permits the display of a dealer's license upon a vehicle only 
if the vehicle is being "used by an employee or officer" of the 
dealership . In addition, this subsection prohibits the display of 
a dealer's license on a vehicle which is "hired or loaned to others." 
As a result, whether or not a person may validly operate a dealer 
owned vehicle , which displays a dealer ' s license plate, depends 
upon whether that person is an employee or officer of the dealership. 
This applies with equal force to a member of a dealer's family as it 
does to anyone else . Thus, a member of the family re ferred to in 
your request may legally operate the vehicles displaying dealer's 
license plates if , and onl y if , he is an officer or employee of the 
dealership. If he is not an officer or employee of the business, 
then his operation of a vehicle with a dealer's plate is illegal in 
that he is operating, in effect, an unlicensed vehicle. 

If the family member is an officer or employee of the business, 
the question arises as to whether he may use the vehicle for his own 
personal purposes. Since Section 301.250 , supra , is silent on this 
point, i t is necessary to consider the intent of the legislature. 
St. Louis County v. State Highway Commission, 409 S.W.2d 149 (Mo.l966). 
In construing a statute or ordinance, an examination of the histori-
cal development of the legislation, including changes therein and 
related statutes or ordinances , i s permitted. Murrell v. Wolff, 
408 S.W.2d 842 (Mo.l966). 
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Honorable James L. Paul 

It is important to note that Section 301 . 250, supra, is de­
rived from Section 301 . 250, RSMo 1949 , which limited the use 
of dealer's license plates as follows: 

"3. Display of duplicate number plates: 
Such duplicate number plates may be dis­
played on any motor vehicle used in the 
business of the manufacturer or deal er , 
but shall not be displayed on any motor 
vehicle or trailer used for the private 
purposes of any such manufacturer, dealer 
or their employees , or on any motor 
vehicle or trailer hired o r loaned to 
others ." (Emphasis added) 

This wording clearly limited the use of a dealer owned vehicle, 
displaying a dealer ' s license plate, to business only. 

However, in 1957, the subsection was changed by an amendment 
which substituted the words "by an employee or officer and owned by" 
for the words " in the business of ," and further substituted the 
last provision of the subsection beginning with the words "but shall 
not be displayed" for the provision "but shall not be displayed on 
any motor vehicle . used for the private purposes of any such 
.. . dealer or their employees • .. "A. L. l957, page 635 . The 
most reasonabl e explanation for this amendment is that the legis­
lature intended to broaden the permissible use of dealer owned 
vehicles. The purpose of the amendment appears to be to remove the 
limitations with respect to business use only, and to allow a 
dealer owned vehicle to be used by employees and officers for their 
own private purposes . Accordingly , it is the view of this office 
that a person who is an officer or employee of a dealership may 
legally operate , for purely private purposes, a vehicle owned by 
the dealership which displays a dealer ' s l icense plate. 

CONCLUSION 

Therefore , it is the opinion of this office that a member of an 
automobile dealer's family may legally operate a vehicle with a 
dealer's license plate only if the vehicle is held for sale by the 
dealer and the family member is an officer or employee of the dealer­
ship. If the family member is an officer or employee of the dealer­
ship, such vehicle may be used not only for business purposes but 
also for private reasons. 

The foregoing opinion , which I hereby approve , was prepared 
by my assistant , John E . Park . 

~erR :u:y D~~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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