
SHERIFF: A sheriff appointed trustee to execute a 
COMPENSATI ON : deed of trust pursuant t ~ Section 433.340~ 

RSMo 1959, acts in his official capacity and 
must pay all fees and compensation collected by reason thereof 
into the c ounty treasury in counties of the thir d and fourth class 
under the provisions of Paragraph 3 of Section 57 .407 and Paragraph 
3 of Secti ~n 57 . 409, bo th as amended by House Bill No. 165 of the 
75th Gener al Assembly. When a deed of trust provides that in the 
event the named trustee shall refus e or fail to act, t he then 
sheriff of the county shall execute the trust, t he sheriff i s no t 
acting officially but in his private capaci ty , and s uch compensa­
tion as he rece ives f or the services is not required t ~ be paid 
into t he c ~unty treasury . 

Honorable Haskell Holman 
State Auditor 

May 7 , 1970 

Capitol Buil ding 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Holman: 

OPINION NO. 304 

F \ LF D 
$tJ'f 

This opinion is in response t~ your request which is as 
follows : 

11 1 . When a sheriff is appointed trus tee by 
t he Circuit Court to execute a deed of trust, 
as provided in Section 443. 340~ R.S.Mo., 1959, 
are the commissions earned and collec ted fo r 
his se r vices, under the p r ovisions of Section 
443 . 360, RSMo . , 1959, considered to be fees 
in civil matters and t o be paid into the 
co unty treasury under the requirements con­
tained in paragraph 3 of Sections 1 and 2 of 
Senate Bill No . 165 (now Sections 57 . 407 and 
57.409)? 

"2. When parties in a deed of trust provide 
that in t he ~vent the trustee named therein 
shall refu~~or fai l to act and that the then 
sheriff of" -the county shall execute the 
trust , would the commissions earned and col­
lected by the sheriff acting as trustee, 
under this circumstance, be deemed fees col­
lected in his official capacity and payable 
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into the county treasury or as fees earned 
in an individual capacity and same retainable 
by him?" 

Section 443.340, RSMo 1959, t J which you refer states : 

"If such court shall be satisfied that the 
facts stated in such affidavit are true, it 
shall make an order appointing the sheriff, 
or s ome other suitable person of the county, 
trustee to execute such deed of trust, in 
the place of the original trustees; and 
thereupon such sheriff, or other suitable 
person appointed by said court, shall be 
possessed of all the rights, powers and authori­
ty possessed by the original trustee, under the 
deed of trust, and such sheriff or other person 
shall proceed to sell and convey the property 
and to pay off the debts and liabilities accord­
ing to the directions of the deed of trust, 
and shall do all other acts the original trustee 
had power to do, and with the same force and 
effect ." 

Paragraph 3 of Section 57 . 407 (as amended by Senate Bill No. 
165 of the 75th General Assembly ) states: 

"3 . In counties of the third class after 
October 13 , 1969, the sheriff shall pay all 
fees collected by him in civil matters, and 
which were previously retainable by him , 
into the county treasury , except charges for 
each mile traveled, allowable to him, which 
he may retain, in serving civil process." 

Paragraph 3 of Section 57 .409 (as amended by the 75th General 
Assembly ) states : 

"3 . In counties of the fourth class afte r 
October 13, 1969, the sheriff shall pay all 
fees collected by him in c i vil matters, and 
which were p r eviously retainable by him, into 
the county treasury, except charges for each 
mile traveled, allowable to him, which he may 
retain, in serving civil process." 

In our Opinion No. 78, 3/11/53, Sawyers, (copy enclosed) 
we noted that the courts have made a distinction as to whether a 
sheriff is acting officially or individually as trustee under a 
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deed of trust. Of course it is clear that Section 443.340 pro­
vides that the court shall make an order appointing the sheriff 
or some suitable person trustee to execute such deed of trust in 
the place of the original trustees. When the sheriff is appointed 
by the court in place of a trustee to execute the trust deed, he 
is acting officially . State ex rel v. Griffith et al, 63 Mo. 545 
(1876). The State to the Use of v. Taylor, 6 Mo. App. 277, 278 
(1878). 

However, it is held that when parties by private contract 
appoint beforehand whosoever at an indefinite time 1n the future 
may happen to be sheriff, to sell land under a deed of trust, such 
parties can not by such an appointment engage the liability of 
third persons who happen to be the sureties on the bond. State ex 
rel Chase v. Davis, 88 Mo. 85 (1886). 

It is our view that a sheriff appointed by the court to execute 
a deed of trust under Section 443.340 is acting in his official 
capacity and the fees or compensation he receives by reason thereof 
constitute "fees collected b~ him in civil matters and which were 
previously retainable by him within the meaning of Paragraph 3 
of Section 57.407 and Paragraph 3 of Section 57.409. As a result, 
sheriffs of third and fourth class counties must pay such fees 
into the county treasury. The compensation collected by such 
sheriffs as trustees under a provision in a deed of trust providing 
that the then sheriff of a county shall execute the trust when the 
named trustee refuses or fails to act are not fees collected by 
them officially and are not required to be paid into the county 
t reasury. 

CONCLUSION 

It is therefore the opinion of this office that a sheriff 
appoin ted trustee to execute a deed of trust pursuant to Section 
443.340, RSMo 1959, acts in his official capacity and must pay all 
fee s and compensation collected by reason thereof into the county 
treasury in counties of the third and fourth class under the pro­
visions of Paragraph 3 of Section 57.407 and Paragraph 3 of Sec­
tion 57.409. When a deed of trust provides that in the event the 
named trustee shall refuse or fail to act, the then sheriff of the 
county shall execute the trust, the sheriff is not acting offi­
cially but in his private capacity,and such compensation as he 
receives for the services is not required to be paid into the 
county treasury. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant John c. Klaffenbach. 

Enc: O:pinion No. 78 
3/11/53, Sawye ra 

~:e;july,~ 
JOHN C. DA~ 
Attorney General 


