
SHERIFFS: Sections 57 .407 and 57 . 409, V.A.M.S . , S.B. No. 
COMPENSATION: 165, 75th General Assembly, require that sheriffs 

of third and fourth class counties pay all fees 
collected by them after October 13, 1969, in civil matters into the 
county treasury regardless of whether such fees were for services 
by them or their predecessors in office prior to such date. 

OPINION NO . 221 

Honorable Haskell Holman 
State Auditor 

June 16, 1970 

Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Holman: 

FILED 

~~I 

This opinion is in response to your request which is stated 
as follows: 

"Paragraph 3 of Section 57.407 states: 

'3. In counties of t he third class after 
October 13, 1969, the sheriff shall pay all 
fees collected by him in civil matters, and 
which were previously retainable by him, 
into the county treasury, except charges 
for each mile t raveled, allowable to him, 
which he may retain, in serving civil pro­
cess.' 

"Paragraph 3 of Section 57.409 states: 

'3. In counties of the fourth class after 
October 13, 1969, the sheriff shall pay 
all fees collected by him in civil matters, 
and which were previously retainable by 
him, into the county t reasury, except char­
ges for each mile traveled, allowable to 
him, which he may retain, in serving civil 
process.' 

"Question No. 1: 



Honorable Haskell Holman 

Are sheriffs of third and fourth class 
counties entitled to retain civil fees 
earned on or prior to October 13, 1969 
but which fees were not collected and re­
ceived by them until after October 13, 
1969? 

"Question No. 2: 

Would ex-sheriffs, whose tenure in office 
terminated on any date prior to the effective 
date of paragraph 3 of Section 57.407 and 
57.409, be entitled to receive and retain 
civil fees earned by them but which were not 
collected until after October 13, 1969?" 

In our view the provisions of Sections 57.407 and 57.409, 
V.A.M.S., clearly require that such sheriffs pay all fees collected 
in civil matters into the county treasury; and therefore, both 
questions presented must be answered in the negative . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that Sections §7.407 and 
57.409, V.A.M.S., S.B. No. 165, 75th General Assembly, require 
that sheriffs of third and fourth class counties pay all fees 
collected by them after October 13, 1969, in civil matters into 
the county treasury regardless of whether such fees were for 
services by them or their predecessors in office prior to such 
date. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant John C. Klaffenbach. 

~e~y~_r/ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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