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Honorable F . L. Brenton 
Representative - District 107 
806 East Washington Boulevard 
Cuba, Missouri 65453 

Dea r Mr . Brenton: 

LETTER OPINION NO. 1?5 
Answered by B. J . Jones 
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This i s to acknowledge receipt of your request for an 
opinion from this office in regard to the constitutionality of 
a provision in House Bill 85 enacted at the regular session of 
the Seventy-Fifth General Assembly relating to the requirement 
that a chiropractor must pay to the State Board of Chiropract i c 
Examiners an annual fee of ten dollars and furnish to the Board 
satisfactory evidence that he ha s attended a two day educational 
program a s approved by the Board, in order to obtain a renewal 
of his license. 

Subsection 2 of Section 331. 050, as set forth in House Bill 
85 , of the Seventy-Fifth General Assembly , provides that all 
persons once licensed to practice chiropractic in this state 
shall pay on or before June 30 of each year , to the State Board 
of Chiropractic Examiners , an annual renewal license fee of ten 
dollars and shall furnish to the Board satisfactory evidence that 
he has a ttended a two day educational program as approved by the 
Board. 

It is settled that the state under its police power has the 
right to regulate any business . occupation , trade or calling in 
order to protect the public health, morals , and welfare, subject 
to the restrictions of reasonable classification . 33 Am.Jur. 
Licenses , Section 17 (p. 336). In this connection, the l egisla­
ture has power to require a license or certificate for the prac­
tice of medicine , surgery, dentistry , or other healing art. 70 
C.J.S. , Physician s and Surgeons, Section 6 (p. 826). Statutes 
have also been held valid which require practitioners of specified 
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branches of the healing arts t o pay a fee for the annual renewal 
of their licenses; and to complete specified educational work 
during each year as a prerequisite or condition to the right to 
practice their profession or to have their licenses renewed, 
provided that such statutes e ither fix the standard of the educa­
tional work requi r ed or delegate to a Board the authority to set 
a required standard. 70 C.J . S., Physicians and Surgeons , Section 
20' (p. 913) . 

In the case of St a te ex r el Week, et al. vs. Wisconsin State 
Board of Examiners, ~0 N.W.~d 187, the Wiscons in Supreme Court 
held that a statute requiring chiropractors to annually attend 
one day of a two day educational program conducted by the Wiscons in 
Chiropractic As sociation in orde r to obtain renewal of their l icen­
ses was unconstitutional in t hat such delegation by the legislature 
did not fix any standard for the program t o be offered nor did it 
del egate to the Board the authority to approve t he standard to be 
offered. The court; however, stated at page 189 : 

"Respondents a rgue the l egislature has the 
right t o decide whether advancements in their 
professi on require those engaged in its prac­
tice to attend educational programs in or der 
t o continue practicing. To this we agree . 
I f the l egislature had provided that any chir­
opractor desiring to have his annual l icense 
renewed must attend an educational program 
approved by the State Board of Examiners in 
Chi r opractic we would have no difficulty with 
it, or if the l egisl atur e had adopted a stan­
dard which the program must meet i t could well 
be argued this would be sufficient." 

It should be noted that subsection 2 of Section 331.050 as 
set forth in House Bill 85 specifically provides that the two day 
educational program shall be approved by the State Board of Chiro­
practic Examiners . The Court in the Week case, supra , further 
stated tha t t he fact that a person is-oECe licensed does not create 
a vested property right in the licensee as advancements in the 
trade or profession may require additional conditions to be com­
plied with if the gene r al welfar e of the public is to be protected. 

For the above reasons, it is our view that subsection 2 of 
Section 331 . 050, as set forth in House Bill 85, requiring a chiro­
practor t o pay to the State Board of Chiropractic Examiners an 
annual license fee of ten dollars and furnish to the Board satis­
factory evidence that he has attended a two day educational program 
as approved by the Board , i n orde r to obtain a renewal of his 
license , is not unconst itutional. 

Very truly yours ·' 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


