
LIQUOR: 
INTOXICATING LIQUOR: 

1. Senate Bill No. 37, 75th General 
Assembly, does not apply to sales of 
3. 2% non-intoxicating beer. 2. Senate 

Bill No. 37 does not permit persons under the age of twenty-one years 
working in drug stores or grocery stores of the type mentioned therein 
to stock shelves, arrange displays, provide carry out service, or per­
form other tasks necessary to the exposure of intoxicating liquor for 
sale as such activities involve the sale or assisting in the sale or 
dispensing of intoxicating liquor but authorizes persons eighteen or 
over to accept payment for intoxicating liquor. 

April 6 . 1970 

Mr. Harry Wiggins, Supervisor 
Department of Liquor Control 
Broadway State Office Building 
Jefferson City , Missouri 65101 

Dear Mr. Wiggins: 

OPINION NO. 78 

.._ __ _ 
This is in response to your request for an opinion concerning 

the effect of Senate Bill No. 37, which was introduced during the 
regular 1969 legislative session and became law October 13, 1969. 
Specifically, you inquire whether this new law applies to the sale 
of 3.2% non-intoxicating beer and if the new law restricts persons 
between the ages of eighteen to twenty-one to the mere acceptance 
of money in payment of intoxicating liquor or whether such persons 
may otherwise assist in such sales by stocking shelves and by pro­
viding carry out service to automobiles. 

Senate Bill No. 37 , 75th General Assembly, as passed, reads: 

"1. Except as provided in subsection 2 of this 
section, no person under the age of twenty-one 
years shall sell or assist in the sale or dis -
pensing of intoxicating liquor. 

"2. In any drug store or gr ocery store licensed 
under Section 311.200 RSMo 1959, subsections 1 
and 2 where at least sixty percent of the gross 
sales made consists of goods, merchandise, or 
commodities other than intoxicating liquor in 
the original package, persons at least eighteen 
years of age may accept payment for intoxicating 
liquor. Delivery of intoxicating liquor away 
from the licensed business premises cannot be 
performed by anyone under the age of twenty-
one years." 



Mr. Harry Wiggins 

As can be seen, the new law crea t es an except ion only in tl1e 
area of sales of intoxicating liquor in drug or v,rocery stor es 
where at least sixty percent of the ~ross sales made consist of 
~oods , merchandise, or commodities ot her t han intoxicatin~ liquor 
in the original packa~e . 

The ter m "intoxicating liquor 11 has a definite meaning in the 
Liq uor Contr ol Act. Section 311 . 020 RSMo 1959 , provides the fol­
lowing definition: 

"The term 'intoxicating liquor' as used in t his 
chap ter, shal l mean and include alcohol for 
beverage pur poses, alcoholic, spirituous, vi­
nous , fermented, malt , or other liquors, or com­
bination of liquors , a part of which is spiri­
tuous, vinous, or fermented, and all preparations 
or mixtures for beverage purposes, containing 
in excess of three and two-tenths per cent of 
alcohol by weight ." 

Beer with an alcoholic content of 3 . 2% or less is not covered 
by the term "intoxicat ing liquor ," and therefore sales of such beer 
a re not ~overned by the provisions of Chapter 311, but rather by 
the provisions of Chapter 312 . Since Senate Bill No . 37 amended 
Section 311. 300 , RSMo 1959 and refers specifically to intoxicating 
liquor , its provisions cannot be used to r egulate the sale of 3 . 2% 
non-intoxicating beer, as defined and regulated in Chapter 312 . 

With r espect to the scope of Senate Bill No . 37 , it is our 
opinion that said act does not allow persons under the age of 
twenty- one to stock shelves, arrange displays, or perform other 
tasks necessary to the exposure of intoxicating liquor for sale. 
To do so would be to violate the general provisions of subsection 
1 of Senate Bill No . 37 which provides that no person under t he 
age of t wenty- one years shall sell or assist in the sale or dis­
pensing of intoxicating liquor . Subsection 2 does not provide an 
except ion to the general rule with r espect to these particular 
activiti es, it only provides that persons of at least eighteen 
years of age may accept payment for intoxicating liquor. 

Also, it is our opinion that subsect ion 2 of Senate Bill No . 
37 does not create an exception to the general rule laid forth in 
subsection 1 with respect to carry out service as normally provided 
by drug or grocery stores . Enclosed i s Opinion Letter No . 300 , is­
sued November 4, 1965 , to t he Honor able Glennon T . Moran, in which 
we held that carry out service involved the dispensing of intoxi­
cating liquor and thus could not be performed by a minor. Since 
carry out service involves the dispensing of intoxicating liquor, 
it cannot be done by a minor under the provisions of Senate Bill 
No . 37 . 
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Mr. Harry Wiggins 

CONCLUSION 

It is the opinion of t hi s office: 

1 . Senate Bi ll No . 37 , 75th General Assembly, does not apply 
to sales of 3 . 2% non- intoxicating beer . 

2. Senate Bill No. 37 does not permit persons under t he age 
of twenty- one years working in drug stores or grocery stores of 
the type mentioned therein to stock shelves, arrange displays, pro­
vide carry out service, or perfor m other tasks necessary to the ex­
posure of intoxicating liquor for sale as such activities involve 
the sale or assisting in the s a l e or dispensing of intoxicating li­
quor but authori zes persons e i ghteen or over to accept payment for 
intoxicating liquor . 

The foregoing opinion , which I hereby approved, was prepared 
by my Assistant , Richard L. Wieler. 

~ve:y:rr_Q 
JOHN C. DANFORTH 
Attor ney General 

Enclosure : Op . Letter No. 300 
11-4-65, Moran 
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