Answer by letter-=Wieler

Marceh 4, 1370

OPINION LETTER NO. 123

Honorable Joe D. lolt ' ! LE U
State Representative | .
District No. 102 V4 ¢/ a
Baker Building '
Fulton, Missouri 65251

Dear HRepresentative Holt:

This is in response to your request for an opinion clarifying
or modifying Opinion Letter No. 295, issued to you on August 29,
1969. In your earlier opinion, you asked if Section 77.330, RSHMo
1959, required the mayor of a third c¢lass city to submit to each
nevwly elected city council the person he had appointed to the of-
fice of city counselor as authorized by ordinance. In answering
that request, it was our opinion that the city counselor, once ap-
pointed and qualiflod held office for the term thereof and until
his successor was appointed and qualified, unless he was removed
under the provisions of Section 77.340, RSMo 1959, or otherwilse.
In arriving at this decision, we asluned that the city counselor
was appointed for a fixed turm of office. However you now desire
our opinion where the appointment 1s not for a fixed term, i.e.,
the appointment of the city counselor is for an indefinite pericd
of time, without designation as to the end of his term or of a
length of term in years, or any cther definite determinaticn as to
the lengtn of time he should serve.

Section $8.340, RSMo 1959, provides that any third class city
« +» « may, by ordinance, provide for the cffice of city counselor
and his duties and compensation. . . ." Where the mayor is autho-
rized by city ordinance to appoint a city counselor, his appoint-
ment must be made with the consent and approval of a majority of
the members slected to the city council, a3 set forth in Section
77.330, RSMo 1959. Once appointed and gualified by the mayor and
the majority of the city ccuncll, a city counselor in a third class
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Honorable Joe D. Holt

city where the city ordinances do not set forth a specific term of
office holds said office until removed for cause or under the pro-
visions of Section T77.340, RSMo 1959. Saild section provides:

". « « The mayor may, with the consent of a
majority of all the members elected to the
council, remove from office any appolntive
officer of the city at will; and any such ap-
pointive officer may be so removed by a two-
thirds vote of all the members elected to the
council, independently of the mayor's approval
or recomnendation. Rk

Since he holds office at the pleasure of the appointing power, it
1s not necessary to resubmit the name of the city counselor to every
newly elected city council.

Also, the possibility that such a term of office may exceed
four years does not contravene Article VI, Sectlon 10 of the Missouri
Constitution which provides:

"The terms of city or county offices shall not
exceed four years."”

In State ex rel. Kane v. Johnson, 123 Mo. 43, 27 S.W. 399, 401
(1894), the Missouri Supreme Court in dealing with the forerunner
of the above constlitutional section which also provided that terms
of office for city officers should not exceed four years sald:

". « « This section simply means that, when the
term of office is fixed by any law or ordinance,
it shall not exceed four years, but where it 1is
not fixed, and where it may be terminated at any
time, at the pleasure of the appointing power,
it has no application, because of the uncertaln
term of the office. . . ."

Therefore, it is the opinion of this office that such a city
counselor, once appointed and qualified, holds office until he 1s
removed under the provisions of Section 77.340, RSMo 1959, or other-
wise and 1t 1s not necessary to resubmit his name to each newly
elected city counecil.

Yours very truly,

JOHN C. DANFORTH
Attorney General
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