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Section 111 .171, RSMo 1969, prohibits 
committeemen and committeewomen from 
serving as el~ction judges and clerks 
(1) in any election conducted by a 
county clerk or a board of election 
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commi ssioners or (2) in any election in which a countywide propo­
s it ion is on t he ballot or (3) in any election in which candidates 
for county office are on t he ballot . 
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Honorable Ted Salveter 
State Representative 
District 142 

October 27 ~ 1970 

1 005 Woodruff Building 
Springfield, ~issouri 65806 

Dear Renresentative Salveter : 

FILED 
~{!/ 

This letter is in response to your request for clarifi­
cation of our Opinion No. 237, April 3, 1970, with reference to 
the following question: 

" The conclusion reached in the foregoing 
opinion was that committeemen and committee­
women of both political parties are inter­
preted to be 'county officials' and t herefore 
are not quali f ied to serve as election judges 
and c lerks under Section 111.171 V. A. M. S . 
19(9-70 Cum. Supp . Much confusion still 
exists with respect to when and when not, 
co~ittee people may work at the polls . I 
refer you particularly to that part of the 
statute which states that he must not hold 
office or employment under any political 
subdivision ' involved in the election to be 
held at the time of his appointment'. It 
would seem to me that if a committeeman is 
a county of~icer , he could still work in 
either a city, state or national e lect ion . 

"I would aopreciate it very much if you 
would let me know whether you a~ree that 
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under your ori~inal opinion, committeemen 
would be precluded from servin~ only in a 
' county' election. I also would appreciate 
it if you could specify what exactly is a 
county election, a city election, and a 
state election, within t he meaning of t his 
section . " 

You make specific reference to the followin~ sentence in 
subsection 1 of Section 111 . 171, RS~o 1969 which states : 

" . .. He [a judge or clerk of any regis­
tration or election] must not hold any 
office or employment under the United 
States , the State o~ Mis3ouri , or under 
the county, city, or other poli tical sub­
division involved in the election to be 
held at t he time of his appointment .. 
. . " (Emphasis supplied. ) 

We believe that Section 111 . 171 prohibits people who hold 
a public office or employment under t he United St ates or the State 
of ~issouri from serving as election judges or clerks in a ny elec­
tion. Officers and employees o~ counties , cities or other po­
litical subdivisions are prohibited ~rom serving as election judges 
or clerks only if t he employin~ entity is "involved in the election 
to be held at the time of his appointment ." When is a "county, 
city or other political subdivision involved in the election to 
be held . . . "? 

The primary purpose of statutory construction is to deter­
mine the intent of the legislature us ing the statutory language 
in question and then to construe the statute so as to give effect 
to the intention of the legislature . Rosedale - Skinker Imo . Ass ' n 
v . Board of Adjustment City of St . Louis , 425 S . W. 2d 929 (Mo . 1968) . 

By 1 . 090 , RSMo 1969 , the legislature has enacted into law 
the ~eneral rule of statutory construction that: 

"Words and phrases shall be taken in 
their plain or ordinary and usual 
sense, but technical words and phrases 
having a peculiar and appropriate mean­
ing in law shall be understood accord­
ing to their technical import . " 

The word "involved" seems to have no "oeculiar and appro­
priate meaning in law" and should, there~ore, - be taken in its 
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"plain or ordinary and usual sense." 

The definition of "involved" in Webster's Third Ne'" Inter­
national Dictionary (1961) which is most appropriate to this 
context is "to relate closely: CONNECT, LPJK (the problem is 
closely involved with the management of pastures ... )". 

-
Therefore , we believe that the legislatur e intended to 

prohibit officials or employees of counties, cities or other po­
litical subdivisions from bein~ election judges or clerks in 
elections in which the entity employing the individual is con­
nected or linked . Such a political entity is connected with 
elections in either or all of the following ways: 

(1) ~he election is conducted by the political entity, or 

(2) Propositions submitted to the voters on behalf of 
the political entity are on the ballot , or 

(3) Candidates for an elective office in the political 
entity are on the ballot . 

A political entity can be involved in an election in any of the 
foregoing ways. Therefore, office holders or employees of such 
an entity would not be eligible for aopointment as election judges 
or clerks. 

We have previously concluded that committeemen and com­
mitteewomen are county officers for the purpose of Section 111 . 171 . 
See Opinion No . 237 , dated April 3, 1970 , to you . Therefore, com­
mit teemen and committeewomen would be prevented from serving as 
election judges and clerks in any election in which (1) the county 
conducts the election or (2) a countywide proposition is on the 
ballot or (3) candidates f or a county office are on the ballot. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that Section 111 . 171 , RSMo 
1969 , prohibits committeemen and committeewomen from serving as 
election judges and clerks (1) in any election conducted by a 
county clerk or a board of election commissioners or (2) in any 
election in which a countywide proposition is on the ballot or 
(3) in any election in which candidates for county office are 
on the ballot. 

The fore~oing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant , D. Brook Bartlett . 

~u;yo:_;~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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