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OPINION NO . 282 

FILED 

cf?~ 

This opinion is in response to your request concerning the 
following questions wit h respect to Brink's Inc . 

" 1. Are empl oyees of Brink ' s , Incorporated, 
who act as armed guards for the transportation 
of money receipts and other valuables from local 
business to bank depositories , Private Watchmen 
o r Private Policemen within the meaning of the 
statutory language used in Section 84 . 340 , R.S . Mo . , 
1959? 

" 2 . By virtue of Section 84.340, R.S.Mo., 1959 , 
does the Boar d of Police Commissioners have authority 
to require that armed guards employed by Brink ' s who 
work i n the City of St . Louis engaged in both inter 
and intra state commerce be licensed as private 
watchmen?" 

Secti on 84 . 340, RSMo 1959, states in full as follows: 

"The police comrnissioner of the said cities shall 
have power to regulate and license all private 
watchme n , private detectives and private policemen, 
ser ving or acti ng as such in said cities, and no 
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person shall act as such private watchman, 
private detective or private policeman in said 
cities without first having obtained the written 
license of the president or acting president of 
said police commissioners of the said cities, 
under pain of being guilty of a misdemeanor ." 

We view Section 84 . 340 as a direct grant of powers and not 
as a limitation upon the board's authority to perform its duties. 
Obviously, this section prohibits such a person from acting as a 
private watchman, private detective, or private policeman in the 
City of St. Louis without first having obtained a written license. 

Under this section, Brink's itself is not regulated as a 
corporation. However, individuals who intend to or do act in such 
capacities must comply with the licensing requirements. The terms 
"private watchmen" or "private policemen" have no technical or 
peculiar meaning and can be taken in their plain or ordinary and 
usual sense. The term "watchman" is saiCi to be a common law 
equivalent of what is now known as "policeman". Balentine's Law 
Dictionary, 4th Edition, p. 1761, Frank v. Wabash Railroad Co., 
295 S . W. 2d 16 (Mo.Sup . 1956}. 

In view of the fact that Section 84.340 was enacted for the 
public protection, it is our view that such terms must be broadly 
construed even though that section also imposes a criminal penalty 
for violation. It is also our view that persons who fall within 
these definitions are not excluded because they perform a private 
guard, watch, or police function for a private corporation. Any 
other construction would do violence t o the intent of the legis­
lature in enacting Section 84 . 340. We, therefore , conclude that 
persons who work as private watchmen or private policemen for 
Brink ' s, Inc., within the City of St. Louis are within the meaning 
of the section and are required to be licensed by the board of 
police commissioners of the City of St. Louis. 

Your second question asks whether the board has the authority 
to require that armed guards employed by Brinks who work in the 
City of St. Louis and who are engaged in both inter and intra 
state commerce be licensed as private watchmen. In this respect, 
we are additionally informed that Brinks, Inc., contends that such 
licensing would constitute an undue burden on their activities in 
interstate commerce. We have no information concerning in what 
respect Brink's claims such activities would unconstitutionally 
inter fere with their activities in commerce, and do not wish to 
indulge in speculation. In this respect, we see no reason why 
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such armed guards should be exempted from the requirements or 
the penalty of Section 84.340. It was hardly intended by the 
legislature to exempt such persons merely by reason of the 
fact that their activities might carry them beyond the boun­
daries of the City of St. Louis or beyond the boundaries of the 
state lines. Meyers v. Matthews, 270 Wis. 453, 71 N.W . 2d. 368 
(Wis.Sup. 1955) appears to dispose of this question . 

We conclude in answer to your second question, that such 
armed guards who perform such duties within the City of St. 
Louis are subject to the provisions of Section 84 . 340. 

CONCLUSION 

It is the op1n1on of this office that employees of Brink's, 
Inc. who act as armed guards within the City of St. Louis, must 
be licensed by the Board of Police Commissioners of the City of 
St. Louis. 

The foregoing op1n1on, which I hereby approve , was prepared 
by my assistant, John c. Klaffenbach. 

Very truly yours, 

~cJ-/.,P 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


