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CIRCUIT CLERKS : With respect to House Bill No. 119 of 
the 75th General Assembly (section 
50.334, V.A.M.S.), circuit clerks 
coming within the total compensation 
provisions of sai~ bill are no longer 

COMPENSATION AND FEES: 
RECORDER OF DEEDS : 
COURTS: 

authorized to retain the ten cents out of each bar enrollment fee 
allowed under supreme Court Rule 6.04, and that circuit clerks­
recorders and recorders covered by such section are not entitled 
to charge the fees provided for transcribing books or records 
belonging to the office of the recorder of deeds under Section 
59.600, RSMo 1959. 

January 19, 1970 

Honorable George w. Parker 
Representative, District 120 
819 Crestland 
Columbia, Missouri 65201 

Dear Representative Parker: 

OPINION NO. 88 
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This opinion is in response to your question which is as 
follows: 

"Does House Bill 119, 7?th General Assembly 
(regular session) in establishing a " ... 
total compensation for all services per­
formed ... "void Section 59.600 RSMo 1959, 
and the fee authorized under supreme Court 
Rule 6.04?" 

The provisions of the bill to which you refer have been num­
bered Section 50.334 by the Revisor of Statutes and provides in 
part as follows: 

"1. In all counties having a population of 
less than five hundred thousand and an 
assessed valuation of leas than three hun­
dred million dollars, the recorder of deeds, 
the circuit clerk, the circuit clerk-ex 
officio recorder of deeds, or the clerk of 
aourt of Common Pleas, as the case may be, 
shall receive as total compensation for all 
services performed by him an annual salary 
which shall be computed on a combination 
population assessed valuation basis as set 
forth in the following schedule." 
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Supreme Court Rule 6.04 provides in full as follows: 

"All enrollment feea and penalties paid to 
the Circuit Clerks shall be forwarded to the 
Clerk of the Supreme Court on or before the 
5th day of the month after that in which they 
were collected, together with a statement 
showing by whom each fee and penalty were paid. 

"As compensation to the Clerks of the said 
Circuit Courts, at the time of remitting 
said Clerk may retain ten cents out of each 
annual enrollment fee. The Clerk of the 
Supreme Court shall file and preserve said 
statements and shall keep enrollment fees and 
penalties in a separate fund to be known as 
the 'Bar Fund' and to be paid out as herein­
after provided." 

We note that the clerks of the circuit court have been 
authorized to retain ten cents out of each annual enrollment fee 
since the rule was first promulgated. Mo. Bar Journal, Vol. 5, 
p. 323 {1934). 

It is clear that the Supreme Court of the State has the 
authority to provide for the integration of the Bar and for the 
collection of an annual enrollment fee . The provisions of the 
rule and those relating to the administration of the Bar are 
legislative in nature. Lathrop v. Donohue, 367 U.S. 820, 6 L.Ed. 
2d 1191, 81 s.ct. 1826 (1961). 

We note also that these rules were not promulgated under 
Section 5 of Article V of the Missouri Constitution which authorizes 
the Supreme Court of Missouri to promulgate rules of practice and 
procedure and which rules so promulgated may be amended or annulled 
only by legislation directed specifically to that purpose. 

We have given consideration to the theory which has great 
merit that the compensation provided for the clerk by this rule 
is in fact for service outside of the regular duties of the clerk 
and therefore not affected by the total compensation provisions of 
Section 50.334. Walsh v. County of St. Louis, 353 S.W.2d 779 
{1962). 

In our view, however, although the Supreme Court might have 
delegated some other official or agency to collect the bar fee 
and might have authorized such official or agency to retain a part 
of such fee as compensation, the fact remains that the only offi­
cial so authorized has been the circuit clerk and that the provi­
sions of the rule thus incorporated the function of the collection 
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of the bar enrollment fee into the group of services performed 
by the circuit clerks and the compensation therefore became com­
pensation for services rendered by such officer. Unquestionably, 
the legislature has the right to govern the salary of such clerks; 
and in enacting the total compensation provisions contained in 
Section 50.334 , the legislature clearly intended that such clerks 
not retain any other compensation paid to them in their official 
capacity. In our opinion, such clerks are no longer authorized to 
retain the ten cents out of each bar enrollment fee. 

It is also our view that such compensation is, in fact, pay­
able to the clerk by virtue of the services rendered by his office 
and constitutes "fees collected by virtue of his office" within 
the meaning of Section 483.560, RSMo 1959, and as a consequence, 
must be paid into the county treasury by all such clerks within 
the provisions of Section 50 .334. 

You also inquired as to whether or not Section 59.600, RSMo 
1959, which was not expressly repealed by House Bill No. 119 is 
'\roid". 

Section 59.600, RSMo 1959, provides in full as follows: 

"For making the transcript provided for 
in section 59.580, the recorder shall be 
entitled to such compensation as may be 
allowed by the county court, not to ex­
ceed eight cents for every one hundred 
words and figures so transcribed~ to be 
paid out of the county treasury. ' 

In our opinion, circuit clerks-ex officio recorders and re­
corders entitled to the total compensation under the provisions of 
Section 50.334 are no longer entitled to the compensation provided 
by the above Section 59.600. Further, such officers are not to 
collect the amounts set out in Section 59.600 for the services 
rendered for the reason that there is no point in having such amounts 
paid out of the county treasury and paid back into the county trea­
sury. 

CONCLUSION 

It is, therefore, the opinion of this office with respect to 
House Bill 119 of the 75th General Assembly (Section 50.334, V.A . M.S.} 
that circuit clerks coming within the tctal compensation provisions 
of said bill are no longer authorized to retain t~ ten cents out 
of each bar enrollment fee a.llowed under Supreme Court Rule 6. 04 
and that circuit clerks-recorders and recorders covered by such 
section are not entitled to charge the fees provided for transcribing 
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books or records belonging to the office of the recorder of deeds 
under Section 59.600, RSMo 1959 . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant John C. Klaffenbach . 

Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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