
TAXATION (CITY 
SALES TAX): 

CITY SALES TAX: 

If a sale is made by a retail merchant 
whose place of business is within the 
city limits of a city having a city sales 
tax, and the purchaser takes possession 

within the State of Missouri, then the city sales tax applies. The 
manner by which an order is received by a seller is irrelevant for 
the purposes of the city sales tax, so long as the goods are delivered 
within the State of Missouri. The sale is deemed to be consummated 
at the place of business of the seller, and this place of business 
is the tax situs irrespective of the method of delivery. 
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OPINION NO. 188 

Mr. James E. Schaffner, Director 
Department of Revenue 
Jefferson State Office Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Schaffner: 

FILED \ 
I f:l I 

You have recently requested that we advise you with regard 
to your responsibility with respect to cities sales taxes where 
the city has adopted a sales tax pursuant to the City Sales Tax 
Act Sections 94.500 to 94.570, RSMo 1969. Your questions are: 

"1. If a non-resident purchaser who makes 
a purchase but does not take poss ession of 
the merchandise purchased within the tax­
ing jurisdiction of a city having a city 
sales tax and the merchandise must be ship­
ped to the purchaser elsewhere in the state, 
is the purchaser subject to that city's 
sales tax? 

11 2. If the order is placed by phone, mail 
order, or by an out-of-house salesman, does 
the city sales tax apply? 

"3. If this merchandise is delivered by 
common carrier or by the vendor's own con­
veyance to the purchaser in another city 
having a city sales tax, which city is the 
tax situs? 
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The above questions are answered by Section 94.549(5) which 
defines place of sale. This section states : 

"5. For the purposes of a sales tax imposed 
by an ordinance pursuant to sections 94.500 
to 94.570 , all retail sales shall be deemed 
to be consummated at the place of business 
of the retailer unless the tangible personal 
property sold is delivered by the retailer 
or his agent to an out-of-state destination 
or to a common carrier for delivery to an 
out- of- state destination. In the event a 
retailer has more than one place of business 
i n this state which participates in the sale , 
the sale shall be deemed to be consummated 
at the place of business of the retailer 
where the initial or der for the tangible 
personal property is taken, even though the 
order must be forwarded elsewhere for accept­
ance , approval of credit, shipment or bill­
ing. A sale by a retailer's employee shall 
be deemed to be consummated at the place of 
business from which he works." 

In answering such questions as those posed above, it is impor­
tant to keep in mind the language contained in Section 94 . 520 , to 
wit : 

11 The ordinance imposing the city sales tax 
under the provisions of sections 94 . 500 to 
94 . 570 shall impose upon all sellers a tax 
for the privilege of engagine in the busi ­
ness of selling tangible personal property 
or rendering taxable services at retail .. 

" 
Section 94.540(5) is consistent with this philosophy of taxation, for 
it imposes the sales tax only upon those retail sellers who a r e sub­
ject to the city's jurisdiction, i . e . , retai l sellers who are within 
the city ' s jurisdictional limits. 

Thus , the answers to your questions are as follows : 

1. If a sale is made by a retail merchant whose place of busi­
ness i s within the city l imi ts of a city having a city sales t ax , and 
the purchaser takes possession within the State of Missouri, then 
the city sales tax applies . 
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2. Since for the purpose of the city sales tax act, the sale 
takes place at the place of business of the seller, the manner by 
which an order is rece ived by a seller is irrelevant and the tax is 
imposed so long as the goods are delivered within t he State of Missouri. 

3. For the purposes of the City Sales Tax Act, the sale is 
deemed to be consummated at the place of business of the seller, 
and that is therefore the tax situs. Where the goods are delivered 
is irrelevant so long as it is in the State of Missouri. Thus, if 
the sale is made in City A, which has a city sales tax, but delivery 
is made to the purchaser in City B, which also has a city sales tax, 
City A's sales tax will apply to the sale. Furthermore, if a sale 
is made in City A which does not have a city sales tax, yet delivery 
is made in City B which does have such a tax, City B's sales tax 
cannot be imposed upon the purchase. 

CONCLUSION 

It is therefore, our opinion that: 

l . If a sale is made by a retail merchant whose place of busi­
ness is within the city limits of a city having a city sales tax, and 
the purchaser takes possession within the State of Missouri, then 
the city sales tax applies. 

2. The manner by which an order is received by a seller is 
irrelevant for the purposes of the city sales tax, so long as the 
goods are delivered within the State of Missouri. 

3. The sale is deemed to be consummated at the place of 
business of the seller, and this place of business is the tax 
situs irrespective of the method of delivery . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, John C. Craft . 

\:~uly~s, 

~ u~.v 
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JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


