
Answered by Klaffenbach 

February 16, 1970 

Honora ble Donald J. Gralike 
State Representa tive 
49th Distric t 
648 Buckley Road 
St. Louis, Missouri 63125 

Dear Representative Gralike : 

OPINION LETTER NO. 178 

Fllf:D 
171 

This letter 1'3 in response to your opinion request i n l'lhi ch 
you inquire concerning the legality of an order issued by the 
St . Louis County Police Department . You advise that General Order 
4-70, Section 2, under the heading of Re3ulations sta tes tha t a 
police officer shall not dischar3e firearms at a fe l ony suspect 
unless the crime for which the arrest is sought involved conduct 
including the use or threatened use of deadly force . 

More specifically, you ask whether such order is in violation 
of Section 544 .190, RSMo 1959, or ParaJ raph 3, Section 559 .040, 
RSMo 1959 . 

Sec tion 544 .190 s tates in full : 

''If , after notice of the intention to 
arres t t he defendan t, he either flee or 
for cibly res ist, the officer may use al l 
necessary means to effec t the arrest." 

Paragraph 3, Section 559 .040 with respect ~o·~ustifiable 
homicide " states: 

"When necessarily committed in attempt­
ing by lawful ways and means to appre­
hend any person for any felony committed, 
or in lawfully suppressing any riot or 
insurrection, or i n lawful ly keeping or 
preserving the peace. " 

We wish to note at the outset that your question is directed 
to t he validity of the police department regula tion; and while it 
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is clear that the governing body of St. Louis County ll:ld the govern­
i ng body of the St . Louis County Police Department could not take 
it u-p,on t hemselves to define what constitutes "justifiable homi ­
c i de 1 in cont ra vention t o Section 559 .040 or to grant such offi­
cers authority in excess of that a u thorized by Section 544 .190, 
it is nevertheless c lea r t hat the police department does have 
a uthority to regula te the conduct of its officers. 

That is to say, the St. Louis County Charter which was sub­
mitted to the voters and approved on April 2 , 1968 , provides 
under Section 4. 270 t hat the Board of Police Commissioners shall 
be in charge of the Department of Police. Section 4.275 of the 
Charter provi des tha t t he Superintendent of Police shall have super­
vision , management and con trol of t he operation of the Department 
of Pollee and all personnel thereof, and that he is responsible 
to t he Board of Police Commissioners. 

We conclude that the St. Louis County Police Depar t ment does 
have authority to issue re gula tions restricting the us e of fi re­
arms by the personnel of the department and that such regul a tions 
do no t conflict wi th the laws c i ted or any o ther laws of this s tate. 

Very truly yours , 

J OHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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